Thessalia Voice
Υγεία

Απώλεια μνήμης: Με ποιες τροφές συνδέεται

Απώλεια μνήμης: Με ποιες τροφές συνδέεται

Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχουν σημαντικές επιστημονικές αποδείξεις, ειδικά μετά τα 50 χρόνια ζωής ότι ο βαθμός διατήρησης των πνευματικών ικανοτήτων εξαρτάται από μερικούς απλούς περιβαλλοντικούς παράγοντες. Κάποιοι από αυτοί είναι και το τι τρώμε.

Συμφωνα με το Ratpack.gr, τέσσερις εβδομάδες διατροφής με υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα οδήγησε σε ισχυρή φλεγμονώδη απόκριση στον εγκέφαλο των ποντικιών, η οποία συνοδεύτηκε από συμπεριφορικά σημάδια απώλειας μνήμης, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Brain, Behavior and Immunity.

Τα άτομα που παραμένουν σωματικά δραστήρια, αποφεύγουν τα υψηλά επίπεδα άγχους και έχουν πλούσια κοινωνική ζωή είναι καλύτερα εξοπλισμένα να αντιμετωπίσουν την πνευματική γήρανση.

Οι ερευνητές βρήκαν, επίσης, ότι η λήψη συμπληρωμάτων ω-3 λιπαρών οξέων DHA μαζί με τα επεξεργασμένα τρόφιμα απέτρεψε τα προβλήματα μνήμης και μείωσε τις φλεγμονώδεις επιδράσεις σχεδόν απόλυτα στα γηραιότερα ποντίκια. Σημειώνεται ότι στα νεότερα ενήλικα ποντίκια που κατανάλωναν επεξεργασμένα τρόφιμα δεν ανιχνεύθηκε νευροφλεγμονή και γνωστικά προβλήματα.

Αυτές είναι κάποιες από τις τροφές που δεν πρέπει να τρως αν θέλεις να έχεις καλή μνήμη:

  • Εφόσον γνωρίζουμε αυτό, ενδεχομένως να μπορέσουμε να περιορίσουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα στη διατροφή μας και να αυξήσουμε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα DHA είτε για να αποτρέψουμε είτε για να καθυστερήσουμε την εξέλιξη», αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ohio, Δρ. Ruth Barrientos.
  • Τα αποτελέσματα έδειξαν, επίσης, ότι τα συμπληρώματα DHA στη διατροφή επεξεργασμένων τροφίμων που κατανάλωναν τα γηραιότερα ποντίκια απέτρεψαν αποτελεσματικά την αυξημένη φλεγμονώδη απόκριση στον εγκέφαλο καθώς και τα συμπεριφορικά σημάδια απώλειας μνήμης.
  • Στο πλαίσιο αυτού του ευρήματος, η Δρ. Barrientos προειδοποιεί ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν πρέπει να ερμηνευθούν ως πανάκεια από τους καταναλωτές ώστε να τρώνε επεξεργασμένα τρόφιμα εφόσον παίρνουν συμπληρώματα DHA. Σύμφωνα με την ειδικό, ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψουμε πολλαπλές αρνητικές συνέπειες των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων είναι να επικεντρωθούμε σε μια συνολικά βελτιωμένη διατροφή.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε τι να τρώτε μετά το αρνί και το κοκορέτσι «για να μην πάρετε θερμίδες»!

thessaliavoice

Κορονοϊός: 18.460 νέα κρούσματα, 460 Λάρισα, 236 Τρίκαλα, 233 Μαγνησία, 136 Καρδίτσα – 88 θάνατοι – 564 διασωληνωμένοι

thessaliavoice

Το γευστικό συστατικό που «κλέβει» χρόνια – Αυξάνει 28% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

thessaliavoice

Με ποιες ποιες τροφές είναι συνδεδεμένη η μερική απώλεια μνήμης

thessaliavoice

Κορωνοϊός: 21.260 νέα κρούσματα – 49 νεκροί 361 διασωληνωμένοι

thessaliavoice

ΠΙΣ: Προχωρά σε άμεσες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού

thessaliavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα