Thessalia Voice
Κόσμος

Πολωνία: Ο διευθυντής του Άουσβιτς κατά της Ρωσίας

Πολωνία: Ο διευθυντής του Άουσβιτς κατά της Ρωσίας

Με τους θανάτους πολιτών στην Ουκρανία συγκρίνει ο διευθυντής του Άουσβιτς στην Πολωνία τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Περισσότεροι από 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι, οι περισσότεροι Εβραίοι, πέθαναν στο κολαστήριο των ναζί στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην τελετή για την 78η επέτειο από την απελευθέρωση του Άουσβιτς στην Πολωνία από τον σοβιετικό στρατό, ο διευθυντής του Μνημείου παρομοίασε τους θανάτους αμάχων στην Ουκρανία με τα δεινά που υπέστησαν οι πολίτες κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Μουσείο και Μνημείο Άουσβιτς-Μπιρκενάου διαφυλάττει τη μνήμη των θυμάτων του στρατοπέδου που ίδρυσαν οι Ναζί σε πολωνικό έδαφος και όπου πάνω από 1,1 εκατομμύριο ψυχές, στην πλειοψηφία τους Εβραίοι, άφησαν την τελευταία τους πνοή στους θαλάμους αερίων ή από την πείνα, το κρύο και τις ασθένειες.

«Παρόμοια, άρρωστη μεγαλομανία, παρόμοια δίψα για εξουσία και παρόμοιοι μύθοι περί μοναδικότητας, μεγαλείου, πρωτοκαθεδρίας… μόνο γραμμένοι στα ρωσικά. Αθώοι άνθρωποι πεθαίνουν μαζικά στην Ευρώπη, ξανά», είπε ο Πιοτρ Σιβίνσκι απευθυνόμενος στους προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων ήταν και επιζώντες του Ολοκαυτώματος.

«Η συνοικία Βόλα της Βαρσοβίας, η Ζαμόιστσιζνα, το Οραντούρ και το Λίντιτσε σήμερα αποκαλούνται Μπούτσα, Ιρπίν, Χοστόμελ, Μαριούπολη και Ντονέτσκ», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε περιοχές όπου διαπράχθηκαν μαζικές εκκαθαρίσεις κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τοποθεσίες όπου η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις ότι διέπραξαν ωμότητες.

Κατά τη διάρκεια των σημερινών (σ.σ. 27.01.2023) τελετών, επιζώντες του Ολοκαυτώματος, φορώντας καπέλα και φουλάρια με μπλε και λευκές ρίγες – τα χρώματα των στολών των κρατουμένων – άναψαν κεριά στα ερείπια ενός θαλάμου αερίου.

Πολωνία – Άουσβιτς: Το εργοστάσιο θανάτου των Ναζί

Το Άουσβιτς ιδρύθηκε το 1940 στην κατεχόμενη Πολωνία και αρχικά φιλοξενούσε Πολωνούς πολιτικούς κρατουμένους. Στη συνέχεια έγινε το μεγαλύτερο από τα στρατόπεδα εξόντωσης όπου τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο της «Τελικής Λύσης» του Αδόλφου Χίτλερ, δηλαδή η εξόντωση όλων των Εβραίων. Το στρατόπεδο απελευθερώθηκε από τον Κόκκινο Στρατό στις 27 Ιανουαρίου 1945.

Το κολαστήριο του Άουσβιτς:

Η Ρωσία δεν προσκλήθηκε στις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε μια ανάρτησή της στο Telegram, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία και υποστήριξε ότι «η μνήμη των φρικαλεοτήτων του ναζισμού και των Σοβιετικών ηρώων-απελευθερωτών δεν μπορεί να διαγραφεί».

Σχετικά Άρθρα

Μαρία Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο για τα Τέμπη: “Έγκλημα από πρόσωπα που δεν αγγίζονται”- Βίντεο

thessaliavoice

Γαλλία: Συνέλαβαν τον 33χρονο που δολοφόνησε τη σύζυγο του και τα 4 παιδιά τους

thessaliavoice

Ρωσία: Xιονοθύελλες έχουν καλύψει τη Μόσχα

thessaliavoice

Φρέντι Μπελέρης: Παραιτήθηκε ο ηττημένος δήμαρχος – Ο Ράμα, θέλει να διορίσει δικό του δήμαρχο

thessaliavoice

Σεισμοί: Δύο γυναίκες ανασύρθηκαν ζωντανές 122 ώρες μετά την ισχυρή δόνηση – Έγκυος σώθηκε 115 ώρες μετά τον σεισμό

thessaliavoice

Χάος στα βρετανικά αεροδρόμια – Υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας: «Θα χρειαστεί χρόνος για να επανέλθουν οι πτήσεις στον κανονικό τους ρυθμό»

thessaliavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα