Thessalia Voice
Taste It

Γαύρος σαγανάκι με φέτα

Γαύρος σαγανάκι με φέτα

Ο γαύρος σαγανάκι με φέτα είναι κλασικός μεζές για να συνοδεύσει το ουζάκι μας. Υγιεινό πιάτο καθώς αποφεύγουμε το τηγάνι!

Γαύρος σαγανάκι με φέτα; Τυρί με ψάρι;

Είναι ένας συνδυασμός για τον οποίο υπάρχει μια προκατάληψη. Όλοι όμως έχουν δοκιμάσει χωριάτικη με φέτα μαζί με γαύρο μαρινάτο ή μαριδάκι τηγανητό. Ο γαύρος σαγανάκι με φέτα είναι άλλωστε ένας κλασικός μεζές για ουζάκι…

Τελικά, όλοι σχεδόν έχουμε φάει τυρί με ψάρι, παρ’ ότι συχνά ακούμε πως αυτό ο συνδυασμός μπορεί να μας βλάψει. Ο συνδυασμός του τυριού με το ψάρι είτε στο ίδιο φαγητό είτε σε διπλανά πιάτα είναι ασφαλής. Γιατί όμως δημιουργήθηκε αυτή η προκατάληψη;

Υπάρχουν δύο εξηγήσεις: Η πρώτη προέρχεται από την εποχή που δεν υπήρχαν καλά ψυγεία. Το ψάρι και το τυρί είναι ευπαθή τρόφιμα και εφόσον δεν συντηρούνταν σωστά θα μπορούσαν  να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Σήμερα, βέβαια, τόσο το τυρί όσο και το ψάρι μπορούν να συντηρηθούν στο ψυγείο μας με ασφάλεια και για αρκετές μέρες, ώστε να καταναλωθούν χωρίς πρόβλημα.

Η δεύτερη εξήγηση σχετίζεται με τις τροφικές αλλεργίες . Αν κάποιος είναι αλλεργικός στο ψάρι, θα εκδηλώσει συμπτώματα είτε το συνδυάσει με τυρί είτε όχι.

Δυο λόγια για τη διατροφική αξία

O γαύρος αποτελεί και μια προσιτή επιλογή, συγκριτικά με άλλα ψάρια, χωρίς ωστόσο να στερείται θρεπτικής αξίας. Προσφέρει πλήθος πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Επίσης είναι εξαιρετική πηγή σεληνίου, , ενώ παρέχει και σημαντικές ποσότητες νιασίνης και βιταμίνης Β12. Από την άλλη, διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα.

Το κυριότερο πλεονέκτημα όμως του γαύρου είναι η χαμηλή πιθανότητα επιμόλυνσης με βαρέα μέταλλα, όπως ο υδράργυρος, καθώς τόσο ο χρόνος ζωής όσο και η θέση του στην τροφική αλυσίδα δεν ευνοούν τη συσσώρευση τους. Έτσι, αποτελεί ένα ψάρι που μπορεί να καταναλωθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια από έγκυες,  θηλάζουσες μητέρες και τα παιδιά.

Υλικά:

Μύδια σαγανάκι με φρέσκα μυρωδικά

1 κιλό γαύρος (750 gr καθαρισμένος)

60 ml ελαιόλαδο

2 πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες

1 σφηνάκι λευκό κρασί

1 κ.σ. ρίγανη

1 κ.σ. μουστάρδα

Χυμός από 1,5 λεμόνι

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

200 γρ. τυρί φέτα ψιλοκομμένη

Ξύσμα ενός λεμονιού

1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένος μαϊντανός

Εκτέλεση

Αφαιρούμε από τα ψάρια το κεφάλι και τα εντόσθιά τους. Τα πλένουμε καλά και τα στραγγίζουμε.

Σε πλατιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το λευκό κρασί.

Προσθέτουμε τη φέτα, τη ρίγανη, την μουστάρδα και 1/2 φλιτζάνι νερό. Όταν λιώσει η φέτα προσθέτουμε τον γαύρο και μαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι για 10΄-12΄.

Κουνάμε την κατσαρόλα για να ανακατευτεί (για να μη διαλυθεί ο γαύρος). Διορθώνουμε στο αλάτι και προσθέτουμε κι άλλο πιπέρι, αν θέλουμε. Σερβίρουμε με ξύσμα λεμονιού και μαϊντανό.

icooktoheal.com

Σχετικά Άρθρα

Παγωτό μπισκότο: Η νόστιμη συνταγή με μόλις 3 υλικά

thessaliavoice

Τυρόψωμο μαργαρίτα

thessaliavoice

Τυρόπιτα – Πεντανόστιμη συνταγή

thessaliavoice

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ !!!

thessaliavoice

Συνταγή για λαγάνα – Γιατί την τρώμε την Καθαρά Δευτέρα

thessaliavoice

Πως να φτιάξτε σουφλέ τυρόπιτα

thessaliavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα