Thessalia Voice
Κόσμος

Κορονοϊός: Την Τετάρτη οι τελικές αποφάσεις της ΕΕ για την Κίνα

Κορονοϊός: Την Τετάρτη οι τελικές αποφάσεις της ΕΕ για την Κίνα

Αύριο 4 Ιανουαρίου ολοκληρώνεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ για τον κορονοϊό, με την πλειοψηφία των κρατών-μελών να έχει ταχθεί σήμερα 03/01 υπέρ της διενέργειας τεστ κορονοϊού για τους ταξιδιώτες πριν από την αναχώρησή τους από την Κίνα προς την ΕΕ.

«Είμαστε σθεναρά αντίθετοι στις προσπάθειες χειραγώγησης με μέτρα για τον COVID για πολιτικούς σκοπούς και θα λάβουμε αντίμετρα», είπε. Ωστόσο, ο Μάο δεν διευκρίνισε ποια μέτρα μπορεί να λάβει η Κίνα.

Τα σχόλια αυτά ήταν τα πιο αιχμηρά της Κίνας μέχρι σήμερα για το θέμα. Η Αυστραλία και ο Καναδάς κατέταξαν την Κίνα στον κατάλογο των χωρών που απαιτούν από ταξιδιώτες από την ασιατική χώρα να κάνουν τεστ COVID-19 πριν επιβιβαστούν στην πτήση τους. Να αναφέρουμε ότι, η Κίνα μάχεται με ένα πανεθνικό ξέσπασμα του κορονοϊού μετά την απότομη χαλάρωση των περιορισμών που ίσχυαν για μεγάλο μέρος της πανδημίας.

Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ινδίας, της Ιαπωνίας και πολλών ευρωπαϊκών χωρών έχουν ανακοινώσει σκληρότερα μέτρα για τον COVID-19 σε ταξιδιώτες από την Κίνα, εν μέσω ανησυχιών για έλλειψη δεδομένων για μολύνσεις στην Κίνα και φόβους για την πιθανότητα εμφάνισης νέων παραλλαγών.

Μόνο με τεστ covid οι ταξιδιώτες από την Κίνα στην Ευρώπη

  • Γαλλία

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν τάσσεται υπέρ των τεστ κορονοϊού για ταξιδιώτες από την Κίνα. Από την Τετάρτη, οποιοσδήποτε πετάει από την Κίνα στη Γαλλία θα πρέπει να παρουσιάσει αρνητικό τεστ κορονοϊού το οποίο θα πρέπει να έχει γίνει εντός των προηγούμενων 48 ωρών και θα υποβάλλεται σε τυχαίο τεστ κατά την άφιξη.

Η Μπορν σε δηλώσεις την την Τρίτη στο ραδιόφωνο France-Info ανέφερε πως η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να προστατέψει τους πολίτες της.

  • Ηνωμένο Βασίλειο

Από την Πέμπτη το Ηνωμένο Βασίλειο θα απαιτήσει από τους επιβάτες από την Κίνα να κάνουν τεστ COVID πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο. Ο υπουργός Μεταφορών Μαρκ Χάρπερ είπε ότι η απαίτηση υπάρχει επειδή το Πεκίνο δεν μοιράζεται δεδομένα για τον κορονοϊό.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι θα πάρουν δείγμα από μερικούς επιβάτες όταν φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν θα απαιτείται καραντίνα για όσους είναι θετικοί.

«Η πολιτική για τις αφίξεις από την Κίνα αφορά κυρίως τη συλλογή πληροφοριών που η κινεζική κυβέρνηση δεν μοιράζεται με τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε η Χάρπερ στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC την Τρίτη.

  • Σουηδία

Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι κάλεσε την κυβέρνηση να απαιτήσει από ταξιδιώτες από την Κίνα να παρουσιάσουν ένα πρόσφατο αρνητικό τεστ για τον COVID-19.

Η δήλωση την ώρα που η Σουηδία, η οποία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, συγκάλεσε συνεδρίαση του μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ για την Τετάρτη προσπαθώντας να συμφωνηθεί μια κοινή ευρωπαϊκή γραμμή.

Η σουηδική κυβέρνηση «ετοιμάζει ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Ταυτόχρονα, διεξάγουμε διάλογο με τους Ευρωπαίους συναδέλφους μας για να επιτύχουμε τους ίδιους κανόνες όσο το δυνατόν στην ΕΕ», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Gunnar Strömmer.

  • Αυστρία

Η Αυστρία, επίσης, σχεδιάζει να αναλύει τα λύματα όλων των αεροπλάνων που φτάνουν από την Κίνα για νέες παραλλαγές του κορονοϊού, ανέφερε την Τρίτη το Αυστριακό Πρακτορείο Τύπου, μετά από παρόμοια ανακοίνωση του Βελγίου μια ημέρα νωρίτερα.

  • Ελλάδα

Ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 στην Κίνα είναι επί του παρόντος πολύ υψηλός, αν και δεν υπάρχουν διαθέσιμα αξιόπιστα δεδομένα, επισημαίνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σειρά ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, αλλά και οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Ιαπωνία μεταξύ άλλων, έχουν λάβει μέτρα όπως η διενέργεια δειγματοληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων σε αεροδρόμια ή η επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος σε δοκιμασία COVID-19 ή η παροχή πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Ο ΕΟΔΥ παραθέτει τις συμβουλές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές ατομικής προστασίας που δημοσίευσε το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) και ο EASA (Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας) και συστήνει:

Συμβουλές προς ταξιδιώτες της ΕΕ / του ΕΟΧ που επιθυμούν να μεταβούν στην Κίνα

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να επιδεικνύουν προσοχή εάν ταξιδεύουν σε οποιαδήποτε περιοχή ανά τον κόσμο με υψηλά ποσοστά μετάδοσης του SARS-CoV-2, καθώς αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο λοίμωξης, και επιπλέον θα μπορούσε να δυσχεράνει την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στο εξωτερικό, εάν προκύψει ανάγκη. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να επιβεβαιώνουν ότι η ασφάλιση υγείας τους παρέχει πλήρη κάλυψη στη χώρα προορισμού.

Πριν από την αναχώρηση, όλοι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι έχουν λάβει το πλήρες σχήμα εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων, και ότι έχουν λάβει, σε γενικές γραμμές, όλα τα εμβόλια σύμφωνα με τα εθνικά τους προγράμματα εμβολιασμού.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, οι ιατρικές μάσκες προσώπου συγκαταλέγονται στα πλέον αποτελεσματικά μέσα για την πρόληψη της μετάδοσης του SARS-COV-2. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να εξετάζεται η χρήση μάσκας σε πολυσύχναστους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια αεροπορικών ταξιδιών.

Οι ευάλωτοι επιβάτες θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα προσώπου ανεξάρτητα από τους κανόνες· ιδανικά μάσκα τύπου FFP2/N95/KN95 που παρέχει υψηλότερο επίπεδο προστασίας από μια συνήθη χειρουργική μάσκα. Συνιστάται θερμά στα άτομα με αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα ή φτέρνισμα) να φορούν ιατρική μάσκα προσώπου ανεξάρτητα από τις απαιτήσεις που ισχύουν για τη συγκεκριμένη πτήση.

Όλοι οι πολίτες γενικά θα πρέπει να ενθαρρύνονται να παραμένουν στο σπίτι σε περίπτωση ασθένειας· να εφαρμόζουν ορθές πρακτικές υγιεινής των χεριών και του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της ενδεδειγμένης χρήσης μάσκας προσώπου, και να ελαχιστοποιούν την έκθεση σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων συγκοινωνιών, ιδίως όσον αφορά τα ευάλωτα άτομα, με σκοπό τη μείωση της εξάπλωσης καθώς και της έκθεσης σε ιούς του αναπνευστικού συστήματος.

Συμβουλές προς ταξιδιώτες που εισέρχονται στην ΕΕ / στον ΕΟΧ από την Κίνα

Όλοι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να γνωρίζουν τις απαιτήσεις εισόδου στους αερολιμένες μετεπιβίβασης και προορισμού, όπως το αν απαιτείται η παροχή αποτελεσμάτων δοκιμασιών για τη νόσο COVID-19 ή τεκμηρίωσης σχετικά με το καθεστώς εμβολιασμού.

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να ενημερώνονται ότι σε ορισμένες χώρες της ΕΕ / του ΕΟΧ υφίστανται επί του παρόντος σοβαρές πιέσεις στα συστήματα υγείας λόγω διαφόρων επιδημικών εξάρσεων λοιμωδών νόσων και αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στη διαθεσιμότητα περίθαλψης τόσο για τους πολίτες όσο και για τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται την ΕΕ / τον ΕΟΧ.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, οι ιατρικές μάσκες προσώπου συγκαταλέγονται στα πλέον αποτελεσματικά μέσα για την πρόληψη της μετάδοσης του SARS-COV-2. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να εξετάζεται η χρήση μάσκας σε πολυσύχναστους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια αεροπορικών ταξιδιών.

Οι ευάλωτοι επιβάτες θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα προσώπου ανεξάρτητα από τους κανόνες· ιδανικά μάσκα τύπου FFP2/N95/KN95 που παρέχει υψηλότερο επίπεδο προστασίας από μια συνήθη χειρουργική μάσκα. Συνιστάται θερμά στα άτομα με αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα ή φτέρνισμα) να φορούν ιατρική μάσκα προσώπου ανεξάρτητα από τις απαιτήσεις που ισχύουν για τη συγκεκριμένη πτήση.

Λόγω των συνεχιζόμενων υψηλών επιπέδων κυκλοφορίας των ιών του αναπνευστικού συστήματος στην ΕΕ / στον ΕΟΧ, συμπεριλαμβανομένων του RSV, του SARS-CoV-2 και της γρίπης, όλοι οι ταξιδιώτες που έρχονται στην Ευρώπη και όλοι οι πολίτες εν γένει θα πρέπει να ενθαρρύνονται να παραμένουν στο σπίτι σε περίπτωση ασθένειας· να εφαρμόζουν ορθές πρακτικές υγιεινής των χεριών και του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της ενδεδειγμένης χρήσης μάσκας προσώπου, και να ελαχιστοποιούν την έκθεση σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων συγκοινωνιών, ιδίως όσον αφορά τα ευάλωτα άτομα, με σκοπό τη μείωση της εξάπλωσης καθώς και της έκθεσης σε ιούς του αναπνευστικού συστήματος.

Συμβουλές προς το προσωπικό αερολιμένων και αεροπορικών εταιρειών

Το ECDC και ο EASA έχουν δημοσιεύσει το Πρωτόκολλο COVID-19 για την Ασφάλεια της Υγείας στην Αεροπορία, και οι οδηγίες που περιέχονται στο έγγραφο αυτό εξακολουθούν να ισχύουν και θα πρέπει να εφαρμόζονται από τις χώρες της ΕΕ / του ΕΟΧ στο πλαίσιο μιας προσέγγισης με βάση τον κίνδυνο. Όσον αφορά την ατομική προστασία του προσωπικού, το ECDC επαναλαμβάνει τα ακόλουθα όσον αφορά τον εμβολιασμό και τα μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ).

Εμβολιασμός

Οι φορείς εκμετάλλευσης αεροσκαφών και αερολιμένων, είτε μεμονωμένα είτε μέσω των φορέων εκπροσώπησής τους, και σε συντονισμό με τις αρμόδιες αρχές δημόσιας υγείας, θα πρέπει να συνεχίσουν να ενημερώνουν τα μέλη του προσωπικού τους σχετικά με τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19, ιδίως την υψηλή αποτελεσματικότητα στην πρόληψη σοβαρής λοίμωξης και θανάτου. Ο εμβολιασμός κατά του SARS-CoV-2 μειώνει τον κίνδυνο για τους ίδιους, για τα μέλη της οικογένειάς τους καθώς και για άτομα που ταξιδεύουν και τα οποία, για λόγους υγείας, ενδέχεται να μην είναι σε θέση να εμβολιαστούν ή να έχουν ανεπαρκή ανοσολογική απόκριση. Εφόσον επιτρέπεται από το εθνικό νομικό πλαίσιο, οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων θα μπορούσαν επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο ανάπτυξης στρατηγικής εμβολιασμού για όλα τα επιλέξιμα μέλη του προσωπικού.

ΜΑΠ (μέσα ατομικής προστασίας)

Οι φορείς εκμετάλλευσης αερολιμένων, οι φορείς εκμετάλλευσης αεροσκαφών και οι πάροχοι υπηρεσιών / προμηθευτές θα πρέπει να παρέχουν τα αναγκαία ΜΑΠ στα μέλη του προσωπικού τους και να εξασφαλίζουν ότι έχουν εκπαιδευτεί ως προς την κατάλληλη χρήση τους:

Τα μέλη του προσωπικού που έρχονται απευθείας σε επαφή με τους επιβάτες (π.χ. αεροσυνοδοί, υπάλληλοι ελέγχου ασφαλείας, βοηθοί επιβατών με μειωμένη κινητικότητα, προσωπικό καθαρισμού κ.λπ.) θα πρέπει να ενθαρρύνονται να φορούν κατάλληλα ιατρική μάσκα προσώπου ή, εφόσον υπάρχουν και το νομικό πλαίσιο το επιτρέπει, μάσκες προσώπου υψηλότερων προδιαγραφών (π.χ. μάσκες αναπνευστικής προστασίας FFP2/N95/KN95).

Το προσωπικό θα πρέπει να ενθαρρύνεται να τηρεί αδιαλείπτως την υγιεινή του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και την τακτική εφαρμογή μέτρων υγιεινής των χεριών, είτε με κατάλληλο πλύσιμο είτε με χρήση αλκοολούχου απολυμαντικού υγρού. Για εργασίες κατά τις οποίες το προσωπικό ενδέχεται να εκτεθεί σε εκτίναξη υγρών μπορεί να εξεταστεί η χρήση προστατευτικής ποδιάς ή πλαστικής ποδιάς μίας χρήσης.

Τα μέλη του πληρώματος θα πρέπει να ενθαρρύνονται να φορούν μάσκα προσώπου κάθε φορά που έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα ή βρίσκονται κοντά σε αυτά. Από τη στιγμή που βρίσκονται στο πιλοτήριο και η θύρα είναι κλειστή, τα μέλη του πληρώματος μπορούν να αφαιρούν τις μάσκες τους με την επιφύλαξη της πολιτικής του αερομεταφορέα και μεταξύ τους συμφωνίας. Επιπλέον, τα μέλη του πληρώματος θα πρέπει να αφαιρούν τις μάσκες τους σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και όποτε το απαιτούν οι αρμόδιες αρχές για επίσημους σκοπούς, όπως η ταυτοποίηση ή ο έλεγχος αλκοολαιμίας.

Οι φορείς εκμετάλλευσης αεροσκαφών θα πρέπει να διαθέτουν επί του αεροσκάφους ένα ή περισσότερα Universal Precaution Kits (κουτί γενικής προστασίας, UPK). Τα εν λόγω κουτιά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από τα μέλη του πληρώματος που βοηθούν τους επιβάτες με συμπτώματα συμβατά με τη νόσο COVID-19, καθώς και για τον καθαρισμό και την ορθή απόρριψη τυχόν δυνητικά μολυσματικού περιεχομένου.

Η κίνηση της Κίνας

Οι εκδοχές του ιού που τροφοδοτεί τις μολύνσεις στην Κίνα «μοιάζουν πολύ» με εκείνες που έχουν παρατηρηθεί σε διάφορα μέρη του κόσμου μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου, δήλωσε η GISAID τη Δευτέρα.

Σχετικά Άρθρα

Ουκρανία: Συνεχίζεται η ρωσική επιχείρηση στην Οδησσό – Ήχησαν σειρήνες που προειδοποιούν για αεροπορική επιδρομή

thessaliavoice

Βρετανία: Η Βουλή ξεκινάει έρευνα για το πως στήθηκε η πανδημία του τρόμου

thessaliavoice

Ουκρανία: Οι Ρώσοι μπήκαν μέσα στο βιομηχανικό συγκρότημα του Azovstal στην Μαριούπολη-Βίντεο

thessaliavoice

Σχεδόν 1 στα 3 προϊόντα ασύμβατο με τις αναγκαίες ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας

thessaliavoice

Ιρανή ηθοποιός πετά τo χιτζάμπ και μένει “τόπλες” ως ένδειξη διαμαρτυρίας (βίντεο)

thessaliavoice

Βρετανία: Η Λιζ Τρας καρατόμησε τον υπουργό Οικονομικών για να σωθεί – Νέος υπουργός ο Τζέρεμι Χαντ

thessaliavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα