Thessalia Voice
Οικονομία

Οι παγκόσμιες προβλέψεις των Financial Times για το 2023

Οι παγκόσμιες προβλέψεις των Financial Times για το 2023

Στις ετήσιες προβλέψεις τους, οι συντάκτες των Financial Times υπέθεσαν τη συνέχιση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, κυλιόμενες διακοπές ρεύματος στην Ευρώπη, οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα, νίκη του Ερντογάν στις τουρκικές προεδρικές εκλογές και νέα υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν για την προεδρία των ΗΠΑ.

Πέρυσι, μόνο πέντε προβλέψεις των FT δεν επαληθεύτηκαν, αναφέρει η RBC.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι μόνο λίγες από τις προβλέψεις για το 2022 δεν επαληθεύτηκαν: οι μετοχές της Tesla έπεσαν σε τιμή, οι Δημοκρατικοί διατήρησαν τον έλεγχο της αμερικανικής Γερουσίας και η πιο μεταδοτική εκδοχή του COVID-19 δεν εμφανίστηκε ποτέ.

Οι συντάκτες των FT έκαναν φέτος νέες προβλέψεις για το 2023:

● Συνέχιση της σύγκρουσης στην Ουκρανία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, το πάγωμα της σύγκρουσης υπό τις σημερινές συνθήκες δεν θα ικανοποιούσε ούτε τη Ρωσία ούτε την Ουκρανία. Εν τω μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι αναμένει παραδόσεις εξελιγμένων δυτικών όπλων, ενώ ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν “προσπαθεί να ανασυνταχθεί”, υπενθυμίζουν οι FT.

● Διακοπές ρεύματος ανεμιστήρων στην Ευρώπη. Οι FT πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί πριν από τον Απρίλιο, αν ο καιρός είναι αρκετά ψυχρός. Ταυτόχρονα, ο επόμενος χειμώνας, κατά τη γνώμη τους, θα είναι μια πραγματική δοκιμασία για τους Ευρωπαίους. Αυτό θα προκληθεί, μεταξύ άλλων, από τη διακοπή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου και την υπερφόρτωση του ενεργειακού συστήματος, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεχνικές δυσλειτουργίες.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν θα υπερβεί τους 1,5 βαθμούς Κελσίου για το έτος. Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι ο πλανήτης έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1,1 βαθμούς σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2011-20, αλλά θα αποφευχθεί περαιτέρω αύξηση το 2022. Ωστόσο, ο πλανήτης είναι πιθανό να θερμανθεί κατά 1,5 βαθμό ήδη από το 2024-26.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Το επιτόκιο της Fed θα κορυφωθεί στο 4,9% το πρώτο εξάμηνο του 2023 και θα φθάσει το 5% μέχρι το τέλος του 2023, πρότειναν οι συντάκτες.

● Ο Ρίσι Σουνάκ θα παραμείνει πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Παρόλο που ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός “φαίνεται όλο και πιο ταλαιπωρημένος”, έχει πολλές πιθανότητες να διατηρήσει τη θέση του το 2023. Η Sunack είναι ένας “πιο ανθεκτικός χαρακτήρας” από τον Boris Johnson ή τη Liz Truss, σημειώνουν οι FT.

● Η ΕΚΤ δεν θα στηρίξει τις αγορές ομολόγων της Ιταλίας ή άλλων χωρών της ΕΕ. Η εφημερίδα υπενθυμίζει τη “γερακίσια θέση” της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ υποθέτει επίσης περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων της ρυθμιστικής αρχής. Εξαιτίας αυτού, οι αποδόσεις των ομολόγων στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα περιοριστούν, αλλά η ΕΚΤ είναι απίθανο να τις στηρίξει.

● Ο Τζο Μπάιντεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ. Αν και ο Μπάιντεν θα είναι 81 ετών στις εκλογές του 2024, τα επιτυχή αποτελέσματα των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές δίνουν στον σημερινό πρόεδρο “καλό έδαφος” για μια εκ νέου υποψηφιότητα, επισημαίνουν οι συντάκτες.

● Ο Ντόναλντ Τραμπ θα αντιμετωπίσει νέες κατηγορίες. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είναι πιθανό να αντιμετωπίσει νέες κατηγορίες για την απόπειρα των υποστηρικτών του να εισβάλουν στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2020 ή για τη διατήρηση μυστικών εγγράφων στην προσωπική του κατοικία. Παράλληλα, οι FT σημειώνουν ότι ο Τραμπ “χωρίς αμφιβολία” θα αρνηθεί τα πάντα και θα τα αμφισβητήσει στο δικαστήριο.

● Η Κίνα θα μπορέσει να αποκαταστήσει την οικονομική ανάπτυξη πάνω από 5%. Η Κίνα αντιμετωπίζει ένα “ζοφερό” τέλος για το 2022, που συνδέεται με την απομάκρυνση από την πολιτική “μηδενικής ανοχής” για το COVID-19. Ωστόσο, μόλις η χώρα μάθει να “ζει με το COVID”, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ανακάμψει απότομα.

Το Πεκίνο δεν θα εισβάλει στην Ταϊβάν. Μια εισβολή θα ήταν ένα “κολοσσιαίο στοίχημα” που θα μπορούσε να οδηγήσει τον Σι Τζινπίνγκ να χάσει την επιρροή και την εξουσία του, σύμφωνα με τους FT. Ο αποκλεισμός του νησιού, κατά την άποψή τους, είναι πολύ πιο πιθανός. Αλλά θα οδηγούσε επίσης σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, η οποία ενέχει τεράστιους κινδύνους για τη ΛΔΚ.

● Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα διατηρήσει την προεδρία. Ο σημερινός πρόεδρος “θα χρησιμοποιήσει πολλές μεθόδους, έντιμες και ανέντιμες, για να παραμείνει στην εξουσία” και η συνέχιση της διακυβέρνησής του υπόσχεται μεγάλες οικονομικές συνέπειες για την Τουρκία, επισημαίνουν οι συντάκτες των FT.

Οι διαδηλώσεις στο Ιράν δεν θα σταματήσουν. Οι πολύμηνες διαδηλώσεις θα συνεχιστούν λόγω των οικονομικών προβλημάτων στο Ιράν που προκαλούνται από τις δυτικές κυρώσεις. Επίσης, σύμφωνα με τους FT, οι ιρανικές διαδηλώσεις “δείχνουν ανθεκτικότητα”.

Μια σειρά από χρεοκοπίες περιμένει τις αφρικανικές χώρες. Λόγω της απότομης αύξησης των επιτοκίων και των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 η εξυπηρέτηση του χρέους σε ορισμένες αφρικανικές χώρες “καθίσταται μη βιώσιμη”, γεγονός που θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε αθέτηση πληρωμών, ακολουθούμενη από αναδιάρθρωση του χρέους. Μεταξύ αυτών των χωρών το έγγραφο αναφέρει το Τσαντ, την Αιθιοπία και τη Ζάμπια.

● Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 10%. Η πτώση του αμερικανικού χρηματιστηρίου το 2022 αποτελεί ήδη ρεκόρ, αλλά θα συνεχιστεί λόγω της επικείμενης ύφεσης.

● Το Twitter δεν θα κλείσει, οι χρήστες δεν θα φύγουν. Παρά την εξωφρενική συμπεριφορά του Ίλον Μασκ, οι χρήστες του Twitter δεν θα εγκαταλείψουν την πλατφόρμα, καθώς δεν υπάρχει βιώσιμη εναλλακτική λύση. Ωστόσο, οι οικονομικές απώλειες του κοινωνικού δικτύου είναι πιθανό να αυξηθούν το 2023.

● Άλλη μια μεγάλη επιχείρηση κρυπτονομισμάτων θα καταρρεύσει. Μετά την FTX, πολλές μεγάλες εταιρείες κρυπτονομισμάτων θα μπορούσαν να χρεοκοπήσουν το 2023, καθώς οι εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων και οι έμποροι λιανικής συνεχίζουν να καταλαμβάνουν πελάτες.

● Καμία μεγάλη πλατφόρμα streaming δεν θα συγχωνευθεί με άλλη. Οι επιλογές συγχώνευσης του NBC με την Universal, της Warner Bros με την Discovery, της Disney με την Apple ή του Netflix με οποιονδήποτε άλλον που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους είναι πιθανό να μην πραγματοποιηθούν, καθώς οι πλατφόρμες εξακολουθούν να αναζητούν τρόπους αύξησης των εσόδων τους μετά την πανδημία COVID-19. Σημαντικές συμφωνίες είναι πιθανές το 2024, εκτιμούν οι FT.

Εκτός από τους FT, το είδος των “συγκλονιστικών προβλέψεων” χρησιμοποιείται κάθε χρόνο και από τους εμπειρογνώμονες της δανέζικης επενδυτικής τράπεζας Saxo Bank – κάθε φορά προτείνουν απίθανα γεγονότα παγκόσμιας κλίμακας που θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία.

Πέρυσι, οι αναλυτές της Saxo Bank, για παράδειγμα, προέβλεψαν ότι τα σχέδια για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων θα καθυστερήσουν φέτος λόγω του υψηλού κόστους τους. Όπως αποδεικνύεται, πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, άρχισαν πράγματι να επαναφέρουν φέτος την ενέργεια από άνθρακα.

Η πρόβλεψη για πληθωρισμό 15% στις ΗΠΑ δεν επαληθεύτηκε, αλλά ξεπέρασε το 8% και σημείωσε ρεκόρ για τα τελευταία 40 χρόνια. Η τράπεζα προέβλεψε επίσης έναν νέο ψυχρό πόλεμο, με την ανάπτυξη της υπερηχητικής τεχνολογίας να αναμένεται να τονώσει τον διαστημικό αγώνα.

Σχετικά Άρθρα

Τρόφιμα: Από ρεκόρ σε ρεκόρ το σιτάρι – Aπειλή για νέο κύμα ανατιμήσεων

thessaliavoice

«Το καλάθι του νοικοκυριού»: Άφησαν έξω όσπρια και δημητριακά – Ποιος “δουλεύει” ποιον;

thessaliavoice

Power Pass 2: Γιατί αργούν οι πληρωμές – Πότε θα μπουν τα λεφτά στους λογαριασμούς

thessaliavoice

«ΕΡΓΑΝΗ»: Αύξηση απασχόλησης για το 2021 αλλά…πτώση για το 2022

thessaliavoice

ΟΠΑΠ: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα ενόψει του Πάσχα – Τι θα γίνει με τις κληρώσεις

thessaliavoice

Στο 12% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός: Η ακρίβεια «καίει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις

thessaliavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα