Thessalia Voice
Υγεία

Λιναρόσπορος: Aυτά είναι τα οφέλη του προς την υγείας μας

Λιναρόσπορος: Aυτά είναι τα οφέλη του προς την υγείας μας

Ο λιναρόσπορος προέρχεται από το φυτό Linum usitatissimum και λόγω της μεγάλης διατροφικής αξίας που παρουσιάζει, καλλιεργείται και χρησιμοποιείται ευρύτατα σε όλο τον κόσμο. Τα ω-3 λιπαρά οξέα, οι φυτικές ίνες και μια ένωση που ονομάζεται λιγνίνη, είναι μερικά από τα συστατικά που προσδίδουν στο λιναρόσπορο αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που ευνοούν την υγεία μας. Το λάδι που προκύπτει από τους λιναρόσπορους φαίνεται επίσης να παρουσιάζει σημαντικά οφέλη και μαζί χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση διαφόρων διαταραχών, όπως η δυσκοιλιότητα, η διάρροια, οι ενοχλήσεις στο στομάχι και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, σύμφωνα με το Wikihealth.

Πώς βοηθά ο λιναρόσπορος;
  • Μειώνει την υψηλή χοληστερίνη και την υψηλή αρτηριακή πίεση

Από μελέτες σε πειραματόζωα με καρδιαγγειακές παθήσεις έχει φανεί πως ο λιναρόσπορος μπορεί να μειώσει τα υψηλά επίπεδα της χοληστερίνης και των τρανς λιπαρών οξέων που προέρχονται από την κακή διατροφή, με αποτέλεσμα να συμβάλει στον περιορισμό της εξέλιξης καταστάσεων, όπως η αθηροσκλήρωση, που προκαλείται από αυτά. Το α-λινολενικό οξύ (ALA) αποτελεί το σημαντικότερο ω-3 λιπαρό του λιναρόσπορου και παρουσιάζει αντιφλεγμονώδη δράση που φαίνεται να βοηθά τόσο στην μείωση της χοληστερόλης, όσο και στην μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Συγκεκριμένα μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν άτομα που έπασχαν από περιφερική αρτηριακή νόσο (ΠΑΣ) έδειξε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Οι ασθενείς κλήθηκαν να καταναλώσουν 30 γραμμάρια αλεσμένου λιναρόσπορου καθημερινά για ένα διάστημα 6 μηνών και σε αντίθεση με την ομάδα ασθενών που δεν χρησιμοποίησαν το λιναρόσπορο, παρατηρήθηκε μια σημαντική διαφορά. Ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών που κατανάλωσαν λιναρόσπορο φάνηκε, από το πρώτο μήνα κιόλας, να παρουσιάζει μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, γεγονός το οποίο συνδέθηκε με μείωση κατά 50% της εμφάνισης εμφράγματος και εγκεφαλικών επεισοδίων.
  • Ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

Ο λιναρόσπορος μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και από προ-κλινικές μελέτες φαίνεται να έχει την ίδια θετική επίδραση και σε πειραματόζωα με διαβήτη τύπου 1. Παρόλα αυτά για να αποδειχθεί αυτό και στην περίπτωση των ανθρώπων με διαβήτη τύπου 1 χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα.

  • Βοηθάει στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης

Συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις, μπορούν να μειωθούν με τη βοήθεια του λιναρόσπορου, σύμφωνα με μελέτες. Γυναίκες στην εμμηνόπαυση που έλαβαν συμπληρώματα λιναρόσπορου παρουσίασαν μειωμένα συμπτώματα και βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Παρόλα αυτά η δράση του δεν έχει επιβεβαιωθεί πλήρως.

  • Προλαμβάνει μερικά είδη καρκίνου

Η ευεργετική δράση του λιναρόσπορου έχει μελετηθεί σε πολλά είδη καρκίνου, αλλά η πιο μελετημένη περίπτωση είναι ο καρκίνος του μαστού. Τόσο σε εργαστηριακό επίπεδο με πειραματόζωα, όσο και σε κλινικές δοκιμές με ανθρώπους, ο λιναρόσπορος φαίνεται να παρουσιάζει προστατευτικές ιδιότητες ενάντιας τον καρκίνο του μαστού. Συγκεκριμένα, 10 δοκιμαστικές κλινικές μελέτες έδειξαν πως η κατανάλωση λιναρόσπορου οδήγησε σε μείωση της ανάπτυξης του καρκινικού όγκου σε γυναίκες που έπασχαν, ενώ επίσης παρατηρήθηκε μειωμένος κίνδυνος θνησιμότητας.

Η αντικαρκινική δράση του λιναρόσπορου έχει παρατηρηθεί και σε άλλα είδη καρκίνου, όπως ο καρκίνος του προστάτη, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, των ωοθηκών, του ενδομητρίου, του τραχήλου της μήτρας και του ήπατος. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την καθιέρωση χρήσης του ως μέσο πρόληψης και θεραπείας αυτών.

  • Ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα και άλλες γαστρεντερικές διαταραχές

Η υψηλή περιεκτικότητα του λιναρόσπορου σε φυτικές ίνες φαίνεται πως τον καθιστά ευεργετικό στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, ενώ αντιθέτως το λάδι από τους λιναρόσπορους (λινέλαιο) παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της διάρροιας. Επιπλέον, στην περίπτωση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, αν και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, θεωρείται πως ο λιναρόσπορος μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα.

Υπάρχουν παρενέργειες από την κατανάλωση λιναρόσπορου;

Σε φυσιολογικές ποσότητες η κατανάλωση λιναρόσπορου δεν φαίνεται να παρουσιάζει σοβαρές παρενέργειες, ωστόσο οι «άγουροι» λιναρόσποροι μπορεί να περιέχουν δυνητικά τοξικές ουσίες, γι’ αυτό συνιστάται η αποφυγή κατανάλωσής τους. Η κατανάλωση λιναρόσπορου σε συνδυασμό με τη μειωμένη λήψη νερού μπορεί να χειροτερέψει τη δυσκοιλιότητα, ενώ μεγάλες ποσότητές του είναι πιθανό να οδηγήσουν σε διάρροια, λόγω των φυτικών ινών που περιέχει.

Κατά την εγκυμοσύνη ο λιναρόσπορος μπορεί να προκαλέσει ήπιες ορμονικές διαταραχές, ενώ έχει αναφερθεί πως η κατανάλωση λινέλαιου κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα του πρόωρου τοκετού.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση συνιστάται η συμβουλή του παρόχου υγειονομικής περίθαλψης για την ασφαλή χρήση του λιναρόσπορου.

Πηγή: Λιναρόσπορος: Aυτά είναι τα οφέλη του προς την υγείας μας

Σχετικά Άρθρα

Οι τροφές που καλό είναι να αποφεύγετε όταν έχει ζέστη

thessaliavoice

Υπουργείο Υγείας: Εντατικοί υγειονομικοί έλεγχοι στα σχολεία

thessaliavoice

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε σε περίπτωση δαγκώματος φιδιού

thessaliavoice

Μπορεί ο ιβίσκος να θεραπεύσει το Αλτσχάιμερ; Τι δείχνει μελέτη

thessaliavoice

Αυτή είναι η καλήτερη ώρα να πίνεις τον καφέ σου

thessaliavoice

Κορωνοϊός: 18.988 νέα κρούσματα, 70 θάνατοι και 358 διασωληνωμένοι

thessaliavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα