Thessalia Voice
Spirit Earth

Πού σώζονται τα Άχραντα Πάθη του Χριστού

Πού σώζονται τα Άχραντα Πάθη του Χριστού

Τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου, τμήμα από το Ακάνθινο Στεφάνι του Κυρίου, αλλά και από τον Σπόγγο και τη Χλαμύδα από το φρικτό μαρτύριο αποτελούν τα Αχραντα Πάθη του Χριστού και σώζονται και φυλάσσονται ευλαβικά στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας. Περίπου 2.000 χρόνια μετά υπάρχουν ακόμη ανάμεσά μας, για να μας θυμίζουν τον Γολγοθά, τον πόνο, την αδικία και κατ’ επέκταση την Ανάσταση, την ελπίδα, τη δύναμη.

Αδιαμφισβήτητα, το Ακάνθινο Στεφάνι αποτελεί σύμβολο στην ορθόδοξη εικονογραφία. Σύμφωνα με την παράδοση, βρέθηκε στον λόφο του Γολγοθά με τα καρφιά της Σταύρωσης, καθώς και τον Τίμιο Σταυρό. Σήμερα, οι πιστοί μπορούν να προσκυνήσουν τεμάχια των Αχράντων Παθών στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας, ενώ έχει ιδιαίτερη αξία ο τρόπος με τον οποίο κατέληξαν εκεί. Η ιστορία της μονής αρχίζει με τον όσιο Λεόντιο, ο οποίος υπήρξε και ο κτήτοράς της.

O όσιος Λεόντιος γεννήθηκε στη Μονεμβασία της Πελοποννήσου από τον Ανδρέα και τη Θεοδώρα. Ετυχε μεγάλης φροντίδας από τους γονείς του και σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη ξένες γλώσσες, φιλοσοφία και θεολογία. Μετά τον θάνατο της μητέρας του έγινε μοναχός. Ο Λεόντιος απεβίωσε ειρηνικά και η φήμη της αρετής του παρέμεινε και μετά τον θάνατό του. Οι αδελφοί Παλαιολόγοι, Θωμάς και Δημήτριος, προς τιμήν του οσίου έχτισαν μονή στον τόπο της ασκήσεώς του, στο όνομα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Δωρεά

Ο θαυμασμός των Παλαιολόγων για την αρετή του οσίου Λεοντίου ήταν μεγάλος και δώρισαν στη μονή τα Αχραντα Πάθη του Σωτήρος Χριστού, τα οποία σώζονται άθικτα μέχρι σήμερα. Μέσα σε υστεροβυζαντινό κιβώτιο και σε λαξευμένο μάρμαρο από τον Πανάγιο Τάφο φυλάσσονται μεγάλα τεμάχια Τίμιου Ξύλου, Ακάνθινου Στεφάνου, Χλαμύδας και Σπόγγου.

Η αρχική Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ καταστράφηκε δύο φορές από τους Τούρκους, το 1500 και το 1620. Μετά τη δεύτερη καταστροφή χτίστηκε στη σημερινή επίπεδη τοποθεσία, κοντά στον Σελινούντα, επ’ ονόματι των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, και έγινε πλέον γνωστή ως Μονή των Ταξιαρχών. Στην Ιερά Μονή, εκτός από τα Aχραντα Πάθη, τίθενται προς προσκύνηση η κάρα του οσίου Λεοντίου, χρυσοκέντητα άμφια και καλύμματα, μια θαυμάσια αρχιερατική στολή του μαρτυρικού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’, το ωμοφόριο και επιμάνικα του Nεοφύτου, ωμοφόριο Μεθόδου του μητροπολίτη Αγκύρας, επιμάνικα του Παλαιών Πατρών, ο επιτάφιος του κεντητή Αρσενίου, ο επιτάφιος της κεντήτριας Δέσποινας του 1685, συλλογή σταυρών και Ευαγγελίων και πολλά ακόμη.

Τις ημέρες αυτές, τα Αχραντα Πάθη είχαν φιλοξενηθεί σε ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, όπου και τα προσκύνησαν χιλιάδες πιστοί χριστιανοί. Την περασμένη εβδομάδα φιλοξενήθηκαν στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιούπολης.

Εκατοντάδες πιστοί

Η επίσημη υποδοχή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Απριλίου και, όπως αναφέρει στην «Ορθόδοξη Αλήθεια», ο π. Σπυρίδων Κατραμάδος, παρόλο που ο καιρός δεν ήταν καλός παρέστησαν εκατοντάδες πιστοί, ενώ προθυμοποιήθηκαν και διάφοροι σύλλογοι, που τα μέλη τους με παραδοσιακές φορεσιές συνόδευαν τα Αχραντα Πάθη από την κεντρική πλατεία στον ναό. Εντυπωσιακό ήταν επίσης το γεγονός ότι, τις επτά ημέρες που έμειναν στον ναό τα Αχραντα Πάθη, τον επισκέφθηκαν χιλιάδες προσκυνητές από όλη την Αττική, και κυρίως πολλοί νέοι σε ηλικία άνθρωποι, που μάλιστα είχαν μαζί τους κάποιο προσωπικό αντικείμενο, όπως μικρό σταυρό ή κομποσκοίνι, για να το σταυρώσουν πάνω στη λειψανοθήκη των Αχράντων Παθών, ενώ οι μαθητές από τα σχολεία της ενορίας με σεβασμό και τάξη προσέρχονταν στον ναό για να προσκυνήσουν. «Οσο πιο πιστά προσέλθουμε προς τα Αχραντα Πάθη τόσο πιο πολύ θα πάρουμε τη χάρη τους. Αλλωστε, αυτά μας συνδέουν με το πρόσωπο του Χριστού» τόνισε ο π. Σπυρίδων και κατέληξε ότι «με αυτόν τον τρόπο ερχόμαστε πιο κοντά στα Πάθη Του».

Σχετικά Άρθρα

Το μάθημα της γάτας στον άνθρωπο

superbill

Αποδείξεις αρχαίας υψηλής τεχνολογίας στους Δελφούς (Βίντεο)

thessaliavoice

Τα 5 ποιο ανεξήγητα μυστήρια της αρχαιότητας

thessaliavoice

Γαλλία: Μυστήριο με πέτρες που στέκονται στοιχισμένες στο Καρνάκ

thessaliavoice

Το μυστηριώδες δάσος στην Πολωνία

thessaliavoice

«Χρονοταξιδιώτης» είπε στο TikTok τι θα συμβεί το 2023 με ημερομηνίες

thessaliavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα