Thessalia Voice
Πολιτισμός

5 αρχαιοελληνικά νομίσματα που είχαν τεθεί προς πώληση στο διαδίκτυο, επέστρεψε η Ιταλία στην Ελλάδα

5 αρχαιοελληνικά νομίσματα που είχαν τεθεί προς πώληση στο διαδίκτυο, επέστρεψε η Ιταλία στην Ελλάδα

Το Σώμα των καραμπινιέρων, ειδικευμένο στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου έργων τέχνης και αρχαιολογικής κληρονομίας, κατέσχεσε και επέστρεψε στην Ελλάδα, μέσω της πρέσβεως στην Ιταλία, Ελένης Σουρανή, πέντε αρχαιοελληνικά νομίσματα, τα οποία είχαν τεθεί προς πώληση στο διαδίκτυο έναντι 1.500 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιώτης που κατείχε παράνομα τα νομίσματα δεν είχε αντιληφθεί την πραγματική αξία τους.

Η έρευνα συντονίστηκε από την Εισαγγελία του Μιλάνου, ενώ το επιχειρησιακό σκέλος ανέλαβαν οι καραμπινιέροι της Μόντσα. Τα νομίσματα χρονολογούνται από τον πέμπτο μέχρι τον δεύτερο αιώνα προ Χριστού, από την κλασσική μέχρι την ελληνιστική περίοδο. Διατηρήθηκαν σε άριστη κατάσταση και στις όψεις τους απεικονίζονται η Αθηνά και η γλαύκα, ο Μέγας Αλέξανδρος με «λεοντή», ο Δίας, ο Διόνυσος και ο Ηρακλής, ως προστάτης της Θάσου. Πρόκειται για πολύτιμα αντικείμενα, τα οποία συνδέονται με την κοινωνική, εμπορική και πολιτιστική πραγματικότητα της αρχαίας Ελλάδας.

«Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική κίνηση, η οποία επιβεβαιώνει τη στενότατη συνεργασία μεταξύ των ελληνικών και ιταλικών Αρχών στον τομέα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομίας. Συνεργασία που στοχεύουμε να ενισχύσουμε με την ανταλλαγή πολύτιμης εμπειρίας και γνώσης, οι οποίες στηρίζονται και στη χρήση προηγμένων τεχνολογικών μέσων», δήλωσε η κ. Σουρανή στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σχετικά Άρθρα

Ο αρχαίος ναός του «Αγνώστου Θεού» στην Αθήνα

thessaliavoice

Ανακαλύφθηκαν ερείπια του ναού του Κασίου Διός στο βόρειο Σινά της Αιγύπτου

thessaliavoice

Ελληνική γλώσσα: Η τελειότητα ενός άλυτου γρίφου

thessaliavoice

2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα: Οι σπουδαίοι καλλιτέχνες και οι μεγάλες παραγωγές που έρχονται στην Ελευσίνα

thessaliavoice

Οι καταστροφείς της Αρχαίας Αθήνας

thessaliavoice

Ήφαιστος: Ο Άγνωστος Θεός και Δημιουργός του Ανθρώπινου Γένους

thessaliavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα