Μία οξυδερκής ιστορική αναφορά από τον Δημήτρη Γκανούλη.
28η Οκτωβρίου 1940. Εθνική Εορτή.
Η μοναδική χώρα που αντί να γιορτάσουμε την λήξη του 2ου Παγκοσμίου πολέμου που είναι η 2-9-1945, γιορτάζουμε την έναρξη. Τυχαίο; Δεν νομίζω!
Ως χώρα πήραμε μέρος σ’ ένα πόλεμο που θα μπορούσαμε να αποφύγουμε. Ένας βασικός παράγοντας για την εμπλοκή της Ελλάδας ήταν οι Άγγλοι. Ο άνθρωπος των Άγγλων στα πράγματα ήταν ο Αρχιμανδρίτης πατήρ Δημήτριος, κατά κόσμο David Balfour. Η ποιο κερδοφόρα εκκλησία στην Ελλάδα είναι ο Ευαγγελισμός, που βρίσκεται στο ομώνυμο Νοσοκομείο της Αθήνας. Εκεί λοιπόν λειτουργούσε και εξομολογούσε ο κατάσκοπος της Inteliggence Sevice. Ο τόσο αγαπητός στην “εκλεκτή” κοινωνία των Αθηνών. Έχει πει το περιβόητο: “Καλύτερα σαράντα χρόνια με τους Γερμανούς παρά μιά ώρα με το Ε.Α.Μ.
Το 1936 είναι μια σημαντική χρονιά για την Ελλάδα. Έχουν πεθάνει έξι πρώην πρωθυπουργοί!
1) Γεώργιος Κονδύλης 31-1 -36 ανακοπή καρδιάς, ηλικία 57. 2) Ελεύθερος Βενιζέλος 18-3-36 συμφόρηση. 3) Κωνσταντίνος Δεμερτζής 13-4- 1936 καρδιακή προσβολή, ετών 60. 4) Παναγής Τσαλδάρης 17-5-1936. 5) Αλέξανδρος Ζαϊμης 15-9-1936. Είχε μεταβεί στη Βιέννη για οφθαλμική θεραπεια.6) Αλέξανδρος Παπαναστασίου 17-11-1936 ανακοπή καρδιάς.
Πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Ιωάννης Μεταξάς. Ανέλαβε μιας και ήταν αντιπρόεδρος στο κόμμα από τον Κ. Δεμερτζή. Την 4η Αυγούστου εγκαθίσταται δικτατορία από τον ίδιο.
Αντιλαμβάνεστε νομίζω ότι όλοι αυτοί οι θάνατοι δεν ήταν σύμπτωση. Ο Αμερικανικός παράγοντας μαζί με τον Αγγλικό βρίσκουν τρόπο να δραστηριοποιηθούν. Αρχίζουν επίσης την εξόντωση των Ελλήνων κομμουνιστών. πατώντας πάνω στο “Ιδιώνυμο” Ν.4229 24-7-1929 της Κυβέρνησης Βενιζέλου. Γέμισαν οι φυλακές από κομμουνιστές. Τους βρήκαν οι Γερμανοί μέσα.
Το 1940 επί κυβερνήσεως Μεταξά υπογράψαμε σαν χώρα την σύμβαση COOPER. Α.Ν 2220/1940 Φεκ65/Α’/17 02 1940. Ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας μαζί ποτάμια και φράγματα στους Αμερικανούς. Η σύμβαση αυτή είχε ημερομηνία λήξης το 2010. Εξ’ού και τα μνημόνια για αλλά 99 χρόνια. Ο Δημήτρης Μπάτσης νομικός οικονομολόγος με το βιβλίο του η “Βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα” το 1947 αποκάλυψε την ύπαρξη της σύμβασης. Την πλήρωσε με εκτέλεση. Το σύνθημα των παρτάκηδων, δοσίλογων στις Εθνικές Επετείους: ” πολεμάτε για να δοξαστούμε.”
Το νόημα της 28ης Οκτώβρη ένα είναι αγώνας να πάρουμε την χώρα πίσω. Αυτή την στιγμή δεν μας ανήκει. Και να μην ξεχνάμε ο Αλέξης Τσίπρας ως αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε το υπερατλαντικό Btookings Institute της αμερικανικής πρωτεύουσας ως το προσφορότερο βήμα για μια ανακοίνωση , ότι δεν προτίθεται πλέον να καταργήσει ” μ’ ένα άρθρο και ένα νόμο ” τα μνημόνια αλλά να τα ” επαναδιαπραγματευτεί” απλώς επί το φιλικότερον 22-1-2013. Μία δεκαετία μετά, ζούμε πάλι την επανάληψη της τραγωδίας εκείνων των χρόνων σαν χοντροκομμένη φαρσοκωμωδία.