Thessalia Voice
Τεχνολογία

James Webb: Πόσο κόστισε και ποια είναι η πραγματική αποστολή του

James Webb: Πόσο κόστισε και ποια είναι η πραγματική αποστολή του

Χριστούγεννα του 2021. Μια πολύ σημαντική ημέρα της σύγχρονης ιστορίας, αφού πραγματοποιήθηκε η εκτόξευση του υπερσύγχρονου διαστημικού τηλεσκοπίου Τζέιμς Γουέμπ. Πρόκειται για ένα εγχείρημα της NASA σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό και τον Καναδικό Οργανισμό Διαστήματος.

Το πρόγραμμα για την κατασκευή του ξεκίνησε πριν από 27 χρόνια και προκειμένου να υλοποιηθεί η δημιουργία του συμμετείχαν περισσότερες από είκοσι χώρες, μεταξύ αυτών κι η Ελλάδα.

Τελευταία βλέπουμε συνεχώς φωτογραφίες που προκαλούν δέος, τις οποίες τραβά το Τζέιμς Γουέμπ και δημοσιεύονται ακολούθως από τη NASA. Ποια είναι όμως η αποστολή του διαστημικού τηλεσκοπίου, πέρα από το να εντυπωσιάζει την κοινή γνώμη;

Ένας από τους κυριότερους στόχους του είναι να παρατηρήσει μερικά από τα πιο απόμακρα αντικείμενα του σύμπαντος αλλά και παλαιότερα συμβάντα. Για παράδειγμα, το πως σχηματίστηκαν οι πρώτοι γαλαξίες, κάτι που παλαιότερα ήταν πρακτικά αδύνατον να μελετηθεί, είτε από την Γη είτε από διαστημικά όργανα.

Επίσης, το Τζέιμς Γουέμπ αναζητά απαντήσεις και σε άλλα κρίσιμα ερωτήματα, όπως στο να κατανοήσουμε ακόμη καλύτερα το πως σχηματίστηκαν οι αστέρες κι οι πλανήτες. Με άλλα λόγια, εξερευνά τις πρώιμες φάσεις του σύμπαντος, ενώ στοχεύει και στην ανακάλυψη εξωπλανητών και κατ επέκταση στο αν υπάρχει η δυνατότητα για ζωή σε αυτούς.

Οι δυνατότητες κι ο εξοπλισμός του το καθιστούν ξεχωριστό και θεωρείται ο επιστημονικός διάδοχος του σπουδαίου τηλεσκοπίου του Χαμπλ (εκτοξεύθηκε το 1990).

Το ιλιγγιώδες πόσο που δαπανήθηκε

Φυσικά, όλα τα παραπάνω με… το αζημίωτο! Η όλη διαδικασία της δημιουργίας του Τζέιμς Γουέμπ κόστισε περίπου 10 δισ. δολάρια, τα οποία δαπανήθηκαν σε διάστημα 17 ετών. Συνεπώς, η ανθρώπινη περιέργεια (του να εξερευνήσει πως ξεκίνησαν όλα) πληρώνεται και μάλιστα ακριβά!

Μπορεί το κόστος να ήταν ομολογουμένως τσουχτερό, παρ’ όλα αυτά είναι βέβαιο πως με το πέρασμα των ετών το Τζέιμς Γουέμπ θα προσφέρει πάρα πολλά στην επιστημονική κοινότητα. Νέα στοιχεία και φυσικά κάθε λογής προβληματισμούς.

pentapostagma.gr

Σχετικά Άρθρα

Τι είναι τα κλειδιά πρόσβασης (Passkeys) και πώς θα αντικαταστήσουν τους κωδικούς πρόσβασης (Passwords) ;

thessaliavoice

Επιστήμη: Στην Αθήνα βρέθηκε το πιο διάσημο AI του κόσμου, Σοφία – Βγήκε φωτογραφία με φόντο την Ακρόπολη

thessaliavoice

Τεχνίτη νοημοσύνη – Έρευνα της Goldman Sachs αποκαλύπτει: Ποια επαγγέλματα κινδυνεύουν

thessaliavoice

Καναδάς: Η κυβέρνηση απαγορεύει το TikTok στις υπηρεσιακές συσκευές

thessaliavoice

Τwitter: Αυτή είναι η νέα υπηρεσία που θα προσφέρει σύντομα στους χρήστες

thessaliavoice

Ρεκόρ κυβερνοεπιθέσεων το 2022: Ποια συστήματα είναι τα πιο ευάλωτα

thessaliavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα