Thessalia Voice
Πολιτισμός

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Με νέες πρωτοβουλίες και εξέχοντες καλλιτέχνες από το εξωτερικό ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Με κεντρικό θεματικό άξονα την Ελευθερία, ως φόρο τιμής στην επέτειο των 200 χρόνων από τη συγγραφή του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν», σημαντικούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες του θεάτρου, της μουσικής και του χορού, διεθνείς συμπαραγωγές, μεγάλες πρεμιέρες αλλά και νέες πολιτιστικές πρωτοβουλίες επιστρέφει το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Στο Ηρώδειο, στην μικρή και τη μεγάλη Επίδαυρο, στην Πειραιώς 260 αλλά και, για πρώτη φορά φέτος, στο Ωδείο Αθηνών το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, θα φιλοξενηθούν πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων, που καλύπτουν μια ευρύτατη γκάμα.

Η νέα οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

«Όλοι σήμερα -εμείς και οι άλλοι- επικαλούμαστε την ελευθερία. Πόσο ελεύθερες και ελεύθεροι όμως είμαστε; Ελεύθεροι να στοχαστούμε, να πράξουμε, να επιλέξουμε τον τρόπο ζωής μας, να αγαπήσουμε όποιο πλάσμα αγαπάμε, να πούμε την γνώμη μας χωρίς φόβο, να τοποθετηθούμε δημοσίως; Και επιπλέον, είμαστε άραγε έτοιμες και έτοιμοι για την ελευθερία των άλλων και όχι μόνο την δική μας; Για την ελευθερία των άλλων ομάδων, που δεν ταυτίζονται με το δικό μας εθνικό, φυλετικό, ταξικό, θρησκευτικό, σεξουαλικό “εμείς”; Είναι εφικτή η κοινωνική συνύπαρξη, αν η ελευθερία δεν βαδίζει χέρι-χέρι με τον σεβασμό απέναντι στον άλλο αλλά και την ατομική υποχρέωση και ευθύνη; Αλλά και ειδικότερα στο πεδίο της Τέχνης- Είμαστε ελεύθερες να συλλογιστούμε, να συλλάβουμε και να δώσουμε σάρκα στις ιδέες μας; Τι μας εμποδίζει ; Πώς οι περιορισμοί κάθε είδους διαμορφώνουν τελικώς το αποτέλεσμα των πράξεών μας;» διερωτήθηκε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Κατερίνα Ευαγγελάτου, κατά τη σημερινή παρουσίαση του προγράμματος, σκιαγραφώντας τα διαχρονικά ζητήματα που απασχολούν τη φετινή διοργάνωση.

Η θεματική αυτή δίνει το δυναμικό παρών στην πλατφόρμα Open Plan, η οποία θα λειτουργήσει τον Απρίλιο και τον Μάιο, παρουσιάζοντας, δωρεάν, στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ νέα ψηφιακά έργα Ελλήνων καλλιτεχνών που φωτίζουν τη συνομιλία του Σολωμού με το ελληνικό σήμερα και τις αγωνίες του για το τι είναι και τι μπορεί να είναι η ελευθερία στον σύγχρονο κόσμο αλλά και ζωντανές συζητήσεις.

Διεθνείς καλλιτέχνες – μεγάλες πρεμιέρες

Το άνοιγμα στο διεθνές πολιτιστικό γίγνεσθαι και η φιλοξενία καταξιωμένων ξένων δημιουργών αποτελεί, και φέτος, προτεραιότητα του Φεστιβάλ. Σε αυτό το πλαίσιο ο σπουδαίος, αντισυμβατικός Γερμανός σκηνοθέτη Φρανκ Κάστορφ θα σκηνοθετήσει «Μήδεια», μια παράσταση που θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στις 20 και 21 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, με μια δυνατή ομάδα Ελλήνων ηθοποιών αποτελούμενη από τους Στεφανία Γουλιώτη, Σοφία Κόκκαλη, Μαρία Ναυπλιώτου, Αγγελική Παπούλια, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Αινεία Τσαμάτη, Νικόλα Χανακούλα και Νίκο Ψαρρά.

Ένας ακόμη διεθνώς καταξιωμένος καλλιτέχνης της αβανγκάρντ σκηνής, ο πολυτάλαντος Φιλίπ Κεν, επιστρέφει, για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Αθήνα, προκειμένου να παρουσιάσει, στο Ηρώδειο αυτή τη φορά, στις 4 Αυγούστου , μια φαντασμαγορική παράσταση εμπνευσμένη από τον αναγεννησιακό Κήπο των ηδονών, τον γνωστό πίνακα του Ιερώνυμου Μπος.

Ηρώδειο
Αυτή θα είναι η μοναδική θεατρική παραγωγή που θα φιλοξενήσει φέτος το Ρωμαϊκό Ωδείο, το υπόλοιπο πρόγραμμα του οποίου θα είναι αμιγώς μουσικό. Εκεί, στη σκιά της Ακρόπολης, θα έχουμε, μεταξύ άλλων την ευκαιρία να απολαύσουμε παραστάσεις κλασικής μουσικής και όπερας όπως η «Μαντάμα Μπατερφλάι» του Τζάκομο Πουτσίνι που θα ανεβάσει η Εθνική Λυρική Σκηνή, σε σκηνοθεσία Ολιβιέ Πι, συναυλίες ξένων καλλιτεχνών και συγκροτημάτων, όπως οι Τζον Κέιλ που έγραψε ιστορία με τους Velvet Underground, οι Σκωτσέζοι Waterboys, οι Ισλανδοί ρόκερ Sigur Rós, ο βραβευμένος με Όσκαρ κινηματογραφικός συνθέτης Αλεξάντρ Ντεσπλά, ο τζαζ τραγουδιστής της χιπ χοπ γενιάς José James, o εμβληματικός τζαζ πιανίστας Χέρμπι Χάνκοκ αλλά και βραδιές ελληνικής μουσικής με τους Σταύρο Ξαρχάκο, Έλλη Πασπαλά, ο Γιάννη Αγγελάκα κ.α.

Επίδαυρος
Εκτός από την παγκόσμια πρεμιέρα της «Μήδειας» του Φρανκ Κάστορφ, το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου θα φιλοξενήσει επίσης τον «Ιππόλυτο» του Ευρυπίδη, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, με τους Κόρα Καρβούνη, Αμαλία Νίνου, Δημήτρη Παπανικολάου, Μαρία Σκουλά, Έλενα Τοπαλίδου, Γιάννη Τσορτέκη και Ορέστη Χαλκιά, τις «Σφήκες» του Αριστοφάνη, με τη σκηνοθετική υπογραφή της αιρετικής Λένας Κιτσοπούλου, τα «Βατράχια» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Έφης Μπίρμπα με τους Μιχάλη Θεοφάνου, Αλεξάνδρα Καζάζου, Έκτορα Λιάτσο, Μαίρη Μηνά, Νάνσυ Μπούκλη, Ηλέκτρα Νικολούζου, Αργύρη Ξάφης Κυριάκο Σαλή, Μιχάλη Σαράντη και Άρης Σερβετάλη, τον «Οιδίποδα επί Κολωνώ» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα και τους Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Δημήτρη Καταλειφό, Μάξιμο Μουμούρη και Αγγελική Παπαθεμελή, την «Εκάβη» του Ευρυπίδη, σε σκηνοθεσία Ιώς Βουλγαράκη με πρωταγωνιστές τους Ιωσήφ Ιωσηφίδη, Μαρίνα Καλογήρου, Ελένη Κοκκίδου, Θανάση Κουρλαμπά, Ερρίκο Μηλιάρη, Ηλεάνα Μπάλλα, Άκη Σακελλαρίου και Αλέκο Συσσοβίτη και τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα και πρωταγωνιστές τους Γιώργο Αμούτζα, Σίμο Κακάλα, Χρήστο Μαλάκη, Άννα Μάσχα, Κωνσταντίνο Μωραΐτη, Γιάννη Νταλιάνη, Γιάννης Στάνκογλου κ.α

Επιπλέον, στη Μικρή Επίδαυρο να δούμε και θα ακούσουμε, μεταξύ άλλων, τον Σταμάτη Κραουνάκη και τον Ψαραντώνη κ.α. ενώ θα επαναλειτουργήσει, μετά από 22 ολόκληρα χρόνια ο εκθεσιακός χώρος στο το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου με μια περιοδική έκθεση αφιερωμένη στη «Μήδεια».

Συνεργασίες

Το Φεστιβάλ Αθηνών επενδύει στις συνεργασίες και το αποδεικνύει επεκτείνοντας τις σχέσεις της με άλλους εγχώριου πολιτιστικούς οργανισμούς. Ανάμεσά τους και το εκ βάθρων ανακαινισμένο Ωδείο Αθηνών όπου θα φιλοξενηθούν, υπό τονμ γενικό τίτλο «Β. Subset», σειρά συναυλιών, μουσικών περφόρμανς αλλά και οπτικοακουστικών εγκαταστάσεων με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Παράλληλα, το φετινό Φεστιβάλ συνεργάζεται και με το Εθνικό Θέατρο στο πλαίσιο της ενίσχυσης και της προβολής της εγχώριας καλλιτεχνικής δημιουργίας, μέσα από το πρόγραμμα «Grape» το οποίο περιλαμβάνει μια ανθολογία 14 ελληνικών έργων που θα παρουσιαστούν, ενώπιον καλλιτεχνικών διευθυντών διεθνών Φεστιβάλ, curators, δημοσιογράφων και υπεύθυνων προγραμματισμού οργανισμών του εξωτερικού, τόσο στην Πειραιώς 260 όσο και στη Μικρή Επίδαυρο.

Επιπλέον, το Φεστιβάλ ενώνει τις καλλιτεχνικές δυνάμεις του και με Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού διοργανώνοντας, από κοινού, μουσικό φεστιβάλ με νεανικά ελληνικά σχήματα της εναλλακτικής μουσικής σκηνής.

ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ
ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ – ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ – OLIVIER PY
Μαντάμα Μπατερφλάι του Τζάκομο Πουτσίνι
ANNE-SOPHIE MUTTER
MUTTER’S VIRTUOSI
Έργα Βιβάλντι, Μπαχ, Πρεβέν, Μπολόν ντε Σεν-Ζορζ
UTOPIA ORCHESTRA – ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΡΕΝΤΖΗΣ
Τρίτη συμφωνία του Γκούσταβ Μάλερ
ROBERTO ALAGNA & ALEKSANDRA KURZAK – ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ – NAYDEN TODOROV
Έτος Μαρίας Κάλλας
ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ
JOHN CALE & BAND – ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΑ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΕΡΤ – KATIA & MARIELLE LABEQUE – ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ – ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΔΕΡΒHΣ-ΜΠΟΥΡΝΙΑΣ – ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΟΥΡΜΠΗΣ

Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής

Έργα Σεν-Σανς, Πεκού / Σαββόπουλου, Μπιζέ
THE WATERBOYS
NILS FRAHM
Music for Athens
GREGORY PORTER
ΕΛΛΗ ΠΑΣΠΑΛΑ
The American Songbook
SIGUR RÓS
ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ – ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΡΥΤΙΝΟΣ
Ρέκβιεμ του Τζουζέπε Βέρντι
ALEXANDRE DESPLAT
Με τη συμμετοχή της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας ΕΡΤ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ & ΟΙ 100°C
Ηλεκτρική καρέκλα στο Ηρώδειο
ANOUAR BRAHEM QUARTET
The Astounding Eyes of Rita
JOSÉ JAMES
JAMES
Με κλασική ορχήστρα και χορωδία γκόσπελ
HERBIE HANCOCK
MELODY GARDOT
ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ 80 ΧΡΟΝΙΑ – CHRISTOPH ESCHENBACH – LANG LANG
Έργα Γκριγκ, Τσαϊκόφσκι
KRAFTWERK
GILBERTO GIL & FAMILY
Aquele Abraço Tour
ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ – PAOLO CARIGNANI – LEO MUSCATO
Ναμπούκο του Τζουζέπε Βέρντι
PHILIPPE QUESNE
The Garden of Delights / Ο κήπος των ηδονών

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260
PRE-SHOW & POST-SHOW TALKS
Πρόλογος – Έξοδος
ΣΕΙΡΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ
Η ελευθερία των άλλων
THALIA THEATER HAMBURG – ΚΙΡΙΛ ΣΕΡΕΜΠΡΕΝΙΚΟΦ
Der Wij / Βίι
ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ – MICHAEL KLIËN
Οι ονειροπόλοι
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΛΗΣ
Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι
ΝΑΤΑΣΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΗ
Σχέδιο Μάρσαλ – Α path of perspectives
MARIANO PENSOTTI – GRUPO MAREA
La obra / Το θεατρικό έργο
ΣΤΑΘΗΣ ΛΙΒΑΘΙΝΟΣ
Καζανόβα / Δον Ζουάν: Η ερωτική περιπλάνηση
ΣΕΖΟΝ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Οι γυναίκες επιστρέφουν
AEF Urban Dance Contest
Hip hop battle & All styles battle
METTE INGVARTSEN
The Dancing Public
CHRISTOPH MARTHALER
Das Weinen (Das Wähnen) / Λυγμός (Καημός)
AMIR REZA KOOHESTANI – MEHR THEATRE GROUP
Blind Runner / Τυφλός δρομέας
EMANUEL GAT DANCE
LOVETRAIN2020
ALEXANDER ZELDIN
The Confessions / Οι εξομολογήσεις
ΑΓΝΗ ΠΑΠΑΔΕΛΗ ΡΩΣΣΕΤΟΥ
Η απόλαυση της αναπαράστασης
ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ
Η πτώση του οίκου των Κοινών / The Fall of the House of Commons
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΔΕΝΤΑΚΗΣ
Το ρόδο είναι ρόδο
ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΜΑΡΑΘΑΚΗ & CLOUDSDONTHAVESHAPE
επώδυνα εύκολο
ROOTLESSROOT
Σιωπή
ΕΛΛΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Βάκχες
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
Repair
ΘΑΝΑΣΗΣ ΖΕΡΙΤΗΣ – ΧΑΡΗΣ ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ / 4FRONTAL
Σπυριδούλες
JERÔME BEL
Isadora Duncan / Ισιδώρα Ντάνκαν
ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Θυέστης του Σενέκα
JAN MARTENS & DANCE ON ENSEMBLE
any attempt will end in crushed bodies and shattered bones / κάθε απόπειρα θα καταλήγει σε κομματιασμένα κορμιά και τσακισμένα κόκαλα
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ – bijoux de kant
Τραγούδια του ελληνικού λαού – Drag ορατόριο
ΖΩΗ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ρέκβιεμ για τη Φάνι Γκόλντμαν
GISÈLE VIENNE
L’Étang / Η λίμνη
ΛΕΝΙΩ ΚΑΚΛΕΑ
Αγρίμι / Fauve
ΤΖΑΖ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ
Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ PRAGUE QUADRENNIAL 2023
A rare gathering / Μια σπάνια συνάθροιση

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
(Φιλοξενία για το grape)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΜΠΙΛΗΣ (ΑΠΑΡÄΜΙΛΛΟΝ)
Καταστροφή
ΑΝΕΣΤΗΣ ΑΖΑΣ
Η Δημοκρατία του Μπακλαβά
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΛΑΗΣ
Run – Ένα σκηνικό δοκίμιο για την έλλειψη χρόνου
MARIO BANUSHI
Taverna Miresia
Mario, Bella, Anastasia

ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Subset Festival – Φεστιβάλ νέας μουσικής

SABER RIDER
VINYL -TERROR & -HORROR
TRIGGER HAPPY
In Medias Res
MMMΔ & ALEM
L’âge de l’absolutisme LIVE
KALI MALONE
HEKLA
SÉBASTIEN ROUX
ROBERT HENKE
CBM 8032
ΤΕΤΤΤΙΞ – ΕΛΕΝΗ ΧΟΥΜΟΥ
cheVron fold
ERGON ENSEMBLE
Reich / Richter

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
EΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
Mήδεια – Περιοδική έκθεση
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ
Ιππόλυτος του Ευριπίδη
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΛΕΝΑ ΚΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
Σφήκες του Αριστοφάνη
FRANK CASTORF
Μήδεια Βασισμένο στον Ευριπίδη
ΕΦΗ ΜΠΙΡΜΠΑ
Βατράχια του Αριστοφάνη
Μια κωμωδία με DNA τραγωδίας
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΕΥΑΣ
Οιδίπους επί Κολωνώ του Σοφοκλή
ΙΩ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ
Εκάβη του Ευριπίδη
ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΟΥΓΑΡΗΣ
Τρωάδες του Ευριπίδη
ΣΙΜΟΣ ΚΑΚΑΛΑΣ
Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή
Δημιουργική απασχόληση παιδιών στην Επίδαυρο

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
STUDIO RESIDENCY
Πάροδος
ΨΑΡΑΝΤΩΝΗΣ
ΕΜΙΛΥ ΛΟΥΙΖΟΥ
Συμπτώματα από την έλλειψη βάρους του Γιάννη Σκαραγκά
Εμπνευσμένο από τις Ευμενίδες του Αισχύλου
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΦΛΑΤΣΟΥΣΗΣ
Θήβα: A Global Civil War
Εμπνευσμένο από τους Επτά επί Θήβας του Αισχύλου
ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΡΒΟΥΛΑΚΟΣ
Φιλοκτήτης του Χρήστου Οικονόμου
Εμπνευσμένο από τον Φιλοκτήτη του Σοφοκλή
ΤΑΚΗΣ ΤΖΑΜΑΡΓΙΑΣ
Γίνεται δέντρο το πουλί; του Χρήστου Χωμενίδη
Εμπνευσμένο από τον Ίωνα του Ευριπίδη
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ
Έρως ανίκατε μάχαν – Ο ερωτικός Κραουνάκης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Προβολή ταινίας: Φαίδρα του Ζιλ Ντασέν

Σχετικά Άρθρα

Αφγανιστάν: Πού βρίσκεται ο Χρυσός του Μεγαλέξανδρου;

thessaliavoice

Περί νεκροφάνειας του Μ. Αλεξάνδρου

thessaliavoice

Δείτε ποια είναι η αρχαία οδός της «λιθαγωγίας» στην Αθήνα

thessaliavoice

Βρέθηκε Αρχαία Ελληνική πόλη που ήταν πολύ… μπροστά από την εποχή της

thessaliavoice

Αλή πασάς: Οι κτηνωδίες στα Ιωάννινα εναντίον των Ελλήνων και ο φρικτός θάνατός του

thessaliavoice

Αρχαίο DNA «μίλησε»: Οι σημερινοί Έλληνες όμοιοι γενετικά με πληθυσμούς Β. Αιγαίου του 2.000 π.Χ

thessaliavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα