Thessalia Voice
Υγεία

Παγωτό: Η “ένοχη” απόλαυση του καλοκαιριού – Πως θα νικήσετε τη μάχη των θερμίδων

Παγωτό: Η “ένοχη” απόλαυση του καλοκαιριού – Πως θα νικήσετε τη μάχη των θερμίδων

Κι όμως μπορείτε να απολαύσετε το πιο νόστιμο καλοκαιρινό γλυκό χωρίς τύψεις!

Ορισμένα παγωτά περιέχουν περισσότερες από 300 θερμίδες ανά μερίδα μισού φλιτζανιού ωστόσο αν διαβάζετε τις ετικέτες μπορείτε να επιλέξετε χαμηλότερα θερμιδικά παγωτά.

Τα καλά νέα με το παγωτό είναι, ότι πολλές ποικιλίες είναι πλέον διαθέσιμες, ώστε να απαλύνει τις… τύψεις σας για τις θερμίδες.

Διατροφικά στοιχεία

Οι ακόλουθες πληροφορίες βασίζονται σε μία μερίδα παγωτού (1/2 φλιτζάνι, ή 66g) βανίλια:

Θερμίδες: 137
Λίπος: 7,3 g
Νάτριο: 53 mg
Υδατάνθρακες: 16 g
Ίνες: 0,5 g
Ζάχαρη: 14 g
Πρωτεΐνη: 2,3 g

Το παγωτό είναι νόστιμο, αλλά είναι τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιπαρά. Οι περισσότεροι διατροφολόγοι θα περιέγραφαν τις θερμίδες παγωτού ως “κενές θερμίδες”. Αυτές είναι που παρέχουν ενέργεια κυρίως με την μορφή ζάχαρης και ανθυγιεινών στερεών λιπαρών, όπως κορεσμένα λιπαρά ή τρανς λιπαρά. Οι ειδικοί συνιστούν να περιορίζετε την πρόσληψη κενών θερμίδων.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να φάτε καθόλου; Φυσικά και όχι. Αλλά θα πρέπει να το απολαμβάνετε με μέτρο και να προσέχετε το λίπος και τις θερμίδες. Λάβετε υπόψη το μέγεθος της μερίδας. Γιατί; Επειδή οι θερμίδες σε ένα μπολ παγωτού μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που αναγράφονται στην ετικέτα. Μια μερίδα παγωτού είναι περίπου 1/2 φλιτζάνι. Οι περισσότεροι από εμάς βάζουν πολύ περισσότερο από αυτό σε ένα μπολ.

Και φυσικά, οι θερμίδες και η διατροφική αξία του παγωτού μπορούν να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των εμπορικών τύπων και των γεύσεων.

Παγωτό: Συμβουλές για την μείωση των θερμίδων

Αν θέλετε να βρείτε το καλύτερο παγωτό που να είναι “φιλικό” προς την διατροφή σας, αναζητήστε την λέξη «cold-churned» στην ετικέτα. Είναι ο τρόπος παρασκευής του παγωτού όπου αναμιγνύονται μόνο μικρές ποσότητες λίπους γάλακτος σε όλο το παγωτό.

Η διαδικασία αυτή ζυμώνει τα μόρια λίπους, τα “τεντώνει και τα απλώνει” ομοιόμορφα, γεγονός που παρέχει σε αυτά τα παγωτά χαμηλότερη θερμιδική αξία με την ίδια υφή που έχουν και οι κανονικές ποικιλίες. Βασικά, η διαδικασία του cold-churning σας κάνει να πιστεύετε ότι το παγωτό είναι πιο λιπαρό απ’ ό,τι στην πραγματικότητα.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, ωστόσο, ότι δεν είναι όλα τα light ή “διαίτης ”παγωτά τόσο χαμηλά σε θερμίδες. Για παράδειγμα, οι εμπορικές ποικιλίες με ένδειξη “μειωμένου λίπους” περιέχουν συνήθως 25% λιγότερο λίπος από την κανονική έκδοση, επομένως ο συνολικός αριθμός θερμίδων μπορεί να εξακολουθεί να είναι αρκετά υψηλός. Οι light εκδόσεις περιέχουν το μισό λίπος του κανονικού παγωτού. Γενικά πάντως, η επιλογή με τις χαμηλότερες θερμίδες είναι μία με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, που σημαίνει ότι έχει λιγότερα από τρία γραμμάρια λίπους ανά μερίδα.

Σχετικά Άρθρα

Σόργο: Μια εναλλακτική πρόταση διατροφής για καλύτερη υγεία της καρδιάς

thessaliavoice

Ποιοι άνθρωποι είναι βέβαιο ότι θα πατήσουν τα 85;

thessaliavoice

Ψαλτοπούλου: Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τον εμβολιασμό – Σε ποιες ομάδες συστήνεται ο εμβολιασμός

thessaliavoice

Διαβήτης στις γυναίκες: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης

thessaliavoice

Σε πόσα λεπτά μαγειρέματος χάνει την αντικαρκινική του δράση το μπρόκολο;

thessaliavoice

Δύο τοπ βιταμίνες που δυναμώνουν καρδιά, μυαλό και ανοσοποιητικό

thessaliavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα