Thessalia Voice
Πολιτική

Αυτοδιοικητικές Εκλογές : Έτσι έγινε η ανατροπή στον Δήμο Θεσσαλονίκης – Σάρωσε ο Αγγελούδης

Αυτοδιοικητικές Εκλογές : Έτσι έγινε η ανατροπή στον Δήμο Θεσσαλονίκης – Σάρωσε ο Αγγελούδης

Με άνετο τρόπο και με χαώδη διαφορά από τον εν ενεργεία δήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο Στέλιος Αγγελούδης αναδείχθηκε σε νέο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, εξασφαλίζοντας την άνετη επικράτησή του με ποσοστό 67,33% και μαζί την επάνοδο των προοδευτικών δυνάμεων στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Χωρίς επίσημο κομματικό χρίσμα, αλλά με ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο, ο έμπειρος περί τα πολιτικά, Στέλιος Αγγελούδης κατάφερε να διεμβολίσει τέσσερις διαφορετικές -και κρίσιμες για τις πολιτικές ισορροπίες της πόλης- δεξαμενές ψηφοφόρων, εμμένοντας μέχρι τέλους στο ανεξάρτητο και αυτοδιοικητικό της υποψηφιότητάς του, καίτοι ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην συμπρωτεύουσα.

Οι «βενιζελικοί»

Ο κ. Αγγελούδης, άλλωστε, γνωρίζει βαθιά την πολιτική γεωγραφία της Θεσσαλονίκης, καθώς διετέλεσε για σειρά ετών διευθυντής και εξ’ απορρήτων του πρώην Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος εμφανίστηκε χθες το βράδυ -για πρώτη φορά όλο αυτό το διάστημα- στο εκλογικό κέντρο του επί χρόνια συνεργάτη του, προκειμένου να τον συγχαρεί για την μεγάλη νίκη του. Παρότι ο κ. Βενιζέλος δεν αναμείχθηκε στην μάχη για το δήμο Θεσσαλονίκης, οι «βενιζελικοί» του βορρά αποτέλεσαν την πρώτη μαγιά του ψηφοδελτίου του κ. Αγγελούδη (όπως η πρώην Γ.Γραμματέας Αθλητισμού, Κούλα Γιαννακίδου), μαζί με τις δυνάμεις του τοπικού ΠΑΣΟΚ, που δεν υπερέβαιναν, ωστόσο, το 8,14% που έλαβε η Χαριλάου Τρικούπη στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου.

Ο «γαλάζιος εμφύλιος»

Στο πλαίσιο αυτό, η μεγάλη δεξαμενή ψήφων που έμελλε να διεμβολίσει η υποψηφιότητα του Στέλιου Αγγελούδη δεν ήταν άλλη από αυτήν της ΝΔ, παρότι επισήμως το «γαλάζιο» χρίσμα δόθηκε στον σημερινό δήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα. Σε κομμάτι της νεοδημοκρατικής βάσης της Θεσσαλονίκης, ωστόσο, ο κ. Ζέρβας φάνταζε ως «ξένο σώμα» (καθώς προέρχεται πολιτικά από το ΠΑΣΟΚ και διετέλεσε αντιδήμαρχος του Γιάννη Μπουτάρη), ενώ δεν «γειώθηκε» σε μεγάλο βαθμό στα χρόνια της θητείας του με το τοπικό «γαλάζιο» σύστημα εξουσίας, παρά τις προσπάθειες του ίδιου, του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και σειράς υπουργών της κυβέρνησης. Και αυτό, γιατί ο Κωνσταντίνος Ζέρβας επικράτησε στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019 έναντι του επίσημου υποψήφιου της ΝΔ, Νίκου Ταχιάου, με αποτέλεσμα αρχικά η κυβερνώσα παράταξη να διαγράψει μια ήττα στο δήμο Θεσσαλονίκης, άσχετα αν στις φετινές εκλογές ο κ. Ζέρβας υπήρξε η κεντρική επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου.

Παράλληλα, στην αδυναμία του σημερινού Δημάρχου να συσπειρώσει την πλειοψηφική κοινωνικά βάση της ΝΔ στον κεντρικό δήμο ρόλο διαδραμάτισε και η στάση των 8 (πλην του κ. Μητσοτάκη) τοπικών βουλευτών, καθώς δεν εμφανίστηκαν όλοι με το ίδιο πάθος και την ίδια συχνότητα στο πλευρό του δημάρχου Θεσσαλονίκης, κυρίως στην προοπτική ο κ. Ζέρβας να ενταχθεί τυχόν στο τοπικό ψηφοδέλτιο της ΝΔ, στο μέλλον.

Κομβικό ρόλο, ωστόσο, για την «άλωση» των ψηφοφόρων της ΝΔ από τον συνδυασμό Αγγελούδη αποτέλεσαν οι μεταγραφές των πρώην Αντιδημάρχων και στελεχών της ΝΔ, Βασίλη Γάκη και Παντελή Καζαντζίδη, οι οποίοι εκλέγονται επί σειρά ετών στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, γνωρίζοντας άριστα τις διαδρομές της «γαλάζιας» ψήφου στον κεντρικό δήμο.

Η «ομάδα Μπουτάρη»

Σημαντική δεξαμενή ψηφοφόρων, επίσης, από την οποία δεν μπορούσε να αντλήσει ψήφους λόγω της ψύχρανσής του με τον πρώην Δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη ήταν για τον κ. Ζέρβα αυτή των «μπουταρικών», δηλαδή πρώην Αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων που είχαν εκλεγεί με την «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» και είχαν διαρραγεί οι δεσμοί τους με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα. Η «ομάδα Μπουτάρη» διασπάστηκε αρχικά ανάμεσα στα ψηφοδέλτια του Σπύρου Πέγκα και του Στέλιου Αγγελούδη, στο δεύτερο γύρο, ωστόσο, ενώθηκε στο πρόσωπο του νέου δημάρχου, ενώ «ελπίζω σε αλλαγή στο πρόσωπο του δημάρχου» δήλωσε χθες ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα, ο Γιάννης Μπουτάρης.

Ο συνδυασμός Νοτοπούλου

Με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα να φέρει το «γαλάζιο» κομματικό χρίσμα, ήταν κάτι περισσότερο από αδύνατον να αντλήσει στελέχη και ψηφοφόρους από τον δημοτικό συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στον κεντρικό δήμο, του οποίου ηγούνταν μέχρι πρότινος η Κατερίνα Νοτοπούλου, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, ο κ. Ζέρβας είχε υπερψηφιστεί μαζικά από την προοδευτική βάση της πόλης το 2019, όταν ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς τάχθηκαν στο πλευρό του έναντι του Νίκου Ταχιάου στο δεύτερο γύρο τότε, προκειμένου να αποτρέψουν μια νίκη της ΝΔ στην πόλη, πλειοψηφία που εξανεμίστηκε από το επίσημο κομματικό χρίσμα της ΝΔ στο πρόσωπο του σημερινού δημάρχου, στις χθεσινές εκλογές.

Σχετικά Άρθρα

Συνάντηση Δένδια με τον Μαλτέζο ομόλογό του στη Βαλέτα

thessaliavoice

Δημοσία δαπάνη και με τιμές Αρχηγού Κράτους η κηδεία του πρώην ΠτΔ Χ.Σαρτζετάκη

thessaliavoice

ΣΥΡΙΖΑ: Να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία για τις διαγραφές ζητά από τον Σ.Κασσελάκη η «Ομπρέλα»

annettparkman9

Τασούλας: Το έθνος μας δεν είναι κατακτητικό, δεν είμαστε μάζες

thessaliavoice

O Νέος «χάρτης» της Βουλής μετά τις «καραμπόλες»: Στις 47 έδρες ο ΣΥΡΙΖΑ, κερδίζει μία το ΚΚΕ

thessaliavoice

Κ. Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: «Καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία»

thessaliavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα