Thessalia Voice
Πολιτική

Οι απόδημοι δεν ενδιαφέρονται να ψηφίσουν στις ελληνικές εκλογές

Οι απόδημοι δεν ενδιαφέρονται να ψηφίσουν στις ελληνικές εκλογές

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης δίνει τις «ειδήσεις» τις μέρες αυτές των εορτών όπου εκ των πραγμάτων κυριαρχεί η εκλογολογία και τα σενάρια, απούσης της σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης.

Σε συνέχεια της αποκάλυψής του την περασμένη εβδομάδα πως οι πρώτες κάλπες θα στηθούν πιθανότατα πριν από το Πάσχα και οι δεύτερες, πριν από την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων (δηλώσεις που με έναν τρόπο «επιβεβαίωσαν» και το ρεπορτάζ των ημερών πως έως το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, οι κάλπες της απλής αναλογικής θα έχουν στηθεί), ο υπουργός Εσωτερικών χθες επανήλθε, διαφωτίζοντας έτι περαιτέρω το προεκλογικό τοπίο και τις προθέσεις της Κυβέρνησης.

Εν αρχή, ο κ. Βορίδης γνωστοποίησε τον προβληματισμό που υπάρχει στην Κυβέρνηση σε σχέση με την ψήφο των αποδήμων, την εκλογή τριών βουλευτών Επικρατείας από την Ομογένεια.

Παραδέχθηκε πως πρόκειται για μια διαδικασία που δεν εξελίσσεται καθόλου καλά, λόγω του χαμηλού ενδιαφέροντος για συμμετοχή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των αποδήμων.

«Οι αιτήσεις που έχουν γίνει είναι κοντά στις 3.500, έχουν εγκριθεί 2.600-2.700 από αυτές.

»Θα γίνει εκ νέου μια εκστρατεία ενημέρωσης των κατοίκων του εξωτερικού καθώς πλησιάζουμε προς τις εκλογές,

»Όμως είναι μικροί οι αριθμοί, εδώ πρέπει να κάνουμε κάποιες σκέψεις», είναι η χαρακτηριστική αποστροφή του υπουργού Εσωτερικών.

Τούτου δοθέντος, υπάρχει προβληματισμός στο Μαξίμου για την ισχύ του μέτρου και συζητήσεις για την αλλαγή του.

Για να έχουν ωστόσο εφαρμογή οι αλλαγές από την επόμενη κιόλας εκλογική αναμέτρηση, θα πρέπει να περάσουν με τις ψήφους 200 βουλευτών.

«Κλειδί» επ’ αυτού θα είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ, διαμήνυσε ήδη από χθες ότι δεν βλέπει θετικά τροποποίηση.

Σε κάθε περίπτωση, από την Κυβέρνηση διαρρέει ότι τυχόν αλλαγές στον νέο εκλογικό νόμο θα πραγματοποιηθούν μετά από διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα.

Νέα απογραφή
Ο υπουργός Εσωτερικών παράλληλα, ξεκαθαρίζοντας πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με τους εκλογικούς καταλόγους της νέας απογραφής:

1. Ενταφίασε σενάρια και σπερμολογίες μηνών ότι οι εκλογικοί κατάλογοι θα καταρτίζονταν με τα δεδομένα που υπήρχαν πριν από τη νέα απογραφή, ήτοι με τα παλαιά στοιχεία.

2. Έδωσε καθαρό περίγραμμα για το πότε θα στηθούν οι κάλπες: Πριν από τον Μάρτιο, δεδομένου ότι οι εκλογές θα γίνουν με τους νέους εκλογικούς καταλόγους, δεν πρόκειται να οδηγηθεί η χώρα σε κάλπες.

tribune.gr

Σχετικά Άρθρα

Κικίλιας: «Πρώτη φορά τόσο μεγάλη η στήριξη του εγχώριου τουρισμού»

thessaliavoice

Oι «ΠΑΣΟΚοι» που έχουν καταλάβει ΝΔ και κυβέρνηση με «πρόσκληση» του Κ.Μητσοτάκη – 10 υπουργοί που ανήκαν στο «βαθύ ΠΑΣΟΚ»

thessaliavoice

«Εξαφανίστηκε» η δεξιά στην Κρήτη – Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με 9,5 μονάδες

thessaliavoice

Πλεύρης για τους ανεμβολιάστους υγειονομικούς: Θα λάβουμε όλα τα μέτρα για τη δημόσια υγεία

thessaliavoice

Βουλευτές ΝΔ: “Πήγαν για μαλλί στον ΣΥΡΙΖΑ και βγήκαν κουρεμένοι”

thessaliavoice

Παράταση της ισχύος των συμβάσεων Covid-19 έως τις 31 Μαΐου – Ποιοι εξαιρούνται

thessaliavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα