Thessalia Voice
Υγεία

Καμπανάκι από επιστήμονες: Αυτές οι 2 τροφές αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο άνοιας

Καμπανάκι από επιστήμονες: Αυτές οι 2 τροφές αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο άνοιας

Επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για δύο τύπους τροφών που αυξάνουν «εκθετικά» τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας και άλλων εκφυλιστικών ασθενειών του εγκεφάλου, λόγω του ανθυγιεινού τρόπου με τον οποίο μαγειρεύονται.

Σύμφωνα με την Daily Express, μία ανησυχητική νέα έρευνα, αποκάλυψε ότι τα τρόφιμα που μαγειρεύονται σε επαναχρησιμοποιημένο λάδι θα μπορούσαν να προκαλέσουν εκφυλισμό στον εγκέφαλο.

Αυτό ισχύει τόσο για φαγητά από αλυσίδες φαστ φουντ αλλά ακόμα και σε εστιατόρια, αφού πολλές επιχειρήσεις εστίασης ακολουθούν την πρακτική της «ανακύκλωσης» του λαδιού, για να μειώνουν τα έξοδά τους.

Η μελέτη για τα τηγανητά

Μάλιστα, δύο είναι οι τηγανιτές τροφές που ενέχουν τον περισσότερο κίνδυνο, όχι επειδή είναι σημαντικά πιο «τοξικές», αλλά επειδή είναι τόσο δημοφιλείς και διαδεδομένες. Πρόκειται για τις τηγανητές πατάτες και το τηγανητό κοτόπουλο.

Στα πλαίσια της μελέτης, η οποία παρουσιάστηκε σε ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, οι επιστήμονες κατέγραψαν υψηλότερα επίπεδα νευροεκφυλισμού σε αρουραίους που κατανάλωναν επαναχρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια σε σύγκριση με άλλα τρωκτικά που ακολουθούσαν μια πιο υγιεινή διατροφή.

Τα ίδια προβλήματα εντοπίστηκαν και στους απογόνους των αρουραίων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ο αυξημένος νευροεκφυλισμός φαίνεται να συνδέεται με τις επιδράσεις του ελαίου στο αμφίδρομο δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ του ήπατος, του εντέρου και του εγκεφάλου.

Αυτός ο άξονας ήπατος-έντερου-εγκεφάλου είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση διαφόρων φυσιολογικών λειτουργιών και οι βλάβες σε αυτόν παρουσιάζουν συσχέτιση με νευρολογικές διαταραχές.

Ένας από τους ερευνητές, ο Kathiresan Shanmugam, αναπληρωτής καθηγητής από το Πανεπιστήμιο του Ταμίλ Ναντού, εξήγησε: «Το τηγάνισμα σε υψηλές θερμοκρασίες έχει συνδεθεί με αρκετές μεταβολικές διαταραχές, αλλά δεν έχουν υπάρξει διαχρονικές έρευνες για την επίδραση του επανειλημμένα τηγανισμένου λαδιού και τις επιβλαβείς επιπτώσεις του στην υγεία».

Η έρευνα όπως αναφέρθηκε έγινε με υποκείμενα αρουραίους, οι οποίοι χωρίστηκαν σε 5 ομάδες. Η πρώτη τρεφόταν με την τυπική διατροφή αυτών των ζώων. Στις υπόλοιπες τέσσερις, η τροφή συνοδευόταν από φρέσκο ηλιέλαιο, φρέσκο σησαμέλαιο, επαναχρησιμοποιημένο ηλιέλαιο και επαναχρησιμοποιημένο σησαμέλαιο αντίστοιχα για την κάθε μία.

Σε σύγκριση με άλλες ομάδες, τα τρωκτικά που έτρωγαν επαναθερμασμένα έλαια εμφάνισαν αυξημένο οξειδωτικό στρες και φλεγμονή στο ήπαρ. Αυτά τα ίδια τρωκτικά παρουσίασαν επίσης αξιοσημείωτη βλάβη στο παχύ έντερο που πυροδότησε αλλαγές στις ενδοτοξίνες και τους λιποπολυσακχαρίτες.

«Ως αποτέλεσμα, ο μεταβολισμός των λιπιδίων στο ήπαρ μεταβλήθηκε σημαντικά και η μεταφορά του σημαντικού ωμέγα-3 λιπαρού οξέος DHA προς τον εγκέφαλο μειώθηκε. Αυτό, με τη σειρά του, οδήγησε σε νευροεκφυλισμό, ο οποίος φάνηκε στην ιστολογία του εγκεφάλου των αρουραίων που κατανάλωναν το θερμαινόμενο λάδι», σημείωσε ο Δρ. Shanmugam.

Σχετικά Άρθρα

Το πασίγνωστο τρόφιμο που μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ψηλώσουν

thessaliavoice

Κίνα: Αυξημένα κρούσματα αναπνευστικών νοσημάτων

thessaliavoice

Κρυολόγημα: Για ποιο λόγο δεν πρέπει να πάρετε αντιβίωση

thessaliavoice

Χάρτινα καλαμάκια: Περιέχουν τοξικά χημικά που είναι βλαβερά τόσο για το περιβάλλον όσο και για την υγεία

thessaliavoice

Τζανάκης για καρκίνο του πνεύμονα: Αύξηση 17% τα τελευταία 30 χρόνια

thessaliavoice

Οι φυσικές ίνες, σε υπερβολή, προκαλούν καρκίνο;

thessaliavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα