Thessalia Voice
Ελλάδα Τεχνολογία Υγεία

Υπάρχουν και καλά νέα. Και είναι ελληνικά. Με μπογιά που αποδομεί ρύπους και εξαφανίζει βακτήρια θα βαφτούν τούνελ της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ

Υπάρχουν και καλά νέα. Και είναι ελληνικά. Με μπογιά που αποδομεί ρύπους και εξαφανίζει βακτήρια θα βαφτούν τούνελ της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ

Τα τούνελ θα βαφτούν με καινοτόμο αυτοκαθαριζόμενο φωτοκαταλυτικό χρώμα που προέκυψε από τη συνεργασία της spin off του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας “PCN Materials” με μεγάλη ελληνική εταιρία χρωμάτων.

Έχοντας αναπτύξει το πρώτο φωτοκαταλυτικό υλικό (πούδρα) για εσωτερικούς χώρους στην Ελλάδα, η PCN materials (από το Photo-Catalytic Nano Materials) προχωράει δυναμικά ως η μοναδική εταιρία στην Ελληνική αγορά που παράγει και εφαρμόζει καινοτόμα φωτοκαταλυτικά υλικά ως πρόσθετα δομικών υλικών για βιομηχανική και οικιακή χρήση.

Τα μοναδικά φωτοκαταλυτικά υλικά χαρακτηριστικής δομής συνδυάζουν, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, αντιρρυπαντικές και αντιμολυσματικές ιδιότητες και μπορούν να εφαρμοστούν παντού.

Πρόσφατα και μετά από την επιτυχή διεκδίκηση της σε έναν πανελλήνιο διαγωνισμό, η spin-off του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στο Ηράκλειο Κρήτης PCN materials πήρε το ‘πράσινο φως’ να ξεκινήσει την εφαρμογή των φωτοκαταλυτικών της υλικών, για λογαριασμό της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ, σε περισσότερα από 14 τούνελ συνολικής επιφάνειας πάνω από 120.000 τ.μ στο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Αθήνα-Πύργος.

Το έργο ξεκινάει εντός του Φεβρουαρίου και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Απριλίου.

Αυτοκαθαριζόμενα υλικά που μιμούνται τη φύση

Με την επίδραση της αβλαβούς ορατής ακτινοβολίας τα φωτοκαταλυτικά υλικά, μιμούμενα τον μηχανισμό αυτοκαθαρισμού της φύσης, καταστρέφουν ρύπους και παθογόνους μικροοργανισμούς πρωτίστως στην αέρια φάση (αλλά και σε υγρά απόβλητα), καθαρίζοντας εσωτερικούς χώρους (όπως νοσοκομεία, σχολεία, ξενοδοχεία, παιδικούς σταθμούς, οίκους ευγηρίας, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους) στους οποίους οι πολίτες δαπανούν πάνω από το 90% της ημέρας τους, αλλά και εξωτερικούς.

Τα φωτοκαταλυτικά υλικά παράγονται με τη μορφή σκόνης ή διαλύματος, αναμειγνύονται με διάφορα είδη ανόργανων και οργανικών υλικών (χρώματα, επιχρίσματα) και εφαρμόζονται με μεγάλη ευκολία σε επιφάνειες από υφάσματα (κουρτίνες, ταπετσαρίες, εργαστηριακές ποδιές, καναπέδες, μοκέτες, καθίσματα αυτοκινήτων, τρένων, μετρό, αεροπλάνων, συνεδριακών αιθουσών), σε τοιχοποιίες από σοβά, τσιμέντο ή γυψοσανίδα, σε επιφάνειες ξύλου ή μετάλλου, ακόμη και σε φίλτρα κλιματιστικών συστημάτων.

Η ικανότητα των φωτοκαταλυτικών επιχρισμάτων (που θα χρησιμοποιηθούν στα τούνελ της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ) να αποδομούν τους αέριους ρυπαντές έχει πιστοποιηθεί στο εξουσιοδοτημένο από το ΕΣΥΔ «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ» του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Τα αποτελέσματα έδειξαν απόδοση αποδόμησης των οξειδίων του αζώτου >50% στην ορατή ακτινοβολία και >80% στην υπεριώδη ακτινοβολία για την οργανική σύνθεση, αντιστοίχως. Σημειώνεται ότι τα χρώματα εφαρμόστηκαν πιλοτικά στα demo houses στις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Οι ιδρυτές της εταιρείας. Δεξιά ο Γέωργιος Κυριακίδης και αριστερά ο Βασίλης Μπίνας. Picture credits: FORTH/C.Tsoumplekas

Ελληνική πατέντα 100%

Όταν το 2015 ερευνητές του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ έβαψαν με άσπρη μπογιά 4.000 τετραγωνικά μέτρα ενός τούνελ του βόρειου οδικού άξονα στο ύψος των Μαλίων της Κρήτης, διαπίστωσαν με ικανοποίηση πως οι τοίχοι, στο πέρασμα του χρόνου, παρέμεναν άσπροι παρ’ όλη τη ρύπανση.

Το μυστικό βρισκόταν στη σύσταση του χρώματος και σε ένα ειδικό φωτοκαταλυτικό υλικό με το οποίο ήταν εμπλουτισμένο το χρώμα. Το υλικό αυτό έχει την ικανότητα να αποδομεί τους ρύπους όταν έρχονται σε επαφή μαζί του καθαρίζοντας έτσι τον αέρα. «Αποτέλεσμα ήταν η εξάλειψη των ρύπων, η κυκλοφορία καθαρού αέρα αλλά και η εξοικονόμηση περισσότερων από 54.000 ευρώ ετησίως από τη δαπάνη συντήρησης της σήραγγας.

Το δεύτερο έργο ολοκληρώθηκε το 2017 και αφορούσε  μια σημαντική συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Στρατού και την εφαρμογή αντιρρυπαντικού/βακτηριοκτόνου επιχρίσματος στα ιατρεία και στους θαλάμους ασθενών του κέντρου εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων Εφέδρων Αξιωματικών (Στρατόπεδο ΣΕΑΠ) στο Ηράκλειο Κρήτης, με θεαματικά αποτελέσματα μείωσης ρύπων οξειδίων του αζώτου ΝΟx της τάξεως του 70% και του φορτίου αέριων παθογόνων της τάξεως του 99%», θυμάται ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, καθηγητής Γεώργιος Κυριακίδης, ο οποίος έχει διατελέσει επίσης διευθυντής του Επιστημονικού και τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης (1994-1997) και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Έρευνας Υλικών (E-MRS) για την περίοδο 2017-2019.

Ο ίδιος σημειώνει πως η εταιρεία έχει επίσης συνεισφέρει σε ένα μεγάλο και πρωτοποριακό έργο βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα και ειδικότερα στον Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού στην Αττική, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Πρόκειται για το πρώτο έργο στην Ελλάδα στο οποίο γίνεται εφαρμογή εξελιγμένων βιώσιμων προϊόντων πεζοδρόμησης με κυβόλιθους και πλάκες από σκυρόδεμα με ενσωματωμένες ‘ψυχρές’ και ‘φωτοκαταλυτικές’ ιδιότητες στη μάζα του υλικού και όχι με επάλειψη, όπως συχνά εφαρμόζεται ως προβλεπόμενο στα συμβατικά τεύχη δημοπράτησης των δημοσίων έργων», λέει ο κ. Κυριακίδης. συμπληρώνοντας πως η εξοικονόμηση ενέργειας, ο περιορισμός των εκπομπών CO2, η μείωση του φαινομένου θερμικής αστικής νησίδας αλλά κυρίως, η συνεχής αποδόμηση αέριων ρύπων και καυσαερίων αυτοκινήτων είναι κάποια από τα οφέλη αυτού του έργου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προηγμένα δομικά προϊόντα πλακοστρώσεων που χρησιμοποιούνται στο έργο αυτό είναι «καρπός» της συνεργασίας της PCN Materials με μεγάλη εταιρία παραγωγής προϊόντων τσιμέντου στην Κρήτη, η οποία έχει ξεκινήσει τις δοκιμές για την ενσωμάτωση της συγκεκριμένης τεχνολογίας στα προϊόντα της από το 2011.

Παραγωγή εκτός συνόρων

Πέρσι η PCN Materials συμπεριλήφθηκε στις 7 ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του EIT Health της ΕΕ και πρόκειται να εφαρμόσει την τεχνολογία της στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης Tartu της Εσθονίας.

Ταυτόχρονα, μια πολυεθνική εταιρεία στην Γερμανία ξεκίνησε τη μαζική παραγωγή της πατενταρισμένης αυτής τεχνολογίας που φέρει ελληνική υπογραφή.

Τώρα η εταιρεία ξεκινάει συνεργασία με εταιρία παραγωγής χρωμάτων στη Κίνα μέσω ενός MoU που έχει υπογράψει το ΙΤΕ με αντίστοιχο φορέα στην περιοχή Jiangsu (Jiangsu Industrial Technology Research, JITRI ), ο οποίος συντονίζει περισσότερα από 70 ερευνητικά Ινστιτούτα στην ευρύτερη περιοχή δυτικά της Sanghai.

Απώτερος στόχος είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας μέσω license και η εγκατάσταση γραμμής παραγωγής της ελληνικής φωτοκαταλυτικής σκόνης στην Κίνα καλύπτοντας τις ανάγκες της τοπικής αγοράς.

https://www.dnews.gr/

Σχετικά Άρθρα

Πότε διπλασιάζεται ο κίνδυνος για καρδιακό επεισόδιο;

thessaliavoice

Τι προκαλούν τις καρδιακές αρρυθμίες και πώς αντιμετωπίζονται

thessaliavoice

Ήπειρος: Ερημώνει η περιφέρεια -55 χωριά με λιγότερους από 30 κατοίκους, 3 έχουν… μηδέν κατοίκους!

thessaliavoice

Ηγουμενίτσα: Κοκαΐνη και κάνναβη έκρυβε το ντεπόζιτο ΙΧ αλλοδαπού

thessaliavoice

62χρονος γιατρός μπήκε φυλακή για ασελγείς πράξεις σε βάρος ασθενών του

thessaliavoice

Μήπως περνάτε έμφραγμα; Τα ήπια συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

thessaliavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα