Thessalia Voice
Υγεία

Καρκίνος – Μελέτη αποκαλύπτει: Τα συμπληρώματα διατροφής που μειώνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας

Καρκίνος – Μελέτη αποκαλύπτει: Τα συμπληρώματα διατροφής που μειώνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας

Μια νέα μελέτη συσχετίζει τη χορήγηση ενός συγκεκριμένου συνδυασμού διατροφικών συμπληρωμάτων με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο, επισημαίνοντας παράλληλα έναν άλλο σοβαρό κίνδυνο

Σε ένα αξιοσημείωτο συμπέρασμα κατέληξε πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine, υποδηλώνοντας ότι η συνδυαστική λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου και βιταμίνης D θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώνει μακροπρόθεσμα τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο στις γυναίκες που έχουν περάσει στην εμμηνόπαυση, σύμφωνα με το ygeiamou.gr

Η μελέτη, με επικεφαλής την δρ. Cynthia A. Thomson από το Κολέγιο Δημόσιας Υγείας Mel and Enid Zuckerman του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, εξέτασε τις περιπτώσεις 36.282 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών χωρίς ιστορικό καρκίνου μαστού ή παχέος εντέρου, που συμμετείχαν στη μελέτη μεγάλης κλίμακας Women’s Health Initiative CaD. Οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: Η μία ομάδα λάμβανε καθημερινά 1.000 mg ανθρακικού ασβεστίου και 400 IU βιταμίνης D3, ενώ η άλλη ομάδα έπαιρνε ένα εικονικό φάρμακο.

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 22,3 ετών, η ομάδα διαπίστωσε ότι όσες έλαβαν τον συνδυασμό συμπληρωμάτων παρουσίασαν μια μικρή μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο (0,93). Ταυτόχρονα, όμως, σημειώθηκε μια μικρή αύξηση της θνησιμότητας από καρδιαγγειακές νόσους (1,06). Η μελέτη δεν διαπίστωσε, ωστόσο, σημαντική επίδραση σε άλλες εκβάσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένης της συνολικής θνησιμότητας. Παρατηρήθηκαν, επιπροσθέτως, διακυμάνσεις στις επιπτώσεις του καρκίνου με βάση το ιστορικό χρήσης συμπληρωμάτων που ανέφεραν οι συμμετέχουσες, αν και αυτό δεν αποτυπώθηκε στα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο, παρά μόνο σε αυτά που σχετίζονταν με τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Τα αποτελέσματα της συμπληρωματικής χορήγησης βιταμίνης D για την πρόληψη του καρκίνου μπορεί να εξαρτώνται από τη συγκέντρωση βιταμίνης D στον ορό άνω των 50 nmol/L», επισημαίνουν οι ερευνητές στην αναφορά τους. «Δεδομένου του σχεδιασμού της μελέτης, δεν μπορέσαμε να συγκρίνουμε το πιθανό όφελος ή τις ενδεχόμενες βλάβες μεταξύ της συνδυαστικής λήψης των δύο συμπληρωμάτων και της αποκλειστικής χορήγησης βιταμίνης D. Αυτό, λοιπόν, είναι ένα πεδίο που αξίζει να μελετηθεί σε επόμενο στάδιο».

Σχετικά Άρθρα

Covid: Αυτό το αυτοάνοσο παρουσιάζουν όσοι νόσησαν

thessaliavoice

Υγεία: Έρχεται εμβόλιο που ρυθμίζει την υψηλή «κακή» LDL χοληστερόλη

thessaliavoice

Ποιο είναι το χάπι που αγοράζουν όλοι την Πρωτοχρονιά;

thessaliavoice

Ραγδαία μετάδοση της υποπαραλλαγής Eris – Έρχονται νέα επικαιροποιημένα εμβόλια

thessaliavoice

Νέα έρευνα για τον Διαβήτη: Το έξυπνο διατροφικό κόλπο που ρυθμίζει το σάκχαρο

thessaliavoice

Φρούτα με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες – Ποια είναι τα καλύτερα

thessaliavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα