Thessalia Voice
ΘΕΣΣΑΛΙΑ Νομός Τρικάλων Πολιτική

Θεόδωρος Θάνος: Η αποδόμηση μιας στρατηγικής επικοινωνιακής πολιτικής και η δόμηση μιας στρατηγική ρεαλιστικής πολιτικής

Θεόδωρος Θάνος: Η αποδόμηση μιας στρατηγικής επικοινωνιακής πολιτικής και η δόμηση μιας στρατηγική ρεαλιστικής πολιτικής

Λίγο πριν τις περιοδείες
Θεόδωρος Θάνος
Λίγο πριν την έναρξη των περιοδειών των υποψηφίων δημάρχων του Δήμου Μετεώρων έχει ενδιαφέρον κανείς να δει τις πολιτικές που ακολούθησαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι κκ Λ. Αβραμόπουλος και Σ. Παπαχρήστος.

Ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Λ. Αβραμόπουλος φαίνεται ότι αξιοποίησε στρατηγικές επικοινωνιακής πολιτικής, οι οποίες βασίζονται στο «φαίνεσθαι», στη δημιουργία εντυπώσεων και όχι στην ουσία:

1. Αρχικά από υποψηφίους/ες αλλά και φίλους/ες του συνδυασμού Δύναμη Ευθύνης διαδόθηκαν «εκτιμήσεις» [;] περί απόλυτης επικράτησης του συνδυασμού Δύναμη Ευθύνης στις δημοτικές εκλογές. Αυτή η εκτίμηση βασίστηκε στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου τους και ειδικότερα στον αριθμό των υποψηφίων. Επειδή τις πρώτες μέρες ήταν πολυπληθές σε σχέση με το αντίστοιχο ψηφοδέλτιο του ΣΥΝδυασμού Ανοιχτοί Ορίζοντες, θεώρησαν ότι θα κερδίσουν τις εκλογές. Αυτή η θεώρηση, βέβαια, κατέρρευσε μετά την κατάθεση των ψηφοδελτίωνστις 1 τουΣεπτέμβρηαπό τους συνδυασμούς.
2. Στη συνέχεια, για τον υποψήφιο δήμαρχο κ. Λ. Αβραμόπουλο δημιουργήθηκε η εικόνα του «καλού» παιδιού που πίνει μόνο αναψυκτικά και είναι νηφάλιος και πράος στη λήψη αποφάσεων(υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα). Αντίθεταυπήρχαν δημοσιεύματα και ερωτήσεις, σε συνεντεύξεις ότι ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Σ. Παπαχρήστος λόγω «της δουλειάς του» και της«κοινωνικότητας» που απορρέει από αυτή, πίνει ποτά. Μαρτυρίες, όμως, έδειξαν ότι και ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Λ. Αβραμόπουλος πίνει ποτά, αλλά το ποτά κρύβονται όταν φωτογραφίζεται και στο τραπέζι εμφανίζεται η πορτοκαλάδα. Είναι ανθρώπινο να πίνει κάποιος ποτό [ενήλικες γαρ]. Έτσι αυτή η στρατηγική απομυθοποιήθηκε και γύρισε μπούμερανκ.
3. Μετά, στα εγκαίνια του συνδυασμού Δύναμη Ευθύνης παρευρέθηκαν πολιτικοί του κυβερνώντος κόμματος, μεταξύ των οποίων και υπουργοί και αξιωματούχοι της Περιφέρειας. Τονίστηκε η καλή συνεργασία που έχει ο κ. Λ. Αβραμόπουλος με όλους αυτούς τους φορείς, γεγονός που θα αποτελούσε «εχέγγυο» για την πρόοδο του ΔήμουΜια σειρά από τραγικά γεγονότα τόσο στον τόπο μας, όσο και στην περιφέρειά μας και σε όλη τη χώρα έδειξαν ότι η κυβέρνηση σε κρατικό επίπεδο και τα στελέχη της σε τοπικό επίπεδο, δεν έχουν τις απαιτούμενες ικανότητες όχι μόνο να «προλάβουν»(προλαμβάνουν) αλλά ούτε και να διαχειριστούν αυτές τις καταστάσεις. Μια διαχείριση, που σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο, δεν έγινε με κομψό τρόπο (βλ. Βαρβιτσιώτη). Επομένως, ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Λ. Αβραμόπουλος με ποιους θα συνεργαστεί; Με αυτούς που αδυνατούν να λειτουργούν προληπτικά (παρά τα εκατομμύρια ευρώ που επενδύθηκαν) και δεν μπορούν να διαχειριστούν τραγικές καταστάσεις για τις οποίες ευθύνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό; Έτσι, το υποτιθέμενο όφελος από τις γνωριμίες με αυτά τα πρόσωπα καταρρίπτεται από τα τραγικά γεγονότα.
4. Στην αντιμετώπιση των καταστροφών ο κ. Λευτέρης Αβραμόπουλος και οι υποψήφιοι/ες του εμφανίστηκαν παντού, να μοιράζουνε προϊόντα, να βοηθάνε στη διανομή φαγητού κ.λπ. Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Αβραμόπουλος εμφανίστηκε να καθοδηγεί μηχανήματα, γεγονός που οδήγησε σε δημοσιεύματα να επισημαίνουν ότι συνεργάζεται με την Περιφέρεια σε αυτόν τον ρόλο, χωρίς ποτέ να γίνει γνωστή η θεσμική του ιδιότητα. Επίσης, χωρίς καμιά θεσμική διαδικασία ενημερωθήκαμε ότι το Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας ευχαριστεί τον υποψήφιο δήμαρχο κ. Λ. Αβραμόπουλο για αγαθοεργίες (προσφορά μελανιών). Ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος αγωνίζεται για μια θεσμική θέση, αυτή του δημάρχου, για την κατάληψη της θέσης χρησιμοποίησε μη θεσμικές διαδικασίες. Όσο για τον εθελοντισμό, οι κινήσεις αγαθοεργίας είναι χωρίς αντίκρισμα όταν είναι στάλα στον ωκεανό των καταστροφών, για τις οποίες υπεύθυνος σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι ο πολιτικός χώρος στον οποίο ανήκει.

Ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Σ. Παπαχρήστος ξεκίνησε από το μηδέν αξιοποιώντας την εμπειρία και τις γνώσεις του δομώντας μια στρατηγική ρεαλιστικής πολιτικής:

1. Ξεκίνησε τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου από το μηδέν, αφού ο ΣΥΝδυασμός Ανοιχτοί Ορίζοντες είναι νέος. Δημιουργήθηκε από τους/ις υποψήφιους/ες. Κανείς δεν πίστευε στις δυνάμεις και στις ικανότητες του κ. Σ. Παπαχρήστου, εκτός από εκείνους/ες που τον εμπιστεύτηκαν και το αποτέλεσμα τους/ις δικαίωσε. Συγκροτήθηκε ένα ψηφοδέλτιο με ποιοτικά χαρακτηριστικά και ποσοτικά όσο έπρεπε να είναι. [ΥΣ. Δεν θα αναφερθώ σε τηλέφωνα και υποσχέσεις διορισμού/ρουσφετιών από την άλλη πλευρά ώστε να πετύχουν τη διαρροή υποψηφίων]
2. Ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Σ. Παπαχρήστος βασίστηκε στους δημότες και στις δημότισσες, στη δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης, συνεργασίας, σύμπραξης. Δεν επικαλέστηκε γνωριμίες πολιτικών αξιωματούχων, πιστός στη θέση του για τη δημιουργία ενός ακομμάτιστου Συνδυασμού, παρά την επίσημη στήριξη τουΠΑΣΟΚ-ΚΙΛΑ και του ΣΥΡΙΖΑ.
3. Η λαϊκή αποδοχή του ΣΥΝδυασμού εκφράστηκε στα εγκαίνια του Εκλογικού Κέντρου. Μια λιτή απλή εκδήλωση με σεβασμό σε όσους/ες έχουν πληγεί από τις καταστροφές. Στο πλευρό του υποψήφιου δημάρχου κ. Παπαχρήστου ήταν οι υποψήφιοι/ες, οι συνεργάτες του, αναδεικνύοντας τη λαϊκή βάση του ΣΥΝδυασμού και την υιοθέτηση στρατηγικής συμπόρευσης με τις δημότισσες και τους δημότες.
4. Στις καταστροφικές συνέπειες της πλημμύρας ο ίδιος αλλά και οι υποψήφιοι/ες λειτούργησαν εθελοντικά με ένας αθόρυβο τρόπο, χωρίς φωτογραφίες και επίδειξη. Επίσης, κατανοώντας τη σημασίας της θεσμικής παρέμβασης για αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν ο ίδιος αλλά και οι υπόψιοι/ες κινήθηκαν μεθοδικά και θεσμικό τρόπο, παρουσιάζοντας ρεαλιστικές προτάσεις.

Ο κ. Αβραμόπουλος επέλεξε την επικοινωνιακή πολιτική της εικόνας (στο πλαίσιο αυτό εμφανίστηκε και σε φιλοκυβερνητικά κανάλια), η οποία αποδομήθηκε μέσα από τα ίδια τα γεγονότα, με τον ίδιο τρόπο που αποδομήθηκε και η επικοινωνιακή πολιτική τηςκυβέρνησης.

Ο κ. Σ. Παπαχρήστος επέλεξε μια ρεαλιστική πολιτική συμπόρευσης μαζί με τους συνδημότες και τιςσυνδημότισσες εστιάζοντας στο πρόγραμμα και στιςπροτάσεις, αφού στόχοι και προτάσεις του προγράμματος του ΣΥΝδυασμού ανακοινώθηκαν σε συνεντεύξεις, κείμενα και ομιλίες.

Από αύριο ξεκινάνε οι περιοδείες των υποψηφίων.

Σε αναμονή, λοιπόν, για τις νέες στρατηγικές

Θεόδωρος Θάνος

Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος

με τον ΣΥΝδυασμό ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ-Σωτήρης Παπαχρήστος

e-mail[email protected]

Σχετικά Άρθρα

Κύρτσος: Κατέθεσα μήνυση εναντίον αυτών που έστησαν τους κοριούς σε βάρος μου

thessaliavoice

Μ.Γκάγκα: «Όσοι έχουν κάνει ήδη την 4η δόση εμβολίου τον Σεπτέμβριο θα κάνουν… 5η»!

thessaliavoice

Υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλους άνω των 50 και μέτρα για τους ανεμβολίαστους ζητά ο Ν. Ανδρουλάκης

thessaliavoice

Δημήτρης Κουρέτας: «Πολιτική εκτροπή στις Περιφερειακές εκλογές της Θεσσαλίας»

superbill

Μητσοτάκης για Έβρο: “Ο φράκτης θα κατασκευαστεί, είτε με εθνικούς ή με ευρωπαϊκούς πόρους”

thessaliavoice

Bουλή: Αρνήθηκε η Ν.Δ την παρουσίαση τεκμηρίων από τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χ.Ράμμο – Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ

thessaliavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα