Thessalia Voice
Πολιτισμός

Λεονάρντο ντα Βίντσι: O δημιουργός της «Μόνα Λίζα» ήταν γιος σκλάβας από τον Καύκασο

Λεονάρντο ντα Βίντσι: O δημιουργός της «Μόνα Λίζα» ήταν γιος σκλάβας από τον Καύκασο

Μόνο κατά το ήμισυ ήταν Ιταλός ο δημιουργός της «Μόνα Λίζα» και σύμβολο της Αναγέννησης, Λεονάρντο ντα Βίντσι, όπως ισχυρίζεται κορυφαίος καθηγητής του Πανεπιστημίου στη Νάπολη. Στην πραγματικότητα, ο ντα Βίντσι, ήταν γιος σκλάβας από τον Καύκασο, σύμφωνα με ντοκουμέντα που βρέθηκαν στα «χέρια» του Ιταλού ακαδημαϊκού.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι ο διάσημος ζωγράφος γεννήθηκε εκτός γάμου από τον συμβολαιογράφο Πιέρο ντα Βίντσι και την Αικατερίνη, μια χωρική από το Βίντσι, μια περιοχή της Φλωρεντίας.

Η μητέρα του Λεονάρντο θεωρείτο δηλαδή κόρη μιας αγρότισσας από την Τοσκάνη, ωστόσο, η έρευνα του Βέτσε, μελετητή της Αναγέννησης και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η γυναίκα που τον έφερε στον κόσμο, ήταν από τον Καύκασο και μάλιστα είχε περάσει δια πυρός και σιδήρου…

Απήχθη και πουλήθηκε ως σκλάβα

«Ήταν μια γυναίκα που απήχθη στην πατρίδα της, στα βουνά του Καυκάσου, και ως σκλάβα πουλήθηκε πολλές φορές στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια στη Βενετία. Όταν έφθασε στη Φλωρεντία, γνώρισε έναν νεαρό συμβολαιογράφο, τον Πιέτρο ντα Βίντσι, με τον οποίο απέκτησε έναν γιο : τον Λεονάρντο».

Όπως αναφέρει το γαλλικό δίκτυο «France24», ο Ιταλός καθηγητής αποφάσισε να αποτυπώσει στο χαρτί την περιπετειώδη ζωή της της μητέρας του διάσημου ζωγράφου γράφοντας ένα μυθιστόρημα, υπό τον τίτλο «Το χαμόγελο της Αικατερίνης: Η μητέρα του Λεονάρντο ντα Βίντσι».

Η πράξη χειραφέτησης της μητέρας του ζωγράφου

Ο καθηγητής Βέτσε βασίζει, όπως λέει, τους ισχυρισμούς του σε μια σειρά ιστορικών εγγράφων που κατάφερε να συγκεντρώσει από τα αρχεία της Φλωρεντίας.

«Το πιο σημαντικό είναι ένα έγγραφο που έγραψε ο ίδιος ο Πιέτρο ντα Βίντσι, ο πατέρας του Λεονάρντο: πρόκειται για την πράξη χειραφέτησης της Αικατερίνης», μια συμβολαιογραφική πράξη που της επιτρέπει να «ανακτήσει την ελευθερία και την αξιοπρέπειά της ως ανθρώπου».

Το πολύτιμο αυτό έγγραφο που χρονολογείται από το 1452, παρουσιάστηκε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην έδρα του εκδοτικού οίκου «Τζιούντι». Ο Ιταλός καθηγητής και συγγραφέας επισημαίνει επίσης ότι «είναι ο άνδρας που ερωτεύτηκε την Αικατερίνη όταν ήταν ακόμη σκλάβα και απέκτησε ένα παιδί μαζί της βοηθώντας την να βρει την ελευθερία της». Για τον Κάρλο Βέτσε, οι δοκιμασίες της σκλάβας και «μετανάστριας» μητέρας του ντα Βίντσι, είχαν προφανώς αντίκτυπο στο έργο του.

«Υπάρχει ακόμη μια ελάχιστη αμφιβολία»

«Η θεωρία του Ιταλού ακαδημαϊκού είναι μακράν η πιο πειστική»», επισημαίνει ο Πάολο Γκαλούτσι, μέλος της έγκριτης επιστημονικής ακαδημίας «Lincei» στη Ρώμη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο ίδιος μάλιστα εξήρε την ποιότητα των ντοκουμέντων που έχει στην κατοχή του ο συνάδελφός του.

«Φυσικά, υπάρχει ακόμη μια ελάχιστη αμφιβολία, διότι δεν μπορούμε να αποδείξουμε (αυτή τη θεωρία) κάνοντας ένα τεστ DNA», παραδέχεται.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ήταν πράγματι ένας από τους πολυμαθείς καλλιτέχνες της εποχής του. Μαθήτευσε στο εργαστήριο του φημισμένου Ιταλού ζωγράφου Αντρέα ντελ Βερόκκιο.

Εργάστηκε στο Μιλάνο, τη Ρώμη, την Μπολόνια και τη Βενετία ενώ τα τρία τελευταία χρόνια της ζωής του, τα πέρασε στη Γαλλία όπου και απεβίωσε το 1519. Παρά το γεγονός ότι δεν είχε επίσημη ακαδημαϊκή εκπαίδευση, πολλοί ιστορικοί και μελετητές τον θεωρούν ως το πλέον αντιπροσωπευτικό δείγμα του «Αναγεννησιακού Ανθρώπου» (Homo Universalis). Για τους ακαδημαϊκούς, η οπτική του για τον κόσμο ήταν βασισμένη στη λογική.

Σχετικά Άρθρα

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία στον κόσμο εξ ολοκλήρου στην αρχαία ελληνική γλώσσα

thessaliavoice

Δεινοκράτης: Ο αρχιτέκτονας του Μεγάλου Αλεξάνδρου που έφτιαξε και τον τάφο στην Αμφίπολη

thessaliavoice

Γιόρταζαν οι αρχαίοι Έλληνες την Πρωτοχρονιά;: Τι είχε για αυτούς μεγαλύτερη σημασία- Τι λένε αρχαιολόγοι

thessaliavoice

Ανασκαφές στην Επίδαυρο: Αποκαλύφθηκε η μεγάλη πλατεία του ιερού του Ασκληπιείου

thessaliavoice

Σπύρος Φωκάς: Το ζεϊμπέκικο, που είχε γράψει ο ίδιος, χόρεψε η γυναίκα του στην κηδεία, μπροστά στο φέρετρο – Συγκλονιστικό Βίντεο

thessaliavoice

Τα μυστικά της Ακρόπολης: Βρέθηκαν Ναοί θαμμένοι κάτω από τον ιερό βράχο

thessaliavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα