Thessalia Voice
Πολιτισμός

Η διαίσθηση είναι το πρώτο μας ένστικτο – Πώς συνδέεται με την ευφυΐα

Η διαίσθηση είναι το πρώτο μας ένστικτο – Πώς συνδέεται με την ευφυΐα

Διαίσθηση είναι η αντίληψη και η γνώση κάποιων πραγμάτων, που δεν προκύπτει από τις αισθήσεις ή τη λογική αλλά με απροσδιόριστο τρόπο, αναφέρει η επιστήμη.

Η διαίσθηση είναι το πρώτο μας ένστικτο. Αυτό που αισθανόμαστε αμέσως, πριν ο νους βρει το χρόνο να μπει στη μέση και να αναλύσει συνειδητά.

Συχνά ακούμε για ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στο θάνατο και όλα μοιάζουν ξεκάθαρα και ενστικτωδώς ξέρουν τι πρέπει να κάνουν.

Δεν υπάρχει χρόνος για σκέψη και αναλαμβάνει η διαίσθηση.

Από πού προέρχεται η διαίσθηση;

Γνωρίζετε ενδεχομένως από ένα προαίσθημα που έχετε, ότι κάτι δεν πάει καλά. Αυτό είναι η διαίσθηση και ενώ συνήθως την αισθανόμαστε στην περιοχή του στομάχου, πολλοί θεωρούν ότι προέρχεται από την καρδιά.

Το ντοκιμαντέρ ‘’The Power Of The Heart’’, εξηγεί πώς αυτό το συναίσθημα προέρχεται από την καρδιά και η καρδιά είναι η πρώτη που αντιδρά σε κάθε κατάσταση. Ενστικτωδώς, η καρδιά ξέρει τι συμβαίνει.

Η διαίσθηση αυτή καθαυτή δεν ισοδυναμεί με την εξυπνάδα, αλλά διαίσθηση με δράση, σχεδόν σίγουρα μπορεί να οδηγεί σε εξυπνάδα.

Αυτοί που εμπιστεύονται το ένστικτό τους επιδιώκουν συνεχώς να μαθαίνουν νέα πράγματα και είναι έτοιμοι να αναθεωρήσουν τις βεβαιότητές τους και να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους τους.

Συνεπώς λειτουργούν πιο έξυπνα από τους υπόλοιπους, οι οποίοι απλά κινούνται σε σίγουρα μονοπάτια μέσω της λογικής. Διαίσθηση είναι η ικανότητά μας να κατανοούμε τη συλλογική νοημοσύνη που έχει ξεχωρίσει ποιά στοιχεία μας είναι χρήσιμα και ποιά όχι.

«Το διαισθητικό μυαλό είναι ένα ιερό δώρο και το αναλυτικό, ορθολογικό μυαλό είναι ένας πιστός υπηρέτης. Δημιουργήσαμε μια κοινωνία που τιμά τον υπηρέτη, αλλά έχει ξεχάσει το δώρο», υποστήριζε ο Albert Einstein.

Πιθανόν έχετε σκεφτεί στο παρελθόν ‘’ήξερα ότι αυτή ήταν η απάντηση, θα έπρεπε να είχα δράσει σύμφωνα με το ένστικτό μου’’.

Αυτό είναι ένα παράδειγμα του πώς η διαίσθησή σας συχνά γνωρίζει αυτό που το μυαλό σας δεν ξέρει.

Ο ψυχολόγος Gerd Gigerenzer, διευθυντής στο Max Planck Institute for Human Development, δηλώνει πως ο ίδιος χρησιμοποιεί εξίσου τη διαίσθηση και τη λογική. Σε μελέτες που κάνει λέει ότι συνήθως δοκιμάζει την πρώτη του διαίσθηση για να δει αν ήταν σωστή και συχνά είναι.

Ο συγγραφέας του βιβλίου Gut Feelings: The Intelligence of the Unconscious, θεωρεί ότι διαίσθηση είναι να κατανοείς ενστικτωδώς ποιά πληροφορία είναι ασήμαντη και μπορείς να την αγνοήσεις.

Κάτω από αυτό το πρίσμα η διαίσθηση είναι μια μορφή εξυπνάδας.

Έχοντας εμπιστοσύνη στη διαίσθηση

Το σημαντικό όσον αφορά τη διαίσθηση είναι ότι μπορεί να τη σκεφτούμε ως ένα μυ. Κάθε φορά που τη χρησιμοποιούμε και την εμπιστευόμαστε γίνεται ισχυρότερη.

Αν αισθάνεστε ότι η διαίσθησή σας δεν είναι σαφής προσπαθήστε να δυναμώσετε αυτόν το μυ.

Την επόμενη φορά δράστε σύμφωνα με την πρώτη ιδέα που έρχεται στο δρόμο σας.

Δοκιμάστε να συμπεριφερθείτε σύμφωνα με την πρώτη αυθόρμητη σκέψη που σας υπαγορεύει η εσωτερική σας φωνή.

Εμπιστευτείτε την και δείτε ότι συχνά σας οδηγεί εκεί που θέλετε να πάτε ή σας δίνει τη σωστή απάντηση. Μπορεί να εκπλαγείτε ευχάριστα. Αξίζει να το δοκιμάσετε.

Οι έξυπνοι άνθρωποι τιθασεύουν την δύναμη αυτή προς όφελός τους και κάνουν θαύματα στη ζωή τους.

Σχετικά Άρθρα

Αμφίπολη: Έχουν ανασκαφεί μόνο τα 25 μέτρα – Τι κρύβεται στα υπόλοιπα 133;

thessaliavoice

Ανακατασκευάσθηκε γυναικείο φόρεμα 4.500 χρόνων, με τις αυθεντικές χάντρες του!

thessaliavoice

Ακρόπολη: Αυτό είναι το μυστικό που κρύβει στους πρόποδές της

thessaliavoice

H Σοφία των Αριθμών αποτελούσε μέρος της διδασκαλίας των Αρχαίων Μυστηρίων

thessaliavoice

Η Finos Film τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Νεολαίας με σκηνές του ελληνικού κινηματογράφου

thessaliavoice

Δέκα Έλληνες γιατροί της αρχαιότητας!

thessaliavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα