Thessalia Voice
Ελλάδα

Κτηματολόγιο: Μέσω κινητού οι αριθμοί προτεραιότητας – Ετοιμάζεται η εφαρμογή

Κτηματολόγιο: Μέσω κινητού οι αριθμοί προτεραιότητας – Ετοιμάζεται η εφαρμογή

Για το θέμα που έχει ανακύψει με το Κτηματολόγιο και τις τεράστιες ουρές έξω από την υπηρεσία της Αθήνας, στο παλαιό Υποθηκοφυλακείο, τοποθετήθηκε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σε ενημερωτικό σημείωμα που διένειμε, επισημαίνονται δύο σημεία:

Πρώτον η δυνατότητα που έχουν οι πολίτες, από τις 25 Ιουλίου, να υποβάλουν οι ίδιοι, ψηφιακά, τα συμβόλαια, μέσω του ktimatologio.gr.

Δεύτερον ετοιμάζεται μια νέα πλατφόρμα, «που θα δίνει αριθμό προτεραιότητας ψηφιακά και ο πολίτης θα μπορεί να την παρακολουθήσει από το κινητό του τηλέφωνο, χωρίς να απαιτείται αναμονή στην ουρά». Δηλαδή δεν θα χρειάζεται να πηγαίνουν απο τα… μεσάνυχτα να πάρουν χαρτί προτεραιότητας αλλά θα ακολουθούν την διαδικασία μέσω της ενημέρωσης που θα βλέπουν στο κινητό τους.

Ταυτόχρονα το υπουργείο αφήνει αιχμές, εμμέσως πλην σαφώς, κατά των δικηγορικών και συμβολαιογραφικών συλλόγων, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται η σωστή συνεργασία τους, προκειμένου να διευκολυνθούν έτι περαιτέρω οι πολίτες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το υπουργείο «Από τις 25 Ιουλίου υπάρχει η δυνατότητα ψηφιακής υποβολής συμβολαίων από τους ίδιους τους πολίτες, μέσω του ktimatologio.gov.gr.

Αν λάβει κανείς υπόψη ότι άνω του 70% των πράξεων καταχώρισης αφορούν σε συμβόλαια, με τη σωστή συνεργασία των Δικηγορικών και Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, η διευκόλυνση για πολίτες και επαγγελματίες, θα είναι πολύ σημαντική. Για τους πολίτες που επιθυμούν να εξυπηρετηθούν δια ζώσης βρίσκεται σε στάδιο τελικών δοκιμών μια νέα πλατφόρμα που θα δίνει αριθμό προτεραιότητας ψηφιακά και ο πολίτης θα μπορεί να την παρακολουθήσει από το κινητό του τηλέφωνο, χωρίς να απαιτείται αναμονή στην ουρά. Στόχος του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» είναι η διεύρυνση των ψηφιακών υπηρεσιών, όπως και η περαιτέρω ενίσχυση και στελέχωση των Κτηματολογικών Γραφείων.»

Απο την πλευρά τους οι πολίτες που έχουν υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία ασκούν έντονη κριτική και αναρωτιούνται για ποιό λόγο παρατηρείται τόση γραφειοκρατία, από τη στιγμή που τα ακίνητα βρίσκονται ήδη στις δηλώσεις Ε9 τους, έχουν καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου και είναι και ρυθμισμένα.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλώντας το απόγευμα στην τηλεόραση του Alpha, δήλωσε ότι στο υπουργείο «κάνουμε συνεχώς συναντήσεις για το θέμα» με όλους τους φορείς.

Πρώτη προτεραιότητα, όπως δήλωσε ο υφυπουργός, ήταν η ψηφιακή υποβολή συμβολαίων, η οποία αφορά στο 70% των πράξεων και είναι ήδη σε λειτουργία. Για το άλλο 30% των πράξεων «αυτό που κάναμε είναι να μπορείς να παίρνεις αριθμό προτεραιότητας από το κινητό». «Είμαστε σε τελικό στάδιο προετοιμασίας και από την 1η Σεπτεμβρίου θα λειτουργεί η πλατφόρμα» πρόσθεσε ο κ. Κυρανάκης, ενώ διευκρίνισε ότι δεν θα αναγνωρίζονται οι χάρτινοι αριθμοί προτεραιότητας ώστε να μην μπορούν επιτήδειοι να πωλούν «εξυπηρέτηση».

Στο ρεπορτάζ που ανήρτησε νωρίτερα το protothema.gr επισημαίνονται μεταξύ άλλω και τα εξής:

Ολονύχτιες ουρές, λίστες προτεραιότητας και πολίτες που περνούν τη νύχτα τους στα αυτοκίνητα είναι μερικές από τις εικόνες ντροπής που συναντά κανείς έξω από το Κτηματολόγιο Αθηνών, το παλαιό Υποθηκοφυλακείο, στην οδό Αριστοτέλους, χωρίς να λείπουν και οι καβγάδες, μεταξύ αυτών που θέλουν να εξυπηρετηθούν.

Τα βίντεο και οι φωτογραφίες που δημοσιεύει το protothema.gr είναι από χθες το βράδυ, λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Όμως ανάλογες σκηνές επικρατούν καθημερινά, καθώς υπάρχουν διαδικασίες που δεν έχουν ψηφιοποιηθεί, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, από δικηγόρους, συμβολαιογράφους, πολίτες και… διεκπεραιωτές, το «επάγγελμα» των οποίων «ανθίζει» ξανά, καθώς έναντι αμοιβής αναλαμβάνουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Παρά τις εκκλήσεις του δικηγορικού κόσμου, που κάνει λόγο για τριτοκοσμικές καταστάσεις,  λύση στο πρόβλημα δεν έχει βρεθεί.

Οι λίστες για τη σειρά προτεραιότητας και τα «χαρτάκια» των υπαλλήλων

Όποιος θελήσει να εξυπηρετηθεί από το Κτηματολόγιο, σπεύδει από πολύ νωρίς και βάζει το όνομά του στη λίστα, για να πάρει σειρά προτεραιότητας. Χθες, το Νο1 της λίστας βρισκόταν έξω από το παλαιό Υποθηκοφυλακείο από τις 20:30 το βράδυ, ενώ το Νο13 από τις 00:15 π.μ. Μέχρι τις 8:30 το πρωί που ανοίγει η υπηρεσία, ήδη έχουν σχηματιστεί ατελείωτες ουρές.

Όποιος νομίζει όμως ότι βάζοντας το όνομά του στη λίστα ολοκλήρωσε τις διαδικασίες προτεραιότητας, κάνει λάθος. Στις 8:30 το πρωί, υπάλληλοι του Κτηματολογίου, που έχουν πάρει το αυτοσχέδιο χαρτί, βγαίνουν στην είσοδο, φωνάζουν τα ονόματα της πρώτης λίστας  με τη σειρά, ελέγχουν τα χαρτιά και δίνουν νέα χαρτάκια αναμονής, με βάση τον αριθμό των συμβολαίων που έχει ο κάθε συναλλασσόμενος.

Κάθε χαρτάκι αφορά ένα συμβόλαιο, ενώ ο κάθε συναλλασσόμενος μπορεί να εξυπηρετηθεί για μέχρι τέσσερα συμβόλαια, με αποτέλεσμα η σειρά να αλλάζει και φυσικά η αναμονή να παρατείνεται. Κάθε μέρα οι υπάλληλοι εξυπηρετούν μέχρι 150 πράξεις. Ως εκ τούτου, οι πολίτες της πρώτης λίστας εξυπηρετούνται εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι αριθμοί στη δεύτερη «διανομή».

ypothikofylakeio-2px
Το χαρτί που οι συναλλασσόμενοι συμπληρώνουν μόλις φτάνουν για να πάρουν σειρά προτεραιότητας

Χθες, για παράδειγμα, ο πολίτης με το Νο 13 στην αρχική λίστα, πήρε τα χαρτάκια με τα νούμερα 35 και 36.

ypothikofylakeio-4b
Με βάση την πρώτη λίστα, οι υπάλληλοι μοιράζουν «χαρτάκια», με αποτέλεσμα η αναμονή να μεγαλώνει. Σε κάθε «χαρτάκι» αντιστοιχεί μία συμβολαιογραφική πράξη

Το πρόβλημα οφείλεται στη στελέχωση του κτηματολογικού γραφείου, που από το υπουργείο Δικαιοσύνης πλέον πέρασε στο «Κτηματολόγιο Α.Ε.» που υπάγεται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οι παλαιότεροι υπάλληλοι μεταφέρθηκαν σε άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ οι καινούριοι μάλλον δεν είναι αρκετοί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Κι ενώ οι διαδικασίες γενικώς απλοποιούνται, στο Κτηματολόγιο η γραφειοκρατία, όπως όλα δείχνουν, καλά κρατεί.

ypothikofylakeio-3
Οι υπάλληλοι μοιράζουν «χαρτάκια» αναμονής με βάση τον αριθμό των συμβολαίων που έχει ο κάθε συναλλασσόμενος. Καθημερινά γίνονται μέχρι 150 πράξεις

Σχετικά Άρθρα

Καιρός Τρίτης: Βροχές στη Δυτική Ελλάδα, καταιγίδες στο Ιόνιο

thessaliavoice

«Σπάει» τη σιωπή του ο κουμπάρος της Ρούλας: «Δεν είχαμε ερωτική σχέση – Δεν ήμουν πατέρας του ενός παιδιού»

thessaliavoice

Θεσσαλονίκη: Εμβόλισε περιπολικό, καρφώθηκε σε Ι.Χ. και… κατάφερε να ξεφύγει – Επεισοδιακή καταδίωξη

thessaliavoice

Κ.Σκούμας: «Δεν θα γίνω το εξιλαστήριο θύμα κανενός» –Αιχμηρή απάντηση για την αποπομπή του από την ηγεσία της ΕΛΑΣ

thessaliavoice

Αχαΐα: Άντρας χαράκωσε με μαχαίρι το πρόσωπο της γυναίκας του στο Αίγιο

thessaliavoice

25η Μαρτίου: Παρελάσεις, χοροί και εκδηλώσεις – Οι δήμοι της Αττικής τιμούν την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης

thessaliavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα