Thessalia Voice
Ελλάδα Πολιτική Πολιτισμός Υγεία

Πρόγραμμα κατ’ οίκον φροντίδας Συνταξιούχων. “Το χρονικό πολλών προαναγγελθέντων θανάτων” ή αλλιώς “στην Ελλάδα σκοτώνουμε τα άλογα όταν γεράσουν”

Πρόγραμμα κατ’ οίκον φροντίδας Συνταξιούχων. “Το χρονικό πολλών προαναγγελθέντων θανάτων” ή αλλιώς “στην Ελλάδα σκοτώνουμε τα άλογα όταν γεράσουν”

Τελικά στην Ελλάδα, δεν σκοτώνουμε μόνο τα παιδιά μας αλλά και τους παππούδες μας.

Διονύσης Τσακνής - Σκοτώνουν τ' άλογα όταν γεράσουν | Official Audio Release

Ήταν αρχές Οκτώβρη του 2012. Ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο τότε υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, στέλνουν στην Διοίκηση του τότε ΙΚΑ-ΕΤΑΜ απόφαση με τις λεπτομέρειες εφαρμογής του άρθρου 138 του νόμου 4052/2012. Είναι ένας νόμος πραγματικά ευεργετικός για την κάλυψη των αναγκών της κατ΄οίκον φροντίδας συνταξιούχων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα προβλήματα ή μόνιμα προβλήματα υγείας ή αναπηρίας που καθιστούν δυσχερή την αυτόνομη διαβίωση τους.

 

Ως εδώ καλά έως άριστα. Άς δούμε όμως πώς η Δημόσια Πολιτική κι ως εκ τούτου η Δημόσια Διοίκηση, κατάφερε άλλη μία φορά να καταντήσει τον ευεργετικό νόμο ένα “κενό γράμμα”.

Το Πρόγραμμα θα κάλυπτε τους συνταξιούχους όλων των Φορέων κύριας ασφάλισης της χώρας, με σκοπό την κατοχύρωση συνθηκών αυτόνομης διαβίωσης των ηλικιωμένων και των ανάπηρων συνταξιούχων στην κατοικία τους, ώστε να εξασφαλιστεί η παραμονή τους στο οικείο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, να αποφευχθεί η παραπομπή τους σε μονάδες κλειστής φροντίδας και να προληφθούν καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού.

Στις 1/10/2012, η Δνση Κατ’οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων απευθύνει πρόσκληση προς τους συνταξιούχους/δικαιούχους για την ένταξη τους στο πρόγραμμα (Αριθμ. Πρωτ. Γ99/75).

Στις 5/10/2012, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών αφενός κι ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας αφετέρου, κοινοποιούν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (1. Γραφείο Διοικητή και 2. Δνση Κατ’οίκον Φροντίδας) απόφαση (ΑΔΑ Β43ΡΛ-ΓΒΠ) με Θέμα : Όροι, προϋποθέσεις συμμετοχής, ύψος χρηματοδότησης ανά ωφελούμενο, σύναψη σύμβασης και διαδικασία παρακολούθησης και πληρωμής παρόχων, για την λειτουργία του προγράμματος κατ’οίκον φροντίδας συνταξιούχων. Τα 10 άρθρα της απόφασης διασαφηνίζουν άψογα τον τρόπο λειτουργίας του εν λόγω προγράμματος όπως και την υποχρέωση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να ενημερώνει τους δικαιούχους για τους πάροχους της συγκεκριμένης υπηρεσίας στην περιοχή του.

Στις 15/10/2012, η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και η Δνση Κατ’οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων, απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ένταξη στο Μητρώο Παρόχων, για την λειτουργία του προγράμματος. (ΑΔΑ Β43Ε469ΙΩΓ-ΛΡΖ). Εδώ βλέπουμε ουσιαστικά οτι βρισκόμαστε σε μία πρώτη(?) φάση λειτουργίας του προγράμματος αφού διευκρινίζεται οτι σε “επόμενο χρόνο”(!) θα μπορούν να ενταχθούν ως ωφελούμενοι και οι συνταξιούχοι που έχουν συμπληρώσει το 78ο έτος της ηλικίας τους και τηρούν σωρευτικά τα απαιτούμενα κριτήρια χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό αναπηρίας 67% και άνω.

Το θέμα λοιπόν αρχίζει να στραβώνει μέσα στον ίδιο μήνα και η “στραβομάρα” συνεχίζεται ως κι αυτή την στιγμή. Δεν τα λες και λίγα τα έντεκα χρόνια. Ειδικά εάν σκεφτεί κανείς οτι από τότε έως και σήμερα τεράστιος αριθμός νέων έχουν μεταναστεύσει στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό προς αναζήτηση καλύτερης τύχης αφού ως γνωστόν η Ελλάδα “τρώει τα παιδιά της”. Αυτοί οι νέοι άνθρωποι ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος φροντίδας των ηλικιωμένων και ειδικά στην Περιφέρεια.

Πέρασαν έντεκα χρόνια! Έντεκα προϋπολογισμοί του ελληνικού κράτους ή ελληνικής μπανανίας κατ’άλλους. Χιλιάδες υπερήλικες χάθηκαν ζώντας τον φρικτό αποκλεισμό που υποτίθεται το πρόγραμμα θα αντιμετώπιζε. Λογικά λοιπόν δημιουργούνται σήμερα τα εξής ερωτήματα σε αυτούς που ασκούν Δημόσια Πολιτική:

Πότε ακριβώς προσδιορίζoυν τον “επόμενο χρόνο”;

Πως μπορεί σήμερα ένας υπερήλικας συνταξιούχος ειδικά στην Περιφέρεια να υποστηρίξει μόνος τις συνθήκες αυτόνομης διαβίωσης του;

Πως μπορεί να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας, ψυχοκοινωνικής στήριξης και οικιακής βοήθειας;

Πως μπορεί να ενημερώνεται για τα δικαιώματα του και να υποστηριχθεί κατά τις επαφές του με τις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας, κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας;

Πως μπορεί να διευκολυνθεί για την συμμετοχή του σε πολιτιστικές, ψυχαγωγικές, κοινωνικές και θρησκευτικές δραστηριότητες;

Eπίσης λογικά, οι παππούδες μας απαιτούν το αυτονόητο: Την άμεση και πλήρη εφαρμογή του νόμου.

1.Nα ενταχθούν στο πρόγραμμα και οι ηλικιωμένοι άνω των 78 ετών

2.Oι αρμόδιες υπηρεσίες να συμμορφωθούν με τα προβλεπόμενα σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των ωφελουμένων με τη γνωστοποίηση των συμβεβλημένων παρόχων.

Εξάλλου ένας πολιτισμός, μία δημοκρατία αν θέλετε, κρίνεται και από το πως αντιμετωπίζει τις ευπαθείς ομάδες.

Ακούει κανείς εκεί πάνω; Δύσκολο το βλέπω αφού ασχολείστε κυρίως με την εδραίωση των θέσεων σας, την συγκάλυψη των σκανδάλων της μπανανίας σας και τις εκλογές σας.

Αλλά έχει ο καιρός γυρίσματα ελπίζω. Έστω και μετά από έντεκα προϋπολογισμούς…

Σχετικά Άρθρα

Οι επιστήμονες εντόπισαν πότε έγινε ο πρώτος πόλεμος στη Γη – Δείτε πως?

thessaliavoice

Βασίλης Καρράς: Το συγκινητικό «αντίο» του καλλιτεχνικού κόσμου- Μουσικοί, τραγουδιστές, συνάδελφοι και φίλοι, τον αποχαιρετούν

thessaliavoice

Τραγωδία στον Βόλο: Μηχανή παρέσυρε και σκότωσε βρέφος 3 μηνών

thessaliavoice

Ο Πλακιωτάκης Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής συνεδρίου της Ν.Δ

annettparkman9

Royston Cave: Το μυστηριώδες σπήλαιο και η σχέση του με τους Ναΐτες Ιππότες

thessaliavoice

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Ραχοκοκαλιά της ενεργειακής μετάβασης τα δίκτυα

thessaliavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα