Thessalia Voice
Οικονομία

Ακίνητα: Αυξήσεις έως 30,6% σε Αττική και Θεσσαλονίκη στα ενοίκια

Ακίνητα: Αυξήσεις έως 30,6% σε Αττική και Θεσσαλονίκη στα ενοίκια

Εξωπραγματικές αυξήσεις καταγράφουν οι ζητούμενες τιμές των ενοικίων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, φθάνοντας μέσα σε έναν χρόνο ακόμη και το 30%

Στα 8,96 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως διαμορφώθηκε η μέση ζητούμενη τιμή των ενοικίων των κατοικιών στο λεκανοπέδιο της Αττικής το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ενώ στη Θεσσαλονίκη άγγιξε τα 6,22 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως. Δηλαδή μια οικογένεια με δύο παιδιά προκειμένου να ενοικιάσει ένα τυπικό σπίτι 90 τ.μ. θα πρέπει να καταβάλλει κατά μέσο όρο 810 ευρώ το μήνα στην Αττική – σχεδόν έναν μισθό – και 560 ευρώ στον νομό Θεσσαλονίκης.

Στα πανάκριβα νότια προάστια σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση από όλες τις περιοχές – κατά 6,8% – με τη μέση τιμή πλέον να έχει σκαρφαλώσει στα 11,3 ευρώ ανά τ.μ., σύμφωνα με τον δείκτη τιμών Spitogatos Property Index (SPI), του ομώνυμου δικτύου ηλεκτρονικών αγγελιών ακινήτων.

Τα ενοίκια στα επίσης πολύ ακριβά βόρεια προάστια έχουν προ πολλού σπάσει το «φράγμα» των 10 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως, με τη μέση τιμή να εμφανίζει άνοδο τον τελευταίο χρόνο κατά 6,7%.

Στο κέντρο της Αθήνας, η μέση τιμή είναι επίσης υψηλή στα 9,52 ευρώ ανά τ.μ. έχοντας αυξηθεί περαιτέρω τον τελευταίο χρόνο κατά 5,8%, ενώ 5% ακρίβυναν τα ενοίκια στον Πειραιά.

Στη συμπρωτεύουσα, η μεγαλύτερη άνοδος κατά 7,7% σημειώνεται στους περιφερειακούς δήμους όπου η μέση τιμή των ενοικίων φθάνει στα 6,33 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στο κέντρο η μέση τιμή είναι πλέον στα 8,48 ευρώ ανά τ.μ. με άνοδο κατά 6,7%.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι σε τριμηνιαία βάση (Απρίλιος – Ιούνιος 2023) πρωταγωνιστής των αυξήσεων στα ενοίκια αναδεικνύεται ο Πειραιάς, καθώς κατέγραψε μεταβολή του +6,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023. Τα βόρεια προάστια στην Αττική και το υπόλοιπο Αττικής παρουσιάζουν επίσης σχετικά υψηλές QoQ μεταβολές στο +4%.

Οι ακριβότερες και οι φθηνότερες περιοχές

Το δεύτερο τρίμηνο εφέτος, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του δείκτη τιμών SPI, στις περιοχές με τις υψηλότερες μέσες τιμές ενοικίων στην Αττική συγκαταλέγονται η Βουλιαγμένη, η Φιλοθέη, το Κολωνάκι, ο Λυκαβηττός το Παλαιό Ψυχικό και το Ιστορικό Κέντρο. Το ύψος των μισθωμάτων ξεκινάει από 14,4 ευρώ/τ.μ. στο Ιστορικό Κέντρο και φθάνει έως 17 ευρώ/τ.μ. στη Βουλιαγμένη, ενώ σε Φιλοθέη, Κολωνάκι, Λυκαβηττό και Παλαιό Ψυχικό τα ενοίκια κυμαίνονται στα 15,4 και 15,6 ευρώ/τ.μ.

Σημειώνεται ότι στη Βουλιαγμένη οι τιμές σημείωσαν ετήσια αύξηση 13,4% ενώ στη Φιλοθέη η ετήσια μεταβολή ήταν στο +12,3%.

Εστιάζοντας στις φθηνότερες περιοχές της Αττικής, οι Αχαρνές στα δυτικά προάστια είναι μία από τις πιο προσιτές περιοχές όσον αφορά το ύψος των ενοικίων (6,4 ευρώ/τ.μ. 5,2% υψηλότερα σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022). Ομοίως, ο Κορυδαλλός και η Νίκαια που βρίσκονται και οι δύο στα προάστια του Πειραιά, αποτελούν επίσης ελκυστικές επιλογές για τους ενοικιαστές με χαμηλό προϋπολογισμό. Οι περιοχές αυτές παρέχουν χαμηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές, οι οποίες κυμαίνονται στο 6,8 ευρώ/τ.μ. και 7,3 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα. Αξίζει να αναφερθεί πάντως ότι τα ενοίκια στην περιοχή της Νίκαιας καταγράφουν ετήσια αύξηση της τάξης του 14,9%.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, οι ακριβότερες περιοχές για ενοικιάσει κάποιος/α σπίτι εντοπίζονται στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης, στις Σαράντα Εκκλησιές – Ευαγγελίστριας, στην Πυλαία και στο Φάληρο – Ιπποκράτειο. Τα ενοίκια στις εν λόγω περιοχές κυμαίνονται από 8,5 έως 9,6 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Οι περισσότερες από αυτές τις περιοχές βρίσκονται εντός της Δήμου Θεσσαλονίκης.

Από την άλλη πλευρά, τα προάστια της Θεσσαλονίκης, όπως ο Χορτιάτης και η Μίκρα αποτελούν τις πιο προσιτές επιλογές με τις μέσες τιμές των ενοικίων να κυμαίνονται από 4,6 έως 4,7 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Το ρεκόρ του Μοσχάτου και της Θέρμης
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου υπήρξαν πάντως και ακραίες αυξήσεις. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις του Μοσχάτου στην Αττική και της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, η ετήσια αύξηση των τιμών των ενοικίων έφθασε στο Μοσχάτο 30,6%, πολύ πιο ψηλά από την Εκάλη (+21,2%) και το Γουδί (+20%).

Οι περιοχές με αξιοσημείωτες αυξήσεις τιμών κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023 στον νομό Θεσσαλονίκης περιλαμβάνουν τη Θέρμη με σημαντική άνοδο κατά 25,6%, τη Μίκρα με αύξηση 15,2% και την Καλαμαριά με αύξηση κατά 12,5%. Όλες αυτές περιοχές αυτές βρίσκονται στα προάστια της Θεσσαλονίκης.

Το κέντρο της Θεσσαλονίκης είχε επίσης σημαντική αύξηση των τιμών κατά 11,3%.

Στο +7,1% η ετήσια αύξηση πανελλαδικά

Βεβαίως δεν αυξάνονται μόνο στις δύο μεγαλύτερες περιφέρειες τα ενοίκια των κατοικιών, αλλά σε ολόκληρη την επικράτεια.

Με βάση τα στοιχεία του δείκτη τιμών SPI, πανελλαδικά η μεταβολή της μέσης ζητούμενης τιμής το δεύτερο τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ανήλθε στο +7,1%.

Η ανεξέλεγκτη άνοδος των ενοικίων διαπιστώνεται και από τη τριμηνιαία μεταβολή, καθώς σε επίπεδο χώρας η μέση ζητούμενη τιμή το δεύτερο τρίμηνο του 2023 διαμορφώθηκε 2,9% υψηλότερα συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι λόγω της υψηλής ζήτησης, ο μέσος χρόνος για να ενοικιαστεί μια κατοικία έχει μειωθεί στους τρεις μήνες.

Σχετικά Άρθρα

Στα ύψη ο πληθωρισμός στην Ελλάδα για 17 συνεχόμενους μήνες – Που φτάνουν οι αυξήσεις

thessaliavoice

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα 1.000 ευρώ: Μέχρι πότε μπορείτε να υποβάλλετε αίτηση – Οι δικαιούχοι

thessaliavoice

Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης για όλους από το 2023

thessaliavoice

Ποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται αποζημίωση 534 ευρώ

thessaliavoice

ΕΛΣΤΑΤ: Στα 16,73 δισ. ευρώ ο τζίρος του λιανεμπορίου το γ΄ τρίμηνο

thessaliavoice

Κ.Λαγκάρντ: «Η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει – Η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια και τον Ιούλιο»

thessaliavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα