Thessalia Voice
Οικονομία

Επενδυτικός διάδρομος Ελλάδας-Ισραήλ: Στόχος η σύσφιγξη σχέσεων στο πεδίο της τεχνολογίας

Επενδυτικός διάδρομος Ελλάδας-Ισραήλ: Στόχος η σύσφιγξη σχέσεων στο πεδίο της τεχνολογίας

Μέσα σε μια πενταετία το ΑΕΠ του Ισραήλ «έτρεξε» σωρευτικά με ρυθμούς 27%, ενώ η ανεργία περιορίζεται σε μόλις 3,8%. Όπως αποκαλύπτει το ειδικό σημείωμα του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας, «κλειδί» γι’ αυτή την εκτίναξη της ισραηλινής οικονομίας ήταν και παραμένει ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας, που γνώρισε μια σειρά επιτυχημένων εξαγορών των νεοφυών επιχειρήσεων και προκλήθηκε κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα ισχυρό ρεύμα ξένων επενδύσεων. Επιπλέον, οι συνολικές εξαγωγές αυξήθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια κατά 860%, με τις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας να αυξάνονται κατά 3.700%!

Συμφωνα με το economistas.gr, προφανές είναι ότι η Ελλάδα, που έχει ήδη βιώσει το έμπρακτο ενδιαφέρον από αμερικανικούς πολυεθνικούς κολοσσούς της υψηλής τεχνολογίας, έχει κάθε λόγο να θέλει να συσφίξει τις σχέσεις της με το Ισραήλ στο “ευαίσθητο” πεδίο της τεχνολογίας- και όχι μόνο. Αυτό προκύπτει, άλλωστε, αβίαστα από την ένταση των διμερών επαφών τα τελευταία χρόνια, με αφορμή θέματα γεωστρατηγικής και ενεργειακής ασφάλειας.

Σε αυτό το πλαίσιο προτείνονται μεταξύ άλλων από το Γραφείο ΟΕΥ:

  • Η διαμόρφωσή πλαισίου κινήτρων για την προσέλκυση ισραηλινών επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας για να ιδρύσουν κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα ή να μεταφέρουν δραστηριότητες, αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό μηχανικών και εξειδικευμένων ειδικοτήτων που διαθέτει η χώρα μας

  • Η συνεργασία σε επίπεδο ερευνητικών ιδρυμάτων, όπως το περιώνυμο Weizmann Institute και αντίστοιχων φορέων στην Ελλάδα, καθώς και η δημιουργία πλαισίου για την αναγνώριση στην Ελλάδα της δυνατότητας των σημαντικότερων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων του Ισραήλ να εγκαθιδρύσουν παραρτήματα ή να προβούν σε συνέργειες συναφούς περιεχομένου με εγχώριους ακαδημαϊκούς φορείς

Η παρουσία ισραηλινών εταιριών σε ελληνικά τεχνολογικά πάρκα, που θα προσέδιδε δυνατότητες συνεργασίας για τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, καθώς και ενίσχυση του ελληνικού οικοσυστήματος. Σκοπός αυτής της διασύνδεσης είναι η προσέλκυση όχι μόνο start up επιχειρήσεων και τεχνοβλαστών, αλλά και θεσμικών και ανεξάρτητων επενδυτών, venture capital funds, incubators και accelarators, που ήδη έχουν σημαντική παρουσία στο ισραηλινό οικοσύστημα της καινοτομίας

Real estate 

Στο πεδίο της διαχείρισης ακινήτων και των κατασκευών, ήδη καταγράφεται έντονο ισραηλινό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά και η τάση αγοράς ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και ανακαίνισης εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί, καθώς οι Ισραηλινοί επενδυτές θεωρούν ότι υπάρχουν σημαντικές υπεραξίες. Παράλληλα, υπάρχει ενδιαφέρον για κατασκευή και αγορά πολυτελών κατοικιών, που θα απευθύνονται σε “βαριά” πορτοφόλια από το Ισραήλ, την Κίνα, τη Β. Ευρώπη.

Από την άλλη, κατά το Γραφείο ΟΕΥ, οι ελληνικές εταιρίες δομικών υλικών και αλουμινίου θα πρέπει να διερευνήσουν την ισραηλινή αγορά, η οποία απευθύνεται σε αγοραστές υψηλών εισοδηματικών δυνατοτήτων, με προτίμηση στα ποιοτικά- ανθεκτικά άρα και πιο ακριβά υλικά.

Επενδύσεις  

Επισήμως, οι ροές ισραηλινών επενδύσεων στην Ελλάδα είναι ακόμα χαμηλές, ωστόσο πολλές ισραηλινές εταιρίες επενδύουν στη χώρα μας μέσω κεφαλαίων από Τρίτες χώρες, με αποτέλεσμα να υποεκτιμάται ο όγκος και η πραγματική ροή χρήματος στην Ελλάδα.

Οι καταγεγραμμένες άμεσες επενδύσεις από το Ισραήλ συγκεντρώνονται κυρίως στην αμυντική βιομηχανία, τα ακίνητα, τις τουριστικές υποδομές, τις χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες. Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα Golden Visa, όπως επίσης για τη δυναμική που αναπτύσσει το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα. Ανάλογο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναζήτηση συνεργασίας στους τομείς της έρευνας-καινοτομίας, φαρμακευτικής κάνναβης και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Όσον αφορά στον Τουρισμό, την περσινή χρονιά καταγράφηκε ιστορικό ρεκόρ αφίξεων από το Ισραήλ (έφτασαν το 3% επί του συνόλου των αεροπορικών αφίξεων), με αύξηση σχεδόν 300% από το 2021 και υπολογίζεται ότι ανάλογες ή περισσότερες αφίξεις θα έχουμε και το 2023.

Σχετικά Άρθρα

Ε9: Παρατείνεται έως τέλος Ιουλίου υποβολή του

thessaliavoice

Τσακλόγλου: Όσα ισχύουν για τους νέους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ που θέλουν να ασφαλιστούν στο ΤΕΚΑ

thessaliavoice

Έρχεται άρση μονιμότητας στο δημόσιο; Ο Κασσελάκης ανέφερε για ασαφή αξιολόγηση αποδοτικότητας

thessaliavoice

Πλειστηριασμοί: Τα ιστορικά ονόματα και τα… μαγαζιά-φιλέτα που βγαίνουν στο σφυρί

thessaliavoice

Εορταστικό ωράριο: Ανοιχτά θα είναι αύριο Κυριακή τα μαγαζιά – Πως η ακρίβεια επηρεάζει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

thessaliavoice

Καμπανάκι από κομισιόν στην Ελλάδα για «κόκκινα δάνεια»

thessaliavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα