Thessalia Voice
Space News

Κλιματική αλλαγή: Οι μισοί παγετώνες θα έχουν λιώσει μέχρι το 2100

Κλιματική αλλαγή: Οι μισοί παγετώνες θα έχουν λιώσει μέχρι το 2100

Οι μισοί τουλάχιστον παγετώνες του πλανήτη θα λιώσουν μέχρι το 2100, σύμφωνα με μελέτη του περιοδικού «Science» που δημοσιεύθηκε και στον «Guardian» και μάλιστα αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο

Έρευνα διαπιστώνει ότι η κλίμακα και οι επιπτώσεις της απώλειας των παγετώνων είναι μεγαλύτερες από ό,τι πιστεύαμε, συγκεκριμένα οι μισοί παγετώνες του πλανήτη θα έχουν λιώσει μέχρι το 2100, ακόμη κι αν η ανθρωπότητα τηρήσει τους στόχους που ορίζονται στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Τουλάχιστον το ήμισυ αυτής της απώλειας θα συμβεί τα επόμενα 30 χρόνια.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 49% των παγετώνων θα εξαφανιζόταν κάτω από το πιο αισιόδοξο σενάριο, με αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου.

Ωστόσο, εάν η παγκόσμια υπερθέρμανση συνεχιζόταν με το τρέχον σενάριο των 2,7 βαθμών Κελσίου, οι απώλειες θα ήταν ακόμα πιο καταστροφικές, με το 68% των παγετώνων να εξαφανίζονται, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύuηκε στο περιοδικό «Science». Δεν θα απέμεναν δηλαδή σχεδόν καθόλου παγετώνες στην κεντρική Ευρώπη, στον δυτικό Καναδά και στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του αιώνα που διανύουμε.

Το λιώσιμο των παγετώνων θα απειλήσει με έλλειψη νερού σχεδόν 2 δισ. ανθρώπους
Το λιώσιμο των παγετώνων ανά τον κόσμο θα συμβάλει σημαντικά στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, θα απειλήσει την παροχή νερού έως και δύο δισεκατομμυρίων ανθρώπων και θα αυξήσει τον κίνδυνο φυσικών καταστροφών όπως οι πλημμύρες.

Στη μελέτη εξετάστηκαν όλοι οι παγετώνες του πλανήτη, εκτός από τα στρώματα πάγου της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής.

Εάν η αύξηση της θερμοκρασίας σταθεροποιηθεί στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, η μέση στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί κατά 90 χιλιοστά (3,5 ίντσες) από το 2015 έως το 2100, αλλά με το σενάριο αύξησης 2,7 βαθμούς Κελσίου, το λιώσιμο των παγετώνων θα οδηγήσει σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά περίπου 115 χιλιοστά.

Τα νούμερα αυτά είναι κατά 23% πιο καταστροφικά απ’ όσο είχαν προβλεφθεί τα προηγούμενα χρόνια σε αντίστοιχες μελέτες.

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες συνέλεξαν δεδομένα από 200.000 παγετώνες σε όλο τον πλανήτη

Η επιστημονική ομάδα που εκπόνησε τη συγκεκριμένη μελέτη χρησιμοποίησε δορυφορικά δεδομένα δύο δεκαετιών για να χαρτογραφήσει τους παγετώνες του πλανήτη με μεγαλύτερη ακρίβεια από ποτέ.

Τα προηγούμενα μοντέλα βασίζονταν σε μετρήσεις συγκεκριμένων παγετώνων, αλλά τώρα οι ερευνητές κατάφεραν να λάβουν δεδομένα για κάθε έναν από τους 200.000 παγετώνες του πλανήτη. Για πρώτη φορά, αυτό τους έδωσε μια εικόνα για το πόσοι θα χαθούν υπό διαφορετικά σενάρια κλιματικής αλλαγής.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής David Rounce, πολιτικός και περιβαλλοντικός μηχανικός από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon και το Πανεπιστήμιο της Alaska Fairbanks, δήλωσε:

«Είναι η πρώτη φορά που απομονώσαμε τον αριθμό των παγετώνων που θα χαθούν. Οι περισσότεροι από τους παγετώνες που θα χαθούν είναι μικροί. Αν και συνεισφέρουν λιγότερο στον συνολικό όγκο, είναι πιο ευάλωτοι στις αλλαγές.

Οι μικροί παγετώνες αποτελούν σημαντική πηγή νερού και βιοπορισμού για εκατομμύρια ανθρώπους.

Στην Καλιφόρνια, από τα τέλη Ιουλίου κάθε έτους, το νερό που απαιτείται για τη διατήρηση της γεωργίας προέρχεται αποκλειστικά από τους παγετώνες.

Στην Ισπανία, η εξαφάνιση των παγετώνων της Σιέρα Νεβάδα σημαίνει σχεδόν πλήρη μείωση της διαθεσιμότητας νερού εκεί από τότε και μετά, και το ίδιο ισχύει και για τους παγετώνες στα Πυρηναία. Στην Ινδία και την Κίνα εξαρτώνται καθοριστικά από τους παγετώνες των Ιμαλαΐων».

Σχετικά Άρθρα

Κίνα: Επέστρεψαν οι 3 αστροναύτες της αποστολής Shenzou-13

thessaliavoice

Σύμπαν: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις Μαύρες τρύπες

thessaliavoice

Έβερεστ: Εντυπωσιακή εικόνα από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό – Κάθε χρόνο… ψηλώνει

thessaliavoice

Το Νεφέλωμα Μικρό Πετράδι ή NGC 6818

thessaliavoice

NASA: Νέο όργανο εντόπισε στο Διάστημα πηγές «υπερεκπομπών» μεθανίου στη Γη

thessaliavoice

Αστεροειδής θα περάσει σε απόσταση 4,6 εκατ. μιλίων από τη Γη την πρωταπριλιά (φώτο)

thessaliavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα