Thessalia Voice
Υγεία

Eυλογιά των πιθήκων: Οδηγίες από την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία

Eυλογιά των πιθήκων: Οδηγίες από την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία

Τουλάχιστον 14 περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων είχαν δηλωθεί ως την περασμένη Παρασκευή από τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), αριθμός που θεωρείται βέβαιον ότι θα έχει πλέον αυξηθεί – αναμένεται να αποτυπωθεί στην εβδομαδιαία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Με αφορμή τα κρούσματα ευλογιάς που εμφανίζονται σε διάφορες χώρες, αλλά και στην Ελλάδα τις τελευταίες επτά εβδομάδες (το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στις 8 Ιουνίου), η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρία (ΕΔΑΕ) καθησυχάζει τους πολίτες σχετικά με την ασθένεια και τη θεραπεία της.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Είναι γνωστή από το 1958 και το πρώτο περιστατικό σε άνθρωπο επιγράφτηκε το 1970, στη Δημοκρατία του Κογκό. Η νόσος προσβάλλει σπάνια τους ανθρώπους και κλινικά μοιάζει με ανθρώπινη ευλογιά, νόσημα που έχει εξαλειφθεί μετά τον εμβολιασμό και το τελευταίο κρούσμα έχει καταγραφεί στη Σομαλία το 1976.

Η πρόσφατη επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων στους ανθρώπους ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο στους 7 Μαΐου 2022 και μέχρι τις 29 Ιουνίου 2022 περισσότερα από 5.000 περιστατικά έχουν καταγραφεί παγκοσμίως. Στη χώρα μας το πρώτο κρούσμα αφορούσε εισαγόμενο περιστατικό, δηλαδή ασθενή που είχε μολυνθεί στη διάρκεια ταξιδιού στο εξωτερικό.

Η μετάδοση και τα συμπτώματα

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες και σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΑΕ κ. Γ. Μπάρκης, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών εξηγεί πως εκδηλώνεται η νόσος: «Τα συμπτώματα εμφανίζονται 5-21 ημέρες μετά την επαφή με το κρούσμα και περιλαμβάνουν πυρετό, κακουχία, μυαλγίες, οσφυαλγία, κεφαλαλγία, λεμφαδενοπάθεια και κόπωση. Το χαρακτηριστικό εξάνθημα εμφανίζεται 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, έχει κεφαλουραία κατανομή, μοιάζει με το εξάνθημα της ανεμευλογιάς με τη διαφορά ότι δεν προκαλεί κνησμό και όλες οι βλάβες είναι στο ίδιο στάδιο εξέλιξης (κηλίδες ή φυσαλίδες ή βλατίδες ή φλύκταινες). Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες. Στις ομάδες υψηλού κίνδυνου (π.χ. ανοσοκατασταλμένοι) μπορεί κάποιες φορές να οδηγήσει σε πιο σοβαρή νόσηση, οπότε μπορεί να χρειαστεί εισαγωγή σε νοσοκομείο και αντιϊκή θεραπεία».

Σχετικά Άρθρα

Επτά πράγματα που κάνουν όσοι δεν αρρωσταίνουν ποτέ

thessaliavoice

Χάος στο ΕΣΥ: Μετακινούν προσωπικό, κόβουν-ράβουν στις ΜΕΘ!

thessaliavoice

Κορωνοϊός: 18.855 νέα κρούσματα, 109 θάνατοι, 549 διασωληνωμένοι

thessaliavoice

Με αυτές τις τροφές σταθεροποιούμε το σάκχαρο

thessaliavoice

Μπίρα: Γιατί είναι πιο νόστιμη σε γυάλινο ποτήρι

thessaliavoice

Εμβόλιο AstraZeneca: Αποσύρεται «προβληματική» παρτίδα από χώρες της ΕΕ – Ανάμεσά τους και η Ελλάδα!

thessaliavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα