Thessalia Voice
Space News

Προειδοποιήσεις ειδικών: Ηλιακή καταιγίδα θα χτυπήσει σήμερα τη Γη

Προειδοποιήσεις ειδικών: Ηλιακή καταιγίδα θα χτυπήσει σήμερα τη Γη

Σύμφωνα με τη NOAA (Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ), οι συνθήκες αυτές είναι πιθανές να συμβούν την Τετάρτη (03/08) εξαιτίας μίας τρύπας στην ατμόσφαιρα του ήλιου, μέσα από την οποία ρέει αέριο υλικό.

Αυτό σημαίνει, όπως αναφέρει ο Independent, ότι γρήγορα ρεύματα ηλιακού ανέμου μπορούν να εκτοξευθούν έξω από τον Ήλιο – και μπορεί να κατευθυνθούν προς τη Γη.

Ένα τέτοιο ρεύμα αναμέnεται να “χτυπήσει” την ατμόσφαιρα, οδηγώντας σε πιθανές επιπτώσεις τόσο στο διάστημα όσο και στο έδαφος.

Οι στεφανιαίες τρύπες μπορούν να σχηματιστούν ανά πάσα στιγμή, αν και κατά κύριο δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του ηλιακού ελάχιστου, όπου δηλαδή ο ήλιος είναι πολύ πιο ήσυχος και παρατηρούνται λιγότερες κηλίδες και ενέργεια. Αυτή τη στιγμή κινούμαστε έξω από μια τέτοια εποχή και προς το ηλιακό μέγιστο, όπου η δραστηριότητα του Ήλιου αυξάνεται σε ένταση, η οποία αναμένεται να φτάσει κάπου γύρω στο 2025.

Καθώς πλησιάζει αυτή η ώρα, οι επιστήμονες αναμένουν ότι ο διαστημικός καιρός θα έχει πιο τακτικό και δυνητικά πιο καταστροφικό αντίκτυπο στη ζωή στη Γη. Οι επιστήμονες έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι ο ανθρώπινος πολιτισμός θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει από τις καταστροφικές ηλιακές καιρικές συνθήκες πριν φτάσουν πιο έντονα γεγονότα.

Η κλίμακα της NOAA για τον ηλιακό καιρό ξεκινά από το G1, όπως αναμένεται να είναι η καταιγίδα της Τετάρτης (03/08), η οποία αναφέρεται ως “μικρή”.

Κατευθύνεται όμως στο G2, μια “ακραία” γεωμαγνητική καταιγίδα – όπου αναμένονται εκτεταμένα προβλήματα στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, τα διαστημόπλοια θα μπορούσαν να αποπροσανατολιστούν και τα ραδιοφωνικά σήματα και η δορυφορική πλοήγηση θα μπορούσαν να αποκλειστούν προσωρινά.

Ωστόσο, τέτοιες ακραίες ηλιακές καταιγίδες είναι σχετικά σπάνιες. Ακραίες ηλιακές καταιγίδες αυτού του είδους συμβαίνουν μόνο περίπου τέσσερις ημέρες σε κάθε κύκλο των 11 ετών του Ήλιου.

Τι είναι οι ηλιακές καταιγίδες

Προκαλούνται όταν ο ήλιος εκπέμπει μια έκρηξη ηλεκτρικά αγώγιμου πλάσματος, σε αυτό που ονομάζεται στεφανιαία εκτόξευση μάζας (CME) -ή αλλιώς σφαίρες ηλιακού υλικού. Όταν η CME κατευθύνεται προς τη γη, θα μπορούσε να περάσει μεταξύ του Ήλιου και του πλανήτη μας, με πολύ υψηλές ταχύτητες περίπου (2000 km ανά δευτερόλεπτο) και να φτάσουν στη γη σε λίγες ημέρες.

Δεδομένου ότι το πλάσμα στα CME είναι ηλεκτρικά αγώγιμο, αλληλεπιδρά με το μαγνητικό πεδίο της γης και φέρνει ρεύμα σε ένα στρώμα της γήινης ατμόσφαιρας, που ονομάζεται ιονόσφαιρα. Αυτό με τη σειρά του παράγει ένα μαγνητικό πεδίο, μέσω της αρχής του ηλεκτρομαγνητισμού -βάσει του οποίου λειτουργούν οι κινητήρες και οι γεννήτριες.

Η διαδικασία παράγει ηλεκτρικά πεδία στην ηλεκτρικά αγώγιμη επιφάνεια της γης και οδηγεί ηλεκτρικά ρεύματα, μέσω των διαφορετικών τύπων πετρωμάτων στον φλοιό που έχουν ποικίλες ικανότητες να αγώγουν ρεύμα.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων Space Environment Impacts (SEIEG) της Μεγάλης Βρετανίας, Mike Hapgood εξήγησε το Σεπτέμβριο του 2012 στην Independent. ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν οι ηλιακές καταιγίδες, είναι στους μετασχηματιστές στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς λειτουργούν σε πολύ συγκεκριμένες συχνότητες εναλλασσόμενου ρεύματος σε όλο τον κόσμο.

“Όταν το ρεύμα που προκαλείται στη γη από τις ηλιακές καταιγίδες μπαίνει σε έναν μετασχηματιστή, διαταράσσει την ισορροπία. Οι μετασχηματιστές βασίζονται στην ισορροπία των ρευμάτων, καθώς αλλάζουν οι τάσεις. Αν αυτή η ισορροπία χαθεί, μπορεί να προκληθεί θέρμανση και δόνηση που θα τους απενεργοποιήσουν. Επομένως, η συνέπεια μπορεί να είναι το μπλακ άουτ. Θα υπάρξει ζημιά, αλλά δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη ζημιά”.

Κάτι άλλο που μπορεί να επηρεαστεί από ηλιακή καταιγίδα, είναι τα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης. Δεν θα διαλυθεί, αλλά θα έχει πολλές διακοπές για αρκετές ημέρες. Προφανώς θα επηρεαστεί και το Internet.

Το άρθρο αναρτήθηκε στο pentapostagma.gr

Σχετικά Άρθρα

H NASA ετοιμάζει νέο “περίπατο” στη Σελήνη το 2024

thessaliavoice

Κινεζικός δορυφόρος μπορεί να καταγράψει “πεντακάθαρες” εικόνες αμερικανικών πόλεων

thessaliavoice

Η Κίνα προσεδάφισε τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ στον πλανήτη Άρη

thessaliavoice

NASA: Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός θα «πέσει» στον Ειρηνικό το 2031!

thessaliavoice

Το υπεργιγάντιο άστρο Μπετελγκέζ που έχει γοητεύσει τους αστρονόμους βρίσκεται πιο κοντά στη Γη

thessaliavoice

NASA: Ταλάντευση της Σελήνης θα προκαλέσει ρεκόρ πλημμυρών στη Γη

thessaliavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα