Thessalia Voice
Υγεία

Κρόκος Κοζάνης: Βοηθά στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Κρόκος Κοζάνης: Βοηθά στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια νευροεκφυλιστική οφθαλμική πάθηση, η οποία αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες απώλειας της όρασης, κυρίως σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, σύμφωνα με το wikihealth.gr.

Στις μέρες μας υπάρχουν θεραπείες που στοχεύουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου και διατήρηση της όρασης, αλλά δεν υπάρχει ακόμη κάποια θεραπεία που να συμβάλει στην πλήρη αντιμετώπισή της.

Προϊόντα που προέρχονται από φαρμακευτικά φυτά έχουν χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση της νόσου, λόγω της σημαντικής αποτελεσματικότητάς και χαμηλής τοξικότητάς τους. Ένα από τα προϊόντα αυτά είναι ο κρόκος Κοζάνης ή αλλιώς σαφράν, ο οποίος προέρχεται από το άνθος του φυτού Crocus sativus και χρησιμοποιείται ευρύτατα ως μπαχαρικό.

Ο κρόκος Κοζάνης, σύμφωνα με μελέτες, έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και νευροπροστατευτικές ιδιότητες, οι οποίες καθιστούν τα συμπληρώματά του ευεργετικά για την επιβράδυνση της εξέλιξης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Βοηθάνε τα συμπληρώματα κρόκου Κοζάνης στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Ο κρόκος Κοζάνης έχει σημαντική αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία θεωρείται πως μπορεί να συμβάλει στη θεραπεία αρκετών οφθαλμικών παθήσεων.

Μια μελέτη του 2017, στην οποία συμμετείχαν 54 άτομα με ξηρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία (ARMD), είχε τα παρακάτω αποτελέσματα, ύστερα από λήψη 50mg κρόκου Κοζάνης καθημερινά για 3 μήνες:

-σημαντική βελτίωση της οπτικής οξύτητας, η οποία αφορά την ικανότητα διάκρισης καθαρών σχημάτων ή αντικειμένων σε ορισμένες αποστάσεις
-σημαντική βελτίωση της ευαισθησίας στην αντίθεση, η οποία αναφέρεται στην ικανότητα παρατήρησης ελαφρών διαφορών στη σκίαση ή τα μοτίβα

Τα παραπάνω αποτελέσματα, σε αντίθεση με την ομάδα ελέγχου, οδήγησαν στο συμπέρασμα πως η λήψη κρόκου Κοζάνης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της ARMD και να βοηθήσει στη βελτίωση της όρασης.

Πώς δρα ευεργετικά ο κρόκος Κοζάνης στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Ο κρόκος Κοζάνης είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ενώσεων, όπως η σαφρανάλη, η κροκίνη και η κροκετίνη, οι οποίες δρουν αποτελεσματικά ενάντια στο οξειδωτικό στρες που συμβάλει στην ανάπτυξη της ARMD.

Μια μελέτη του 2019 σε ζώα, συμπέρανε πως η αντιοξειδωτική δράση του κρόκου Κοζάνης μπορεί να συμβάλει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της ARMD και βελτίωση των συμπτωμάτων της.

Ωστόσο, η ευεργετική δράση του κρόκου Κοζάνης στην εξέλιξη της ARMD δεν οφείλεται μόνο στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Μελέτες έχουν δείξει πως πιθανότατα ο κρόκος Κοζάνης βοηθά στη ρύθμιση των γονιδίων, αύξηση της ανθεκτικότητας των ιστών και μείωση της νευροφλεγμονής, η οποία σχετίζεται με την ARMD.

Με ποιους τρόπους καταναλώνεται ο κρόκος Κοζάνης και σε τι ποσότητα;

Ο πιο συχνός τρόπος κατανάλωσης του κρόκου Κοζάνης για θεραπευτικούς σκοπούς είναι σε μορφή συμπληρωμάτων διατροφής, τα οποία περιλαμβάνουν είτε ολόκληρο το βότανο είτε αντιοξειδωτικά συστατικά αυτού, όπως η κροκίνη.

Άλλοι τρόποι κατανάλωσης είναι είτε ως μπαχαρικό σε αποξηραμένη μορφή ή σκόνη, είτε ως τσάι, μετά από εμπότιση των νημάτων του κρόκου σε ζεστό νερό.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, μια ημερήσια δόση συμπληρώματος κρόκου Κοζάνης 20-50mg ή 5-15mg συμπληρώματος κροκίνης είναι ασφαλή και αποτελεσματικά στη βελτίωση των συμπτωμάτων της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την μακροπρόθεσμη ασφάλεια αυτών.

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες του κρόκου Κοζάνης;

Σύμφωνα με μελέτες, η χρήση του κρόκου Κοζάνης για την επιβράδυνση της εξέλιξης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως:

-ναυτία
-αλλαγές στην όρεξη
-πονοκέφαλος
-ηρεμιστικά αποτελέσματα
-αλλαγές στο χρώμα του δέρματος ή των ματιών, λόγω του έντονου χρώματος του κρόκου Κοζάνης

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η λήψη 20-50mg συμπληρώματος κρόκου Κοζάνης ή 5-15mg συμπληρώματος κροκίνης θεωρείται ασφαλής, σύμφωνα με μελέτες. Επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν μάλιστα,  πως ακόμη και η κατανάλωση υψηλότερων δόσεων (200-400mg) κρόκου Κοζάνης σε μορφή συμπληρωμάτων για 7 ημέρες είναι ασφαλής.

Σε γενικές γραμμές, τα συμπληρώματα διατροφής κρόκου Κοζάνης θεωρούνται ασφαλή, με εξαίρεση συγκεκριμένες ομάδες ατόμων όπως:

-άτομα με διαταραγμένη νεφρική λειτουργία
-άτομα με αιμορραγική διαταραχή
-άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα

Επιπλέον, τα συμπληρώματα κρόκου Κοζάνης μπορεί να μην είναι ασφαλή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, γι΄ αυτό συνιστάται η επικοινωνία με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν τη χρήση τους.

Σχετικά Άρθρα

Στις 9 Δεκεμβρίου ο Βόλος απαντάει στην επένδυση LNG

superbill

Έξαρση για τον ιό Κοξάκι: Ποιες ομάδες ανθρώπων πλήττει περισσότερο

thessaliavoice

Ελλείψεις στα φάρμακα: Γιατί δεν «γεμίζουν» τα ράφια στα ιδιωτικά και τα νοσοκομειακά φαρμακεία;

thessaliavoice

Υπογράφηκε η ρύθμιση για τα γενόσημα φάρμακα: Επιπλέον επιβάρυνση του ασθενούς

thessaliavoice

Πώς να ζήσετε περισσότερο από έναν αιώνα: Το ελαιόλαδο και η μεσογειακή διατροφή

thessaliavoice

Ποιες εξετάσεις μπορούν να γίνουν για τον έλεγχο του επιπέδου των κυττάρων NK; (What tests can be done to check the NK cells level?)

thessaliavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα