Thessalia Voice
Υγεία

Κορονοϊός – Εμβόλια: Ρινικά σπρέι ο Νο1 σύμμαχος κατά των μεταλλάξεων

Κορονοϊός – Εμβόλια: Ρινικά σπρέι ο Νο1 σύμμαχος κατά των μεταλλάξεων

Την τοπική ενίσχυση του ρινικού βλεννογόνου με ρινικά εμβόλια θεωρούν ως αποτελεσματικό βήμα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού οι ερευνητές προειδοποιώντας ότι σύντομα τα εμβόλια δεν θα αντιμετωπίζουν επαρκώς τον κορονοϊό

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν επιστήμονες αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας, τονίζοντας ότι πολύ σύντομα τα διαθέσιμα εμβόλια δε θα είναι επαρκή για να ανακόψουν την εξάπλωση του κορωνοϊού. Οι ειδικοί επισημαίνουν τώρα ότι ο τακτικός εμβολιασμός θα χρειαστεί τη συμβολή ενός επιπλέον «όπλου» κατά της πανδημίας.

Για το λόγο αυτό, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια διεξήγαγαν μια μεγάλη μελέτη, με στόχο να διαπιστώσουν ποιο φάρμακο θα μπορούσε δυνητικά να ενισχύσει την ανοσολογική απόκριση που προσφέρει το εμβόλιο. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα ρινικό σπρέι θα μπορούσε να παίξει αυτό τον ρόλο. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Journal Science Immunology.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα mRNA εμβόλια δεν προέρχονται από ζωντανό ιό, αλλά από μια ουσία που συντίθεται στο εργαστήριο και μοιάζει με «εισβολέα», αρκετά ώστε το σώμα να είναι σε θέση να αναγνωρίσει τον πραγματικό ιό. Ωστόσο, τα εμβόλια αυτά περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό στην κυκλοφορία του αίματος. Έτσι, οι περιοχές των βλεννογόνωνδεν «εξοπλίζονται» με αντισώματα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν μέτρια ή μικρή ανοσολογική απόκριση.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ενίσχυση της ανοσίας μέσω ενός φαρμάκου που θα χορηγείται από τη μύτη θα είναι καθοριστικής σημασίας στη μάχη κατά των ανησυχητικών μεταλλάξεων της COVID-19», δήλωσε ο Jie Sun, καθηγητής Ιατρικής στο UVA, μέλος του Τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων και Διεθνούς Ιατρικής και συνεργάτης στο Κέντρο Ανοσολογίας Carter.

«Η μετάλλαξη Omicron, για παράδειγμα, διέφυγε σχεδόν εντελώς από τα αντισώματα των βλεννογόνων εμβολιασμένων ή νοσούντων ατόμων. Τα δεδομένα έδειξαν ότι ο εμβολιασμός με mRNA δεν δημιουργεί επαρκή κυτταρική ανοσία στους αεραγωγούς, με αποτέλεσμα να μην αποτρέπεται η είσοδος του ιού στο σώμα», συνέχισε ο ίδιος. Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί ότι μόνο όσοι είχαν νοσήσει σοβαρά από τον κορονοϊό φάνηκε να αντιστέκονται στη μετάλλαξη Omicron.

Οι ερευνητές χορήγησαν σε ποντίκια ένα ρινικό σπρέι από αδενοϊό, διαπιστώνοντας ότι η μέθοδος αυτή δημιούργησε «ισχυρή απόκριση εξουδετερωτικών αντισωμάτων», σε συνδυασμό με τα εμβόλια mRNA.

«Το ρινικό σπρέι ενισχύει τα αντισώματα στον βλεννογόνο, εξασφαλίζοντας υψηλότερη κυτταρική ανοσία», εξήγησε ο Sun, προσθέτοντας ότι παρατηρήθηκε βελτίωση τόσο στους βρόγχους των πνευμόνων, όσο και στη φυσιολογική απόκριση της κυκλοφορίας του αίματος των εμβολιασμένων οργανισμών.

Συμπερασματικά, το ρινικό σπρέι κρίθηκε αποτελεσματικό έναντι του προγονικού ιού και της μετάλλαξης Omicron. Η έρευνα επιβεβαιώνει, επομένως, περαιτέρω την επιστημονική θέση ότι μπορεί να επιτευχθεί μεγαλύτερη ανοσία ξεκινώντας από το σημείο όπου ο ιός ριζώνει για πρώτη φορά, το βλεννογόνο της μύτης. «Πιστεύουμε ότι οι ισχυρές αποκρίσεις αντισωμάτων στην αναπνευστική οδό θα εξουδετερώσουν τον ιό αμέσως μετά την είσοδό του στον οργανισμό, αποτρέποντας την ιογενή λοίμωξη και την επακόλουθη μετάδοσή της σε άλλους», εξήγησε ο Sun.

Φαρμακευτικά εργαστήρια εργάζονται πάνω στη δημιουργία ρινικών σπρέι κατά της COVID-19, ωστόσο μέχρι σήμερα κανένα δεν έχει εγκριθεί για χρήση, καθώς παραμένει ασαφής η δοσολογία που πρέπει να εμπεριέχεται. Εάν ο ζωντανός ιός είναι πολύ αδύναμος, το σπρέι δεν θα λειτουργήσει, ενώ αν είναι πολύ ισχυρός, οι άνθρωποι θα αρρωστήσουν και ο ιός θα εξαπλωθεί.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με την ασφάλεια. Μια δοκιμή του σπρέι σε ανθρώπους έχει ήδη πραγματοποιηθεί στην Κίνα, δείχνοντας ότι είναι γενικά ασφαλές και μπορεί να ενισχύσει τις ανοσολογικές αποκρίσεις. Χρειάζονται, ωστόσο, επιπλέον δοκιμές σε ανθρώπους», κατέληξε ο Sun.

Σχετικά Άρθρα

Νερό με αγγούρι, πίνετε συχνά είναι… ευεργετικό-βίντεο

thessaliavoice

Πώς μπορείτε να αγαπήσετε τη γυμναστική

thessaliavoice

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κρασιού μαζί με το φαγητό σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

thessaliavoice

Λιναρόσπορος: Aυτά είναι τα οφέλη του προς την υγείας μας

thessaliavoice

Κορωνοϊός: 16.962 νέα κρούσματα, 53 θάνατοι, 459 διασωληνωμένοι

thessaliavoice

ΕΟΔΥ: 9.360 νέα κρούσματα, 23 θάνατοι και 102 διασωληνωμένοι _Το (61.76%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι

thessaliavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα