Thessalia Voice
Πολιτική

Μητσοτάκης: Επίσκεψη «αστραπή» στο Πεκίνο για επαφές με την κινεζική ηγεσία

Μητσοτάκης: Επίσκεψη «αστραπή» στο Πεκίνο για επαφές με την κινεζική ηγεσία

Ταξίδι – «αστραπή» στην Κίνα πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στη διάρκεια της σχεδόν 24ωρης παραμονής του στο Πεκίνο θα συναντηθεί αργά σήμερα, Πέμπτη, και αύριο, Παρασκευή, με το σύνολο της εκεί ηγεσίας και συγκεκριμένα τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ και τον Πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Τζάο Λετζί.

Η επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη μεγάλη ασιατική χώρα ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό και σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης επρόκειτο εκτός από το Πεκίνο να βρεθεί και στη Σαγκάη για να επισκεφθεί, όπως είχε κάνει και πριν από 4 χρόνια, την μεγάλη εμπορική Έκθεση CIIE (China International Import Expo), όπου υπάρχει ελληνικό περίπτερο στο οποίο συμμετέχουν 20 ελληνικές επιχειρήσεις.

Λόγω, ωστόσο, των εξελίξεων στην περιοχή μας, ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα αμέσως μετά τις συναντήσεις που θα έχει με την κινεζική πολιτική ηγεσία. Στην Έκθεση της Σαγκάης θα τον εκπροσωπήσουν ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη, οι οποίοι τον συνοδεύουν στο ταξίδι.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επίσκεψη στο Πεκίνο αναμένεται να αποτελέσει ευκαιρία για να συζητηθούν ζητήματα διμερούς συνεργασίας, καθώς και θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με αιχμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Σημειώνεται ότι η Κίνα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε ζητήματα περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας και στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας.

Η Ελλάδα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, επιδιώκει να ενισχύσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις και να αυξήσει τις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα, ιδιαίτερα στους τομείς των αγροτικών και των τυποποιημένων προϊόντων. Πεδίο περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων υπάρχει και στον τουρισμό, καθώς η Κίνα αποτελεί μια μεγάλη αγορά. Η επίσκεψη, σημειώνουν, πραγματοποιείται μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από την S&P, ενώ επισημαίνεται ότι πρόσφατα δύο από τους μεγαλύτερους κινεζικούς οίκους αξιολόγησης, οι Lianhe Credit και Chengxin Rating Group, αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας σε επενδυτική βαθμίδα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει στους συνομιλητές του τη θέση ότι είναι αναγκαίοι οι ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Κίνα και η συνεργασία για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, ώστε οι σχέσεις να είναι εποικοδομητικές και αμοιβαία επωφελείς. Η Ελλάδα, διατηρεί καλές σχέσεις με την Κίνα, ενώ λόγω πολιτισμικών δεσμών και γεωπολιτικής θέσης, μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Κίνα για μια πιο ισόρροπη σχέση.

Όπως ανέφερε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κίνα είναι ανταγωνιστής και αυτή είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς στο πλαίσιο της οικονομικής ασφάλειας της Ε.Ε. και της αντιμετώπισης των παγκόσμιων γεωπολιτικών προκλήσεων, προωθείται η μείωση της επικινδυνότητας (de-risking) στις σχέσεις με την Κίνα και η μείωση της εξάρτησης από κρίσιμες πρώτες ύλες. Την ίδια ώρα, το εμπορικό έλλειμμα της Ε.Ε. έναντι της Κίνας φθάνει τα 400 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ

Σχετικά Άρθρα

Ραγδαίες εξελίξεις στη δίκη για το Νίκο Παπά – Άμεση αντίδραση του πρώην υπουργού

thessaliavoice

Τσίπρας στο Kontra: “Ο Μητσοτάκης έκανε την ΕΥΠ τσιφλίκι του” (βίντεο)

thessaliavoice

Πλεύρης για Κούγια: “Στηρίζουμε τους γιατρούς που συνδράμουν στις μεταμοσχεύσεις”

thessaliavoice

Μίνα Γκάγκα: «Ο προσωπικός γιατρός θα πληρώνεται από το Δημόσιο»

thessaliavoice

Κεραμέως από Δελφούς: “Χαράσσουμε εκπαιδευτική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο 2040”

thessaliavoice

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Συνάντηση Κ.Μητσοτάκη – Ρ.Τ.Ερντογάν σήμερα στην Μαδρίτη

thessaliavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα