Thessalia Voice
Κόσμος

Στο “κόκκινο” η Γαλλία: Θύελλα κατά Μακρόν -Χάος στους δρόμους με 300 συλλήψεις-Πρόταση μομφής από αντιπολίτευση

Στο “κόκκινο” η Γαλλία: Θύελλα κατά Μακρόν -Χάος στους δρόμους με 300 συλλήψεις-Πρόταση μομφής από αντιπολίτευση

Σε σφοδρή πολιτική κρίση στροβιλίζεται η Γαλλία, με τον πρόεδρο Μακρόν να ενεργοποιεί χθες το άρθρο 49 παράγραφος 3 του Συντάγματος, για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού χωρίς να είναι απαραίτητη η ψήφισή από την γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Το γεγονός αυτό εξόργισε τη αντιπολίτευση, τα συνδικάτα, όπως και την πλειοψηφία των Γάλλων πολιτών.

Ο ένοικος των Ηλυσίων λαμβάνει το μεγαλύτερο ρίσκο της καριέρας του που μπορεί να του κοστίσει το πολιτικό του μέλλον, σχολιάζει ο διεθνής Τύπος,

την ώρα που η η γαλλική αντιπολίτευση καταθέτει σήμερα πρόταση μομφής, ενώ τα συνδικάτα ανακοινώνουν νέες κινητοποιήσεις.
Για τις 23 Μαρτίου, έχει ήδη προκηρυχθεί νέα πανεθνική απεργία στη Γαλλία.

Το πολιτικό θερμόμετρο «χτυπάει» κόκκινο στη Γαλλία, με τον Μακρόν να βρίσκεται αντιμέτωπος με πολιτικούς αντιπάλους, συνδικάτα και οργισμένους πολίτες, που αντιδρούν όχι μόνο στην αύξηση του ορίου στην ηλικία συνταξιοδότησης
 αλλά και στην απόφαση του Γάλλου προέδρου να μην λάβει υπόψη του τη γνώμη της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Μετά τις ανακοινώσεις της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν περί ενεργοποίησης του άρθρου 49 παράγραφος 3, χιλιάδες Γάλλοι βρέθηκαν στους δρόμους σε πολλές πόλεις της χώρας με την αστυνομία να επιδίδεται σε ακραία βία και να προχωρά σε τουλάχιστον 300 συλλήψεις μόνο στο Παρίσι.

Τι γράφουν τα διεθνή δημοσιεύματα

«Συνταξιοδοτική κρίση στη Γαλλία: Το λάθος του Μακρόν», είναι ο τίτλος της γαλλικής εφημερίδας «Liberation» σχολιάζοντας ότι ο πρόεδρος πέταξε χθες το… μπαλάκι στην πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν
για να δώσει το πράσινο φως στην εφαρμογή του άρθρου 49, γεγονός που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται καν η ψήφιση του νομοσχεδίου για το συνταξιοδοτικό από την γαλλική Εθνοσυνέλευση.

«Η αστάθεια που η “παράνομα κερδισμένη” μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος ωθεί τη Γαλλία, τη δημοκρατία και τους εργάτες της σε κενό».

«Ο πρόεδρος θα μπορούσε να σώσει τη μέρα ανακοινώνοντας ότι ο νόμος δεν θα ισχύσει με αυτόν τον αντιδημοκρατικό τρόπο που πέρασε. Αλλά δεν είναι το στυλ του να ακούει τους Γάλλους», επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα.

Σε άλλο άρθρο της, η εφημερίδα διευκρινίζει ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 49 παράγραφος 3 έχει υιοθετηθεί για 100η φορά στην ιστορία της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας,

επιτρέποντας την υιοθέτηση ενός νομοσχεδίου χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση. Εκτός κι εάν υπάρξει πρόταση μομφής για την ανατροπή της κυβέρνησης.

«Απομονωμένος ο Μακρόν μετά την εφαρμογή του άρθρου 49.3» γράφει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα «Le Figaro».

«Στη Γαλλία, όποιος σπέρνει θηριωδίες θερίζει θυμό», είναι ο τίτλος της βελγικής εφημερίδας «Le Soir», για την οποία, «με αυτήν την επιλογή δημιουργείται ένα κύμα σοκ στη χώρα ενώ ο Εμμανουέλ Μακρόν επιβεβαιώνει την εξουσία του. Του ευχόμαστε όμως καλή επιτυχία για όσα έρχονται», γράφει στο κύριο άρθρο της.

Οι New York Times γράφουν ότι «Η σύγκρουση για τις συντάξεις αποκαλύπτει έναν αποδυναμωμένο και πιο απομονωμένο Μακρόν» ενώ η γερμανική «Die Zeit» κυκλοφορεί υπό τον τίτλο: «Αυτή η μεταρρύθμιση θα βαρύνει τη χώρα για πολύ καιρό»

Σήμερα αναμένονται νέες κινητοποιήσεις στη γαλλική πρωτεύουσα, όπως αναφέρει ο γαλλικός Τύπος

Η οργή στη γαλλική πολιτική σκηνή ξεχειλίζει με τις διαδικασίες για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης να έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να παρακάμψει το γαλλικό κοινοβούλιο και να περάσει τη μεταρρύθμισή του συνταξιοδοτικού συστήματος με προεδρικό διάταγμα.
Οι σκηνές που ακολούθησαν χθες εντός αλλά και εκτός της γαλλικής εθνοσυνέλευσης ήταν χαοτικές.

Την ώρα που η πρωθυπουργός της χώρας, Ελιζαμπέτ Μπορν, προσπαθούσε να ανακοινώσει την απόφαση της κυβέρνησης εντός της γαλλικής εθνοσυνέλευσης, βουλευτές της Αριστεράς σηκώθηκαν κι άρχισαν να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο κραδαίνοντας πλακάτ κατά της μεταρρύθμισης, με το σύνθημα «Όχι στα 64 έτη» και «Δημοκρατία».

Τι σημαίνει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού

Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στη Γαλλία προβλέπει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.

Προβλέπει επίσης οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο Τομέα να απωλέσουν ορισμένα από τα προνόμια τους ενώ, αυξάνει και τα έτη εργασίας τα οποία απαιτούνται για την έκδοση πλήρους σύνταξης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού ήταν «σημαία» στην ατζέντα Μακρόν κατά τη διεκδίκηση της επανεκλογής του για τη δεύτερη προεδρική του θητεία. Ωστόσο, τα συνδικάτα και εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών τάσσονται κατά την αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση ενεργοποίησης της αμφιλεγόμενης – όπως χαρακτηρίζεται και από τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης – ειδικής συνταγματικής διαδικασίας, Γάλλοι πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας ενώ σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν στο Παρίσι μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας με τις αρχές να προχωρούν σε τουλάχιστον 300 συλλήψεις.

Όπως αναφέρει ο γαλλικός Τύπος, ο Μακρόν έλαβε τη σχετική απόφαση την τελευταία στιγμή, κατά τη διάρκεια έκτακτου υπουργικού συμβουλίου, λίγο πριν την έναρξη της προγραμματισμένης επίμαχης ψηφοφορίας στην Εθνοσυνέλευση.

Ο Γάλλος πρόεδρος γνώριζε καλά ότι το νομοσχέδιό του δεν θα συγκέντρωνε την απαιτούμενη στήριξη. Γι’ αυτό και ανέθεσε στην πρωθυπουργό της χώρας, Ελιζαμπέτ Μπορν να ανέβη στο βήμα και να δικαιολογήσει την απόφαση τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Δεν μπορούμε να παίζουμε στοίχημα με το μέλλον των συντάξεων και η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη».
Πρόταση μομφής καταθέτουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταθέτουν πρόταση μομφής. Ήδη το κόμμα του Ζαν Λικ Μελανσόν και οι ακροδεξιοί της Μαρίν Λεπέν έχουν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν σε πρόταση μομφής.

Το ίδιο αναμένεται να πράξει και η LIOT, μικρή κοινοβουλευτική ομάδα, που ζήτησε την απόσυρση της απόφασης και την παραίτηση της κυβέρνησης, ανακοινώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα στηρίξει την πρόταση μομφής.

Το εάν θα καταφέρουν να «ρίξουν» την κυβέρνηση Μακρόν, αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο ενωμένοι θα είναι μέχρι τέλους, σχολιάζει η εφημερίδα «Le Parisien».

H πρόταση δυσπιστίας χρειάζεται 289 ψήφους και η πολιτική καταιγίδα στη Γαλλία αποδεικνύει τη δύσκολη θέση Μακρόν αφού δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Ωστόσο, από τον περασμένο Ιούνιο, ο Γάλλος πρόεδρος έχει καταφέρει να περνά νομοσχέδια με τη βοήθεια των Ρεπουμπλικάνων.

Ήδη ο επικεφαλής τους, Ερίκ Τσιοτί, ξεκαθάρισε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν θα στηρίξουν την πρόταση μομφής, όμως δεν είναι σίγουρο ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές.

Το 74% των Γάλλων διαφωνεί με την επιλογή Μακρόν να παρακάμψει την Εθνοσυνέλευση

Η πρώτη δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό της γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro» από την εταιρεία ερευνών «Odoxa-Backbone Consulting»,

δείχνει ότι το 74% των Γάλλων διαφωνεί με την επιλογή Μακρόν να παρακάμψει τη γαλλική εθνοσυνέλευση και να αναμορφώσει το συνταξιοδοτικό με διάταγμα.
Την ίδια ώρα, έξι στους δέκα Γάλλους τάσσονται υπέρ της συνέχισης των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Σχετικά Άρθρα

Προειδοποίηση για σφοδρές χιονοπτώσεις στην Ιαπωνία

thessaliavoice

Σεισμός στην Τουρκία: Νέο θαύμα στα ερείπια – 10χρονο κορίτσι διασώθηκε μετά από σχεδόν 8 μέρες

thessaliavoice

Τα ρωσικά διαμάντια στο στόχαστρο G7 και ΕΕ

thessaliavoice

Ανοίγει ξανά η ιστορική εκκλησία της Παναγία των Παρισίων- Βίντεο

thessaliavoice

Βέλγιο: Έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού έφτασαν 15 τρακτέρ

thessaliavoice

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ματαιώνονται οι πτήσεις της Norwegian Air από και προς το Τελ Αβίβ

thessaliavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα