Thessalia Voice
Οικονομία

Πλειστηριασμοί: Τα ιστορικά ονόματα και τα… μαγαζιά-φιλέτα που βγαίνουν στο σφυρί

Πλειστηριασμοί: Τα ιστορικά ονόματα και τα… μαγαζιά-φιλέτα που βγαίνουν στο σφυρί

Από την ΕΛΦΙΚΟ και τη «Νήματα Θεσσαλονίκης», μέχρι τη βιομηχανία «Μίχας» και το κατάστημα της Κηφισιάς στο «μενού» της εβδομάδας

Ιστορικές βιομηχανίες υφασμάτων, αλλά και μεγάλες βιομηχανικές μονάδες κρεάτων καθώς και καταστήματα σε σημεία μεγάλου εμπορικού ενδιαφέροντος περιλαμβάνονται στη λίστα των πλειστηριασμών που έχουν προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα.
Βέβαια την «κούρσα» σε επίπεδο τιμήματος οδηγεί το ακίνητο της «Ίρις Α.Ε.Β.Ε.» στο Κορωπί, που για πολλοστή φορά βγαίνει στο σφυρί την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου. Ωστόσο, ο πήχης για την μεγαλύτερη κάποτε εκτυπωτική μονάδα της χώρας, έχει υποχωρήσει στα 8,4 εκατ. ευρώ…

Η «ΕΛΦΙΚΟ»
Κατά τα άλλα, ξεχωρίζει η ΕΛΦΙΚΟ, ένα από τα πιο γνωστά ονόματα στο χώρο των φινιριστηρίων και της επεξεργασίας υφασμάτων, που εδώ και μια δεκαετία, κατέβασε ρολά και βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης. Η κραταιά κάποτε εταιρεία των οικογενειών Κουκουλία και Ουραηλίδη, που συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια από την ίδρυσή της είναι αντιμέτωπη με δύο διαδοχικούς πλειστηριασμούς στις 15 και 22 Νοεμβρίου, για το μεγάλο βιομηχανικό ακίνητό της στο Σχηματάρι.
Αν και οι προσπάθειες να βγουν στο σφυρί οι εγκαταστάσεις στην Τανάγρα ξεκίνησαν από πέρυσι, χωρίς αποτέλεσμα, για τις 15 Νοεμβρίου έχει οριστεί ο πρώτος πλειστηριασμός με επισπεύδοντα ιδιώτη και με τιμή εκκίνησης 2.390.000 ευρώ.
Μια εβδομάδα αργότερα, στις 22 Νοεμβρίου, έχει προγραμματιστεί το δεύτερο σφυρί για την ίδια μονάδα, με επισπεύδουσα τη Eurobank και με τιμή εκκίνησης 2.369.000 ευρώ.

Με βάση τις σχετικές εκθέσεις εκτίμησης, οι πλειστηριασμοί αφορούν ένα εργοστάσιο επεξεργασίας υφασμάτων στη θέση «Παληάμπελα», στο 62ο χλμ της Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας, επί της Δημοτικής Κοινότητας Σχηματαρίου του Δήμου Τανάγρας Βοιωτίας.

Το βαφείο – φινιριστήριο είναι εγκατεστημένο σε μια έκταση συνολικής επιφάνειας 38.643,64 τ.μ., που προέρχεται από τη συνένωση 17 όμορων αγροτεμαχίων. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν κύριο κτιριακό όγκο βιομηχανικών αιθουσών και χώρο γραφείων, υπόστεγα αποθήκευσης και βιολογικό καθαρισμό. Η έκταση είναι περιφραγμένη τμηματικά, εξαιρώντας έκταση επιφάνειας 2.419 τ.μ., η οποία είναι ανεξάρτητης πρόσβασης εξωτερικά, και χρησιμοποιείται ως υπαίθριος χώρος στάθμευσης βαρέων οχημάτων.

Ο βιολογικός καθαρισμός είναι εγκατεστημένος στη βορειοδυτική πλευρά των εγκαταστάσεων και είναι ανενεργός. Η συνολική επιφάνεια κάλυψης των κτιρίων είναι περίπου 9.578 τ.μ., και 2.830 τ.μ είναι οι επιφάνειες των ορόφων. Περίπου 400 τ.μ. είναι οι χώροι γραφείων. Τα κτίρια έχουν ανεγερθεί με μια σειρά αδειών από το 1969 έως το 2006 και είναι συμβατικής κατασκευής (φέροντας οργανισμός σκυροδέματος με πλαγιοκάλυψη από προκατασκευασμένα στοιχεία αποσπασματικά, ενώ η επικάλυψη είναι από μεταλλικές διατομές που στηρίζουν κυματοειδείς λαμαρίνες).

Τοπικά, έχουν τοποθετηθεί ανομοιογενή υλικά, δίνοντας την αίσθηση των άστατων επεμβάσεων, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες. Η κατασκευή είναι περατωμένη, λειτουργική, χωρίς όμως αντικείμενο και ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό παραγωγής.
Όπως σημειώνεται, το εργοστάσιο δεν λειτουργεί και διαθέτει έντονα στοιχεία εγκατάλειψης.

Η άνοδος και η πτώση
Η ΕΛΦΙΚΟ ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1973 αρχικά ως «Αφοι Κουκουλία Α.Ε.Ε.» και δύο χρόνια μετά μετονομάστηκε σε ΕΛΦΙΚΟ Α.Ε. Δραστηριοποιήθηκε αρχικά στην παραγωγή και επεξεργασία βαμβακερών και συνθετικών υφασμάτων, ενώ το 1976 επέκτεινε τη δραστηριότητά της στον τομέα βαφής και εξευγενισμού των υφασμάτων, εξελισσόμενη σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του ελληνικού κλάδου κλωστοϋφαντουργίας.

Επί σειρά ετών ήταν εισηγμένη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στην πορεία εισήλθε μετοχικά στην επιχείρηση και η οικογένεια Ουραηλίδη μέσω της ΛΑΝΑΚΑΜ. Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας κινήθηκαν επί δεκαετίες σε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Είναι δε χαρακτηριστικό παρά τη μακρά παρουσία της στο ΧΑ, ακόμη και την περίοδο της χρηματιστηριακής φούσκας του 1999 οι βασικοί της μέτοχοι ακολούθησαν συντηρητική γραμμή και δεν επεδίωξαν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, παρότι εκείνη την εποχή η ΕΛΦΙΚΟ ανήκε στα δυνατά ονόματα της αγοράς πετυχαίνοντας σημαντική κερδοφορία.

Επίσης δεν προχώρησαν σε εξαγορές ή συγχωνεύσεις, ούτε και σε επέκταση προς άλλες δραστηριότητες, ενώ είχαν αποκρουστεί αρκετές σχετικές προτάσεις. Αντίθετα προχώρησαν σε σημαντικές επενδύσεις ιδιαίτερα προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης του ενεργειακού κόστους, όπως με τη μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού-Θερμότητας (Σ.Η.Θ.) ισχύος 1,2 MWp και παράλληλα έκαναν στροφή προς την παραγωγή επώνυμου ενδύματος.

Όλα αυτά μέχρι την έναρξη της οικονομικής κρίσης που επέφερε καταλυτικό πλήγμα στην αγορά ένδυσης. Έτσι από το 2009 και μετά η εταιρεία εισήλθε σε δίνη οικονομικών προβλημάτων. Στις αρχές του 2010 οι διεργασίες περί εξαγοράς της ΕΛΦΙΚΟ από τον όμιλο Λαυρεντιάδη οδήγησαν σε ανατιμητικό ράλι τη μετοχή της ίδιας και της ΛΑΝΑΚΑΜ. Η διάψευση των προσδοκιών και η θέση της μετοχής σε επιτήρηση αποτέλεσαν την αρχή του τέλους με τους ιδιοκτήτες της εταιρείας να αναζητούν άλλους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Το 2012 η μετοχή της ΕΛΦΙΚΟ διαγράφηκε από το Χρηματιστήριο και έναν χρόνο αργότερα, στις 21 Μαΐου 2013, η έκτακτη Γενική Συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα τη λύση και εκκαθάριση της εταιρείας, διαδικασία η οποία διαρκεί μέχρι σήμερα.

Η «Νήματα Θεσσαλονίκης»
Την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου βγαίνει στο σφυρί το βιομηχανικό ακίνητο της εταιρείας «Νήματα Θεσσαλονίκης» με επισπεύδουσα την σύνδικο πτώχευσης και τιμή πρώτης προσφοράς 2.224.698,50 ευρώ.
Πρόκειται για βιομηχανικό γήπεδο έκτασης βάσης τίτλου 40.018,50 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στη ΒΙ.ΠΕ. Σταυροχωρίου, του δήμου Κιλκίς.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης την 1η Οκτωβρίου 2014 κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης ενώ ορίστηκε ως ημέρα παύσης πληρωμών η 10.07.2014.
Ακόμη, από τον περασμένο Μάρτιο έγιναν για αρκετές φορές εκούσιοι πλειστηριασμοί για το ακίνητο χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα.
Στη διακήρυξη τονίζεται ότι η περιοχή τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει έντονη επιχειρηματική κινητικότητα, παρά την πτώση της τελευταίας δεκαετίας λόγω της κρίσης. Χαρακτηριστικά, έχει παρατηρηθεί η ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων στην περιοχή, ενώ πρόσφατα ανενεργά ακίνητα άλλαξαν χέρια και ξεκίνησαν δραστηριότητα.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι το μέγεθος των κτιρίων επί του ακινήτου είναι πολύ μεγαλύτερο από το μέσο μέγεθος μιας παραγωγικής μονάδας (24.161,75 τ.μ. χωρίς το υπόγειο), η δε αρχιτεκτονική και κατασκευαστική του εγκατάσταση έχει διαμορφωθεί με γνώμονα την δραστηριότητα της πτωχής εταιρίας, αφού τα κλωστήρια διαθέτουν τεράστιους υπόγειους αεραγωγούς προκειμένου να επιτυγχάνεται σταθερός ελεγχόμενος βαθμός υγρασίας , το δε δάπεδο του εργοστασιακού χώρου είναι «κούφιο». Κατά συνέπεια , δεν συστήνεται να γίνει εγκατάσταση με πολύ βαριά μηχανήματα επ’ αυτού.
Ο φέρων οργανισμός είναι σε σχετικά καλή κατάσταση και παρά την παλαιότητά του, το κτίριο έχει ελάχιστες φθορές, ενώ δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια κακοτεχνιών ή κατασκευαστικών αστοχιών. Τέλος και με βάση το γεγονός ότι και στο παρελθόν οι εγκαταστάσεις έχουν διαμορφωθεί και λειτουργούσαν ως ενιαία επιχείρηση, θεωρείται επιβεβλημένη η εκποίηση των πτωχευτικών ακινήτων ως ενιαίο με συνολικό τίμημα, διότι η εκποίηση ενός εξ αυτών θα οδηγήσει με βεβαιότητα στην απαξίωση του ετέρου.

Η «Μίχας Βιομηχανία Κρεάτων»
Την ερχόμενη Τετάρτη 15 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί ένα ιδιαίτερα «βαρύ σφυρί». Στρέφεται κατά της εταιρείας «Χαράλαμπος Μίχας Ανώνυμος Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Κρεάτων». Επισπεύδουσα είναι η ΑΑΔΕ-Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης.
Αφορά μεγάλη έκταση 25.460,35 τ.μ., προερχόμενη από τη συνένωση οχτώ όμορων αγροτεμαχίων, μαζί με τις εγκαταστάσεις βιομηχανικής επεξεργασίας-τυποποίησης και συντήρησης κρεάτων, που βρίσκονται στον Υψηλάντη Ν. Βοιωτίας, στη θέση «Κανάλι-Καναπίστα».

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις, πολλών χιλιάδων τ.μ., έχουν κατασκευαστεί με ειδικές προδιαγραφές καθότι είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος με ψυκτικές μονάδες κ.λπ.

Η εταιρεία από το 2017 έχει τεθεί σε λύση-εκκαθάριση που ακόμη συνεχίζεται. Όσον αφορά την ΑΑΔΕ αναφέρεται ότι «η διωκόμενη οφειλέτης του Δημοσίου εταιρεία οφείλει στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων ποσό 5.304.816,76 ευρώ πλέον προσαυξήσεων και λοιπών εξόδων».

Η συνολική τιμή εκκίνησης διαμορφώνεται σε 7 εκατ. ευρώ.

Το κατάστημα της Κηφισιάς και το εμπορικό κέντρο στη Βάρκιζα
Στα σφυριά αυτής τη εβδομάδας περιλαμβάνεται και ένα μεγάλο κατάστημα σε κεντρικό-εμπορικό σημείο της Κηφισιάς.

Ο πλειστηριασμός που είναι προγραμματισμένος για την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου στρέφεται σε βάρος της «Ηλήλ Επενδυτική-Εμπορική Μ.Α.Ε.», επισπεύδουσα είναι η Alpha Bank για είσπραξη απαίτησης 150.000 ευρώ «με ρητή επιφύλαξη παντός δικαιώματός της σε σχέση με το υπόλοιπο αυτής». Αφορά ενοποιημένες οριζόντιες ιδιοκτησίες επί ακινήτου στον οδό Γ. Κυριαζή, δηλαδή σε έναν από τους εμπορικότερους δρόμους της πόλης.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

-Οριζόντια διηρημένη ιδιοκτησία (υπόγειο κατάστημα), επιφάνειας 363,70 τ.μ.
-Την είσοδο της ιδιοκτησίας – υπογείου καταστήματος, επιφάνειας 32,95 τ.μ.
-Την διακεκριμένη αυτοτελή ιδιοκτησία (κατάστημα) του ισογείου, επιφάνειας 338,64 τ.μ., μιας πολυκατοικίας που βρίσκεται στην Κηφισιά Αττικής, στην θέση «Πλάτανος» και επί της οδού Γεωργίου Κυριαζή 36.
Σημειώνεται ότι όλες οι οριζόντιες έχουν εν τοις πράγμασι συνενωθεί σε λειτουργικά ενιαίο κατάστημα, με πρόσοψη (βιτρίνα) επί της οδού Κυριαζή.

Επίσης, το κατάστημα διαθέτει πατάρι το οποίο επικοινωνεί με το κυρίως κατάστημα με εσωτερική κλίμακα και φαίνεται να έχει επιφάνεια 223,80 τ.μ. Έτσι, η ισοδύναμη συνολική επιφάνεια του ενιαίου καταστήματος υπολογίζεται σε 523,95 τ.μ.
Στις παραπάνω ιδιοκτησίες ανήκει η αποκλειστική χρήση της προς την οδό Γεωργίου Κυριαζή πρασιάς μέχρι του πεζοδρομίου κατά πλάτος και καθ όλη την πρόσοψη αυτών, επιφανείας 56,30 τ.μ.
Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης που έγινε από την Alpha Αστικά Ακίνητα στις 31/8/2023, «το ακίνητο βρίσκεται στο κέντρο της Κηφισιάς, σε μία πλήρως ανεπτυγμένη και πυκνοδομημένη περιοχή που αποτελεί το εμπορικό κέντρο αυτής.
Όσον αφορά τη συνολική τιμή εκκίνησης διαμορφώνεται σε 3,7 εκατ. ευρώ.

Την ίδια μέρα βγαίνει και ένα μεγάλο εμπορικό ακίνητο στη Βάρκιζα, το οποίο λειτούργησε ως εμπορικό κέντρο για μία δεκαετία στο παρελθόν, αλλά τα τελευταία χρόνια παραμένει κλειστό. Το ακίνητο, ιδιοκτησίας της οικογένειας Κουτρουλιά, αναπτύσσεται σε οικόπεδο 1.000,58 τ.μ., αποτελείται από τρία επίπεδα, συνολικής επιφάνειας 2.100 τ.μ. και περιλαμβάνει 33 ξεχωριστά καταστήματα. Επίσης διαθέτει μεγάλους κοινόχρηστους χώρους, δύο ανελκυστήρες, κυλιόμενες σκάλες, αίθριο κ.ά. Επισπεύδουσα είναι η doValue Greece και η τιμή εκκίνησης στα 2.181.000 ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

«Βαρύς και ασήκωτος» ο φετινός χειμώνας με ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης και άνοδο στα τρόφιμα

thessaliavoice

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με πτώση 1,26% έκλεισε η συνεδρίαση της Πέμπτης

thessaliavoice

Χρηματιστήριο Αθηνών: Παρά την πτωτική εβδομάδα, «πετάει» από τις αρχές του 2023

thessaliavoice

ΕΛΣΤΑΤ: Πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,1% του ΑΕΠ -Το δημόσιο χρέος ανήλθε σε 356 δισ. ευρώ, ή 171,3% του ΑΕΠ το 2022

thessaliavoice

ESM: “Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο”

thessaliavoice

Επίδομα θέρμανσης: Μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι πρώτες πληρωμές

thessaliavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα